Snídaňové polentové placičky
Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové (bezlepkářům doporučuji nahradit polentu
kukuřičnou krupici– účel to splní tak jako tak )
Patříte mezi milovníky sladkých snídaní? Už vás omrzely
lívance, palačinky, kaše, mussli či ovocné saláty? Rádi byste zkusili něco
nového, ale ne moc pracného? Vyzkoušejte polentové placičky, které Vám zajisté
zachutnají a budou bavit i děti. A to nejen tvarem…
Na jednoduché snídaňové polentové placičky budete
potřebovat:
Základ:
180 ml rostlinného mléka
Teď záleží zda chcete sladkou či slanou verzi:¨
Sladká:
2 lžíce třtinového cukru
Slaná:
velká špetka soli
Postup je jednoduchý. V hrnci zahřejte mléko
k varu, poté vsypte polentu (s cukrem nebo solí) a rychle míchejte. Po chvíli
začne polenta houstnout, povařte zhruba 2 minuty a poté polentovou směs
rozetřete na plech vyložený pečícím papírem a nechte ztuhnout. Jakmile směs
ztuhne, vykrajujte z ní libovolné tvary, které smažte na trošce oleje dokřupava.
Na sladko servírujte např. s kaštanovým pyré, s javorovým sirupem a mandlemi
nebo se švestkovým sirupem a mákem.
V případě, že chcete placičky ještě vylepšit, můžete je
před smažením obalit např. v kokosu, v mletých oříšcích a jiném.
Na slano servírujte např. se strouhaným veganline sýrem, s olivami či sušenými rajčaty a tak dále. Výborná volba: zatuhlou polentu nakrájejte na kostičky a opečte dokřupava. Jakmile bude polenta křupavá, tak přimíchejte vejce (vegetarian) nebo pikantní hrašku rozmíchanou ve vodě (vegan).
Dobrou chuťJ
Při přípravě těchto placiček jsem testovala výborné
kaštanové pyré z gurmánského obchodu, které můžete zakoupit ZDE. Oceňuji
výraznou kaštanovou chuť, která je čistá, přírodní, bez zbytečných přísad.
K vánoční atmosféře jako stvořené! Nejen Angličané a Američané, ale rovněž
i my Češi, si můžeme v období Vánoc pochutnat na jedlých kaštanech.
Kaštanové pyré doporučuji zejména na sladké využití – do
pohárů, na polití lívanců, palačinek, do těstovinových nákypů a jiných pokrmů.
Marmeláda z kaštanů je vynikající k palačinkám, sušenkám či jako ingredience při přípravě omáček. Není uměle doslazována cukrem, sladkosti se dosahuje přidáním přírodního sirupu z agáve. Kaštany mají vynikající nutriční hodnoty bohaté na glycidy - výborné pro sportovce. Jejich tuky jsou tvořeny ze 2/3 nenasycenými mastnými kyselinami, které jsou doporučovány při prevenci chorob kardiovaskulárního systému. Jsou bohaté na kalcium, železo a draslík, který pomáhá v boji proti stresu a únavě. Obsahují velké množství oligo-prvků, důležitých pro vlasy a pleť.
Zdroj: edelikatesy.cz
Vypadá to moc dobře, obzvlášť s tím kaštanovým pyré, mňam :)
OdpovědětVymazatZajímavý nápad :)
OdpovědětVymazatVypadá to moc hezky a je to poměrně málo pracné, takže to určitě někdy vyzkouším, až si pořídím polentu. :)
OdpovědětVymazatvypadá to moc hezky :)
OdpovědětVymazat