středa 30. ledna 2013

Dva super narozeninové dárky

Moji nejbližší už si taky konečně všimli, že nejím maso a proto mě dárky od nich velice překvapily.

Od mé nejlepší kamarádky:

A tato kuchařka je plná senzačních receptů, že je prostě musím vyzkoušet!! Tak se můžete těšit na super vege receptíky!!! Stejně tak i z následující knížky... :-)

pátek 25. ledna 2013

Vztahy mezi potravinami a některými chorobami a potížemi z hlediska energie potravin

Strašně mě rozčiluje, když mi nemocní lidé v mém okolí jsou schopni tvrdit, že zdravou stravou by zdraví nedosáhly a že daná nemoc by přišla tak jako tak, proto jsem se rozhodla přidat sem tento článek. Je dosti stručný a chtěla bych spíše, aby posloužil k zamyšlení nad tím, co jíme.
Podle mého každá nemoc se dá léčit stravou. A každá nemoc je informací z těla, že něco děláme špatně. Ze začátku jsou to rýmy, ekzémy atd:., ale pokud budeme tyto příznaky pouze potlačovat farmaceutickými léky a nezměníme svůj přístup, časem přijdou nemoci horší.

Vztahem mezi potravinami a nemocemi se hojně zabývá makrobiotika a to především  z hlediska dostředivé a odstředivé energie námi konzumovaných potravin.
Makrobiotika se domnívá, že většinu nemocí způsobuje extrémnost energií a málo nebo žádné potraviny z pásma zdraví.

Pásmo zdraví = kombinace potravin, které našemu tělu prospívají. Patří sem rýže natural (naprostý střed), jáhly, pšenice, pohanka, luštěniny, oves, žito, kroupy, kukuřice, kořenová, polní a kulatá zelenina, zelená a listová zelenina, semena, ořechy naší klimatické zóny, mandle, obilná káva, ovoce naší klimaktické zóny, nearomatické čaje, ryby a mořští živočichové.

čtvrtek 24. ledna 2013

Mixujete s Mixit?

Před nedávnem jsem byla oslovena s nabídkou menší spolupráce firmou Mixit. Jelikož jejich produkty kupuji téměř od vzniku této firmy a jsem s nimi velice spokojena, nabídku jsem ráda přijala.

Co je to Mixit?

pátek 18. ledna 2013

Vegan perník

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy

Máte rádi vůni perníku? Já upřímně neznám nikoho, komu by perník nechutnal... A protože, sic je teprve 11. ledna, se mi stýská po vánocích, upravila jsem si jeden vynikající perník do zdravé a veganské varianty. Obstál na jedničku a proto se s Vámi chci podělit o další chutný recept.

A taky je to další důkaz pro odpůrce veganství apod., aneb i bez vajec, cukru a mléka se dá upéct dobrý moučník!

(bohužel jsme ho snědli moc rychle a nestihla jsem nafotit, foto časem přidám)

středa 16. ledna 2013

Pórková polévka

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Bezlepkové (bez obiloviny)
Intolerance laktózy
Diabetik

Ta na mém blogu nesmí chybět. Milují ji hlavně ve Francii, kde se konzumuje při tzv. pórkové dietě. Jakmile prý ve Francii začne být nedostatek pórku, začalo období diet :-). Tato dieta spočívá v tom, že si Francouzky uvaří kotel polévky a celé 3 dny nejí a nepijí (kromě čisté vody) nic jiného než pórkovou polévku a vývar z ní.
Já osobně nejsem zastáncem jakýchkoliv diet, ale je fakt, že pórkovou polévku mám natolik ráda, že ji do jídelníčku zařazuji poměrně často. Ale ne jen jako jedinou pochutinu dne, samozřejmě... :-)

sobota 12. ledna 2013

Stojí za přečtení!

Tento článek si určitě přečtěte. Vím, že na tyto stránky chodí spíše ti, kteří se zajímají o to co jí, ale bylo by dobré, kdybyste např. odkaz na tento článek přeposlali těm, kteří holdují masu ve velkém. Článek není založen na tom, že máme přestat jíst maso úplně, ale spíše na velkém omezení jeho konzumace. A z mého hlediska má posloužit spíše k zamyšlení nad problematikou a k debatě :-).


ČLÁNEK ZDE

Přeji hezký den. Lenka

středa 9. ledna 2013

Seznámení s makrobiotikou

Makrobiotická strava je mi v mnohém velmi sympatická. Myslím si, že správně zvládnutá skladba makrobiotického talíře zajistí zdraví těla a harmonii duše.

S makrobiotickým stravováním vás budu seznamovat postupně. Je toho tolik, že by se to nevešlo ani do stovky článků.
Zdroj: zederach.blogspot.com

úterý 8. ledna 2013

Chia semínka

aktualizace 24.8.2015
Jelikož je článek o chia semínkách druhým nejčtenějším na tomto blogu, rozhodla jsem se o jeho aktualizaci. Přeci jen už s ním mám bohaté zkušenosti a mám je poctivě otestované a proto mohu napsat více než tomu bylo před dvěma a půl roky, kdy vznikl článek původní.

Chia semínka jsou dalšími semínky, které Vám představím v našem seriálu o prospěšnosti semen.
Co to tedy chia semínka jsou?
Zdroj: http://theglobag.com/chia-seeds/

pondělí 7. ledna 2013

Lněné semínko

Dnešním příspěvkem Vám chci začít představovat semínka z hlediska jejich prospěšnosti pro naše těla. Postupně Vám představím lněné semínko, sezamové semínko, chia semínko, dýňové semínko, slunečnicové semínko, alfaalfa, konopné semínko a makové semínko.

Proč vůbec jíst semínka?
Nejvíce se mi líbí vysvětlení makrobiotiků.
"Semínka se nacházejí na počátku svého životního cyklu a jako takové v sobě nesou svěží, novou energii. Díky ní se budete cítit mladistvě a budete odhodlaně a nadšeně prozkoumávat, rozvíjet a začínat nové věci. Semínka patí mezi zdravé, živé potraviny obsahující silnou, čistou životní sílu."
(Brown, S. G., S. 82)

Prostě jsou semínka zdravá a chutná. Já osobně si např. ráda dávám opražená a lehce posolená dýňová či slunečnicová semínka večer k filmu místo brambůrek :-). Z lněného či sezamového semínka si zas dělám čaje apod. Více u konkrétních druhů semínek. Tak hurá jdeme na to.

Jako první Vám představím lněné semínko.
Zdroj: spektrumzdravi.cz

Lněné semínko