MISO polévka

MISO pastě jsem dlouho nemohla přijít na chuť... Prostě podle mého je pro středoevropana strašně netypická a výrazná... Ale říkala jsem si, že když je tak strašně zdravá, tak musím najít způsob, jak si ji oblíbit. A tehdy začal můj maraton za receptem po dobré miso polévce.
Pardon na začátek pár slov o MISU.
Tradiční MISO je vyráběno ze sójy. Je to taková tmavě hnědá, tuhá pasta, která zvyšuje hodnotu a stravitelnost pokrmů, především polévek. V podobě polévky je každodenní součástí rostlinné stravy na Dálném východě. Oblíbili si ji např. makrobiotici, kteří MISO polévku dokonce každodenně snídají! Obsahuje potřebné množství minerálů, bílkovin a enzymů.

Receptů na MISO polévky je spousta. Základem většiny je zelenina, řasa, miso pasta. Často se objevují i houby. Zbytek je jen na Vás. Místo MISA můžete použít i kvásek. MISO pastu nikdy nevařte! Používejte ji jen k finálnímu ochucení!

Moje dobrá miso polévka:
kořenová zelenina
zeleninový vývar
uzený tempeh
pohanka lámanka
červená čočka
lněné semínko
sezamové semínko
mořské řasy
miso pasta
klíčky (např. řeřicha, alfa alfa, ....)

Uvařte si vývar (cca 1,2 l), do vývaru dejte uvařit zeleninu (cca 200g), zaráz přihoďte i pohanku lámanku (2 lžíce) a červenou čočku (2 lžíce). Vařte do změknutí zeleniny a pohanky. Poté stáhněte plamen a přidejte lněné semínko, sezamové semínko a 1/2 lžičky mořský řas. A nechte chvíli prohřát, ale už nevařte!
Do talíře si dejte na kostičky pokrájený tempeh (asi 50g) a přidejte asi půl lžičky miso pasty. Zalijte horkým vývarem, promíchejte, posypte klíčky a rychle snězte.

K misu - začněte opravdu menším množstvím a postupně navyšujte... Je potřeba si na tu chuť zvyknout!

Dobrou chuť.

Komentáře

  1. Také jse si pořídila miso pastu, s tím jaké má účinky. Ještě jsem ji podle receptů nezkoušela, většinou to jsou moje experienty. Ne vždy se mi ale povede, aby mi chutnala. Tvůj recept zkusím.
    Jakou miso pastu máš vlastně ty? já vlastním ječmenou. Myslíš, že to budou výrazné chuťové rozdíly mezi jednotlivými druhy misa?

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky