Ratatouille
Miluji léto a miluji zeleninu. Takový symbol pro mě je právě francouzská obdoba našeho leča, ratatouille. Ratatouille je pro mě symbolem sluníčka, jednoduchých chutí. A dá se jíst jak studené (např. jako předkrm), tak teplé jako výtečná příloha nebo jako výborný dietní oběd či večeře.
Ratatouille jsem nikdy nevařila podle přesného receptu - tolik rajčat, tolik paprik atd:. Vždy se řídím momentální chutí a když chci tak si dám více lilku, jindy ho tam dám jen kousek a tak.
Udělejte to stejně. Toto jídlo se povede vždycky.
Základní je mít doma tyto suroviny:
rajčata
lilek
papriky (dávám žlutou kvůli barevnosti a zelenou)
česnek
cibule
cuketa
olivový olej
bylinky (základ je tymián, ale můžete použít i jiné, např. trošku bobkového listu na ovonění, mateřídoušku, ...)
Důležitý je postup. Lilky i cukety je potřeba nakrájet, posolit a nechat vypotit. Obzvlášť u lilku je toto nutné, neboť sůl z lilku vytáhne hořkost. Po vypocení zeleninu opláchněte vodou a vysušte papírovou utěrkou.
Můžete i oloupat rajčata, ale není to nutné. Záleží na vás.
V hluboké pánvi rozpalte olej a přidávejte zeleninu podle tvrdosti. Já začínám cibulkou, kterou trošku opeču, poté přidám papriku a česnek, zas chvíli opékám, poté lilek, cuketu, rajčata a dusím. Po chvilce dám bylinky, osolím, opepřím a nechám ještě asi 5 minut mírně probublávat, aby se chuť bylinek dostala všude. Základem je aby zelenina byla měkká, ale ne rozvařená!
Ratatouille mám nejraději jen tak s bagetkou. Ale výborné je i např. jako příloha ke grilovanému masu.
Dobrou chuť!
Ratatouille jsem nikdy nevařila podle přesného receptu - tolik rajčat, tolik paprik atd:. Vždy se řídím momentální chutí a když chci tak si dám více lilku, jindy ho tam dám jen kousek a tak.
Udělejte to stejně. Toto jídlo se povede vždycky.
Základní je mít doma tyto suroviny:
rajčata
lilek
papriky (dávám žlutou kvůli barevnosti a zelenou)
česnek
cibule
cuketa
olivový olej
bylinky (základ je tymián, ale můžete použít i jiné, např. trošku bobkového listu na ovonění, mateřídoušku, ...)
Důležitý je postup. Lilky i cukety je potřeba nakrájet, posolit a nechat vypotit. Obzvlášť u lilku je toto nutné, neboť sůl z lilku vytáhne hořkost. Po vypocení zeleninu opláchněte vodou a vysušte papírovou utěrkou.
Můžete i oloupat rajčata, ale není to nutné. Záleží na vás.
V hluboké pánvi rozpalte olej a přidávejte zeleninu podle tvrdosti. Já začínám cibulkou, kterou trošku opeču, poté přidám papriku a česnek, zas chvíli opékám, poté lilek, cuketu, rajčata a dusím. Po chvilce dám bylinky, osolím, opepřím a nechám ještě asi 5 minut mírně probublávat, aby se chuť bylinek dostala všude. Základem je aby zelenina byla měkká, ale ne rozvařená!
Ratatouille mám nejraději jen tak s bagetkou. Ale výborné je i např. jako příloha ke grilovanému masu.
Dobrou chuť!
S dcérou milujeme ratatouille :-) Keď ostane, na druhý deň zeleninu rozmixujeme a máme nátierku na hrianky, dobrotka ;-)
OdpovědětVymazatjé děkuji za typ... ale u nás většinou nezbyde :D ale kdyby náhodou, tak vyzkouším :-)
VymazatLenka, ratatouille robím vo veľkom "plechu", takže vždy ostane a vlastne aj zámerne ;-)
Vymazathttp://laskanatanieri.blogspot.sk/2012/07/ratatouille-po-druhe.html
http://laskanatanieri.blogspot.sk/2012/07/rychle-ratatouille.html
Veľmi mi k nemu chutí kuskus :-)))
Ten jsem měla poprvé ve Francii, ale že by to bylo moje extra oblíbené jídlo se říct nedá :)
OdpovědětVymazata příště pěkně na kolečka a na plechu ve stylu toho filmu ;-) a spolu! těším se ;-)
OdpovědětVymazatTaky miluju! hlavně v téhle době zeleniny ze zahrádky, to je lahoda
OdpovědětVymazat