Sůl nad zlato?

V začátcích svých zdravě se stravujících pokusů jsem řešila velký slaný problém, tedy sůl. Solit či nesolit? Toť otázka. Solíte? Jak moc solíte? Věděli jste že denní porce soli je obsažena již ve 2 krajíčcích chleba?

Já solila hodně, teda, myslela jsem si, že nesolím moc, ale opak byl pravdou. Mamčino jídlo mi přišlo slané tak akorát, nepřisolovala jsem, ale to, že hojně přisoluje máma již samotný pokrm, o tom jsem se přesvědčila již zakrátko.

Extrémně slanou chuť vyhledávají ti, kteří jí např. hodně sladké. Tělo se snaží nastolit rovnováhu, proto volá po větším množství soli. Neznáte ten pocit, kdy po slaném obědě dostanete chuť na něco sladkého? Nebo naopak? Ano, tak o tomto mluvím.

Jak se tedy přesvědčit o tom, že solíte mnoho nebo příliš mnoho? Zkuste na 3 týdny nesolit. Ano, je to těžké, ze začátku Vám jídlo připadne  bez chuti, nejedlé, ale to brzy přejde. Když to vydržíte a opravdu si 3 týdny nic nedosolíte, vašemu tělu pak již sůl chybět nebude a bude stačit mnohem méně soli, abyste měli pokrm slaný.
Po třech týdnech si uvařte typické jídlo, které jste vařili před zkouškou (nebo jděte jako já na oběd k mamce) a uvidíte jak moc jste předtím solili!!!
Poté co jsem sůl skoro vysadila a následně byla na obědě u rodičů, vyděsilo mě, jak mají jídlo přesolené! Problémem totiž je to, že když solíte hodně, tělo si na tento práh slanosti zvykne a časem chce víc, víc a víc. Např. dobře patrné je to u kuchařů. Ti, kteří celý život vařili, většinou, ve vyšším věku nemají odhad na množství soli. Ano, i v restauracích se Vám bude zdát jídlo přesolené.

A přitom podle mého kvalitní surovina nepotřebuje přebíjet hrstmi soli. Kvalitní surovina je dobrá i neosolená!

Sůl a koření je velkým problémem začátečníků se zdravým stravováním. Jsou zvyklí na chuťově výrazné, slané pokrmy a zdravá strava jim přijde bez chuti. Domnívám se že zdravé stravování, které se neslučuje s přílišným solením je velkým poznáním, poznáním kvalitních chutí. Opravdu.

Doufám, že 3týdenní test bez soli vyzkoušíte všichni a poté se rozhodnete množství soli radikálně snížit. Už to bude výborný krok k lepšímu zdraví, ale nyní se pokusím Vám poradit jakou sůl v obchodě koupit, aby jste svému tělu udělali největší radost.

Podle mých zkušeností a pročtené literatuře o zdravém stravování se mi jako nejlepší jeví "nerafinovaná,  mořská sůl" často prodávaná s přídavkem mořských řas. Tato sůl je nejpřirozenější pro naše tělo a má nejlepší poměr minerálů. Rafinací se většina minerálů odstraní a poté zbyde již jen bílá směs, která neobsahuje skoro nic, kromě slané chuti.

Skvělý článek o soli najdete u Hany Zemanové v Biokuchařce.

A co se týče přídavků mořských řas, tak to jen doporučuji. Normální řasy, když přidám do jídla, tak mi zatím jejich chuť vadí, což se v případě soli s malým přídavkem řas, říci nedá.

Takovouto sůl zakoupíte ve zdravých výživách. Cena se pohybuje okolo 25 Kč za 250g soli. Doporučuji např. sůl od společnosti bionebio.

Komentáře

  1. Ja používam klasickú morskú soľ, no niekde som čítala, že nie je "dobrá", že naj je himalajska soľ, no neviem. Ale solíme veľmi veľmi málinko!!! Tiež som za to, aby sme v ústach cítili chuť tej ktorej potraviny ;-) a je to pravda, že kvalitná surovina je dobrá aj neosolená.

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý článek o soli. Za sebe můžu říct, že dřív jsem solila opravdu hodně. Ale co se narodily děti a jak jsem jim začala vařit jídlo bez soli, odbourala jsem solení i u dospělých jídel (tak trošku přece jenom solím, ale už je to opravdu méně). Na stole je nachystaná slánka, kdo chce, ať si pak hotové jídlo přisolí.

    OdpovědětVymazat
  3. Také se snažím solit méně a daří se mi to. Ale nešla jsem na to žádnou nárazovou metodou "tři týdny bez soli", i když jako šokující pokus je to rozhodně dobrý nápad. Postupně solím méně a méně a tlak si zvedám jinak než solí ;-) A jídlo mi chutná víc než předtím - se spoustou soli chutná všechno podobně, jednoduše slaně. Mě ale baví ochutnávat a vychutnávat každou jedinečnou surovinu :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Já také solím málo, i manžel. Máme totiž rádi chuť jídla a koření a ne jen ve všem slanou. Pro nás byl ze začátku spíš problém sehnat kořenící směsi bez soli, chtěli jsme koření do jídla dát hodně, ale to znamenalo i hodně soli. Teď si obejdnáváme koření přes internet, jednotlivé druhy a děláme si vlastní směsi.

    Doma používáme tu stejnou sůl jako je na obrázku.

    Ideální jsou také opravdu velké krystalky soli, u nás jsme je nesehnali, vozíme si je z Itálie (tam je to v každém obchodě jako hrubozrnná sůl). Když děláme steak, tak bez soli a jen jej potom posypeme pár krystalky. Když člověk do steaku kousne, tak v některých místech ucítí báječnou slanou chuť a všem to chutná. A přitom tam na váhu je tam mnohem méně soli, než kdybychom solili jemňoučkou solí a každému by to přišlo neslané.

    OdpovědětVymazat
  5. Leňulko, podívej se prosím na můj blog, čeká Tě tam překvápko :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to jsem popravdě nevěděla asi tu sůl vyzkouším vysadit, uvidím jaké to bude nést následky a výsledky :) :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky