Foccacia

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy


Jamie Oliver je můj kuchařský vzor, i tento recept na foccaciu pochází z jeho rukou. Ochutit si foccaciu můžete podle sebe. Řiďte se tím, co máte rádi. Pokud má někdo rád sušená rajčata, použije sušená rajčata, výborná je i s opečenou cibulkou s tymiánem nebo nasladko např. se švestkami a medem. Prostě zavřete oči a zamyslete se, na jaký chléb máte chuť a rázem máte jasnou odpověď na to, čím foccaciu nazdobit. Nikdy ovšem nezapomeňte nechat foccaciu vykynout dvakrát a suroviny na ozdobu do těsta prsty zamačkat spolu s olivovým olejem!

Suroviny:
500g špaldové celozrnné mouky (můžete použít klidně i hladkou mouku, ale už to nebude zdravá verze :-))
300ml vlažné vody
1/2 bal. sušeného droždí
1 lžíci třtinového cukru
15g mořské soli (dala jsem méně)

olivy, kukuřici, bylinky, hrubozrnnou sůl, olivový olej (nebo cokoliv máte rádi, fantazii se meze nekladou, např. sušená rajčata, orestované houby,...)

Těsto nechám vypracovat domácí pekárnou. Poté je nechám vykynout. Po prvním kynutí rozválím těsto na asi 1 cm vysokou placku a přesunu na pekáč vyložený pečícím papírem. Těsto posypu olivama, kukuřicí, bylinkama, solí a pokapu olivovým olejem. Teď přijde na řadu důležitá část, nyní prstama zamačkejte olivy a kukuřici do těsta, tím se chuť krásně rozmísí celým těstem a nechte ještě asi 30 minut kynout.
Nakonec foccaciu upečte v troubě rozpálené na 250°C. Pečte dokud nebude krásně zlatavá, což mi zabralo asi 15 minut.

Podávejte nejlépe k vínu nebo jako výborný chléb k salátu. Doporučuji ji i jako malé slané pohoštění pro návštěvu! Stačí nakrájet na kostičky a máte hotovo ;).

Dobrou chuť...

Komentáře

  1. ten olej navrch je dulezity? Driv jsem delavala focacciu s olejem v teste i pak na povrchu, ale snazim se ted pect a jist bez oleju a jinych tuku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten olej na povrchu dělá z tohoto pokrmu to ONO, čím jej odlišuje od jiných koláčů, pizz, slaného pečiva atd... asi bych to bez pořádné míry olivového oleje nepekla... Přijde mi, že by to pak už nebyla foccacia ;-)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky