úterý 30. července 2013

středa 24. července 2013

Borůvkový koktejl z domácího mléka

Dnes, když je venku tak krásně teplo, přináším recept na ovocný koktejl, který si můžete udělat sami doma a potřebujete k tomu jen pár surovin. Vystačíte si dokonce i bez mléka! Protentokrát jej zkuste vyměnit za rostlinné mléko - z vloček - vlastní výroby. Nečekejte od toho, že to bude chutnat stejně jako z kravského mléka, nebude. Ale chuťově je to moc dobré.

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Uznávám, fotka je děsná, ale nechtělo se mi fotit... tak aspoň pro inspiraci :-)

pondělí 22. července 2013

Bublanina s rybízem

Vhodné pro:
Vegetarian 
Vegan
Intolerance laktózy


Na tuto veganskou verzi bublaniny budete potřebovat:

Sterilované kapie

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Bezlepkové
Intolerance laktózy

Taky máte léto spojené se zavařováním okurek, kapií, kozích rohů, výrobou kečupu, leča, marmelád a kompotů všeho druhu? Upřímně já zavřeniny miluju, je to pro mě takové "zavařené léto" ve skleničkách, které si poté během zimy vypouštím na talíř ;).
Dnes se s Vámi podělím o rodinný klenot, který je vyladěn k dokonalosti a to recept na sterilované kapie!



Nejprve si uvařte nálev. Všechny ingredience dejte do hrnce s dvojitým dnem a krátce povařte, nechte nejlépe přes noc odstát. 

Marinovaná pečená paprika

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové
Diabetes


1,5 kg červené papriky
citronová šťáva z 1 citronu
4 stroužky česneku

čtvrtek 18. července 2013

Tržnice na Olomoucké

Dnes jsem konečně překonala své obavy a vyrazila jsem s kamarádkou do asijské tržnice v Brně na Olomoucké obhlídnout asijské potraviny. Strach jsem měla především z toho, zda nás prodejci přijmou, zda nám budou rozumět a zda nám vůbec budou chtít něco prodat. Neslyšela jsem na toto téma (před pár lety) moc pozitivní slova. Léta ale plynou a i převážně vietnamští prodejci si zvykly na časté návštěvy zvídavých českých gurmánů, kteří sem míří čím dál častěji a přizpůsobili se tomu.
Bohužel v tržnici se nedá moc fotit. Neradi vidí někoho s fotoaparátem, proto jsme je moc nedráždily.
Ale k tomu hlavnímu - vyplatí se tam zajít pro asijské speciality a vůbec se nemusíte bát, že by Vás nepřijali. Prostředí je podobné většině vietnamských obchůdků, kterých je po Česku čím dál více. Prodejničky jsou malé a přecpané potravinami. Najdete zde i známé i neznámé druhy. Já jsem nakoupila poměrně dost a určitě se sem znovu vrátím.

Koupila jsem si 475g balení čínských nudlí za 50Kč.
1 kg jasmínové rýže za 50Kč.
Kikkoman sojovou omáčku za 70Kč.
Sezamový olej 350ml za 100Kč.
Kokosové mléko 165ml za 20Kč (větší balení byla výhodnější, ale já jsem si koupila menší, tučnější balení na vyzkoušení šlehačky).
Jasmínový čaj 100g za 30Kč, který je výborný!!!
95g balení čerstvých chilli papriček za 20!!! Kč.
A v neposlední řadě jsem tam jela především pro tofu. Cena 50 Kč za 750g SILKEN tofu je naprosto dechberoucí!!! (tofu a papričky nejsou na fotce, dávala jsem to hned do mrazáku)

Vůbec se mi nechtělo odejít a mít více peněz, tak bych toho nakoupila patrně mnohem, mnohem více!!!
A hlavně - nebyl problém se domluvit česky a to zejména v největší prodejně (v té tržnici blíže centru), kde prodejci svižně a ochotně vysvětlovali co je která potravina zač. A asi jsme se jim líbily, neboť nám daly na ochutnání gratis ledový jasmínový čaj. Mňam!

Pro co se dle mého vyplatí do tržnice zajít? Minimálně silken tofu, rýže (čím větší balení, tím výhodnější), citronovou trávu, ovoce a zeleninu (exotická je zde v lepší kvalitě než ve většině hypermarketů a i nabídka je mnohem širší), rýžové placky, nudle, chilli omáčky, sojovku, bambus, houby, ... Prostě vyzkoušejte!

A co vy, navštívili jste už někdy tržnici na Olomoucké? Byli k Vám prodejci taky tak příjemní a milí?

Na Olomouckou se dostanete trolejbusem č. 31 nebo 33, který odjíždí z Hlavního nádraží. Vystoupíte na zastávce Olomoucká, U školy. Vchod do první tržnice je asi 100m zpátky směrem do města.

sobota 13. července 2013

Konopné semínko



Jakmile se řekne konopí, většina lidí si představí mládež či bohémské umělce, pokuřující marihuanu. Konopí seté, které se využívá v potravinářství, ale omamné látky neobsahuje (nejvyšší podíl látky THC obsahuje konopí indické), neboť ty se vyskytují jen v zelených částech rostliny. 

Zdroj: fitnessalifestyle.blogspot.com


Konopné semínko obsahuje bílkoviny nejvyšší kvality a je v něm obsažené celé spektrum aminokyselin, dokonce i esenciální aminokyseliny. Jeho poměrné zastoupení omega 3 a omega 6 mastných kyselin je unikátní, protože právě konopný olej je jediný, který obsahuje zastoupení těchto mastných kyselin v ideálním poměru 1 : 3. Dále obsahuje vitamín E, vitamíny skupiny B, hořčík, železo, jod, chrom, stříbro, lecitin, lithium, chlorofyl, vápník a draslík.

středa 10. července 2013

Rajská polévka s rýží

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan (na jíšku použít místo másla olej)
Bezlepkové
Intolerance laktózy
Diabetik

Dnes přináším další recept do rubriky "rychlovka ze spíže" a to na rajskou polévku s rýží. Další důkaz, že i z mála surovin se dá vykouzlit výborné jídlo :-).  Zároveň je to zase jedna vzpomínka na dětství, kdy jsem měla tuto polévku nejraději ze všech... Ano, existují perfektní a gurmánsky dokonalé tomatové polévky italské, španělské, řecké, ale i ta naše, česká, která je tak typická pro jídelníček ve školce, je výborná.

Jen bych ráda zdůraznila, že čím jednodušší a prostší recept je, tím spíše vyniknou nekvalitní potraviny. Proto používejte jen ty nejvyšší kvality a pokud možno domácí či BIO.

Ostropestřec mariánský - bojovník za zdravá játra




V dnešním článku se Vás pokusím seznámit s vynikající bylinou, která je výborná při detoxikaci těla a to s ostropestřcem mariánským (lat. Silybum marianum). 

Zdroj: centrum-bylin.cz


Tato 60 – 150 cm vysoká rostlina pochází ze Středozemí, Malé a Přední Asie a z Kanárských ostrovů. Dnes jej naleznete i u nás. Věřím tomu, že ji znáte a často potkáváte. Ano, je to právě ten bodlák s krásnými růžovo-fialovými květy, který roste hojně všude kolem nás. Věděli jste že tento „bodlák“ je výborným léčitelem? Posuďte sami…

úterý 9. července 2013

Pikantní květák s citronovým kuskusem

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Diabetik

Přeji Všem svým čtenářům a čtenářkám nádherný, sluníčkový den. Venku je tak nádherně, že se mi nechce nic dělat, jen sedět a koukat do krajiny a poslouchat zvuky přírody. Všude je tak živo, rušno, ptáčci štěbetají, motýlci poletují, včelky opylují květy rajčat, procházející se lidé venčící své psí miláčky,... prostě další krásný letní den ;)

A takový letní den si volá po lehkém, chutném jídle. Dnes jsem se při rozhodování, jakou zeleninu zvolit, rozhodla pro květák. Už dlouho jsem jej neměla a na Zelňáku jej nabízela postarší sympatická babička ze své zahrádky z Moravy, no nekupte to.

A co tedy s ním? Co trošku něco pikantního?