čtvrtek 28. listopadu 2013

Dýňové lasagne

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy

Dnes mám pro Vás  jeden chutný a rychlý recept - na dýňové lasagne, které Vás překvapí svou chutí a hlavně vůní :-).

úterý 26. listopadu 2013

Edelikatesy

Rozhodla jsem se spolupracovat s firmou edelikatesy, což je gurmánský eshop, kde můžete zakoupit pochoutky ze Španělska, Itálie, Řecka, a dalších kulinářských velmocí. Proto se v následujících týdnech můžete těšit na recenze a testování produktů z tohoto eshopu.

A jaké produkty budu zařazovat do svých receptů???
Například kamutové těstoviny, kaštanovou marmeládu, pesto, koření na paellu, olivové paté a mnoho dalšího :-)

neděle 24. listopadu 2013

Vyhlášení vítěze

Děkuji Všem účastníkům za skvělé typy na vánoční cukroví a rovněž, že jste se se mnou podělili o rodinné zvyklosti :-).
Bohužel výhercem může být jen jeden a generátor náhodných čísel vybral jako vítězku Míšu (tracytom@seznam.cz). Gratuluji a doufám, že Ti udělá kuchařka radost!

A Vám všem přeji krásný den a můžete se těšit na další recenzi, tentokrát týkající se čokolády a kakaových pochotek... :-)

čtvrtek 21. listopadu 2013

Foodblogeři a předvánoční giveaway

Soutěž v sobotu končí... Nezapomeňte se zapojit! :-)


V květnu na mě čekal nádherný email od Blanky Dvořákové, která mi napsala, že připravuje novou kuchařku o českých a slovenských foodblogerech a rovněž, že se jí moc líbí moje blogy a navrhla mi, zda bych také nechtěla být součástí její kuchařky.
Upřímně, míra mého nadšení se vůbec nedá popsat. Samozřejmě, že jsem souhlasila, ale taktéž jsem tuto informaci dlouho tajila. Jediný, kdo o této kuchařce věděl (ví), byl můj manžel Viktor. Pro rodinu, přátelé a další blízké je to pořád překvapení, které si schovávám až na vánoční svátky.

O čem tedy vůbec tato kuchařka je?
V kuchařce se Vám postupně představí 20 českých a slovenských foodblogerů, kteří pro Vás připravili speciální menu. Najdete tu vegetariánskou kuchyni, českou, vietnamskou, tureckou, italskou, slovenskou a mnoho dalšího. Nechybí recepty založené na racionální výživě ani pořádně mastné flákoty.
Kromě receptů v knize najdete informace o tom, co těchto 20 blogerů má rádo, na jaké kuchařské pořady se dívají, z jakých kuchařských knih čerpají inspirace, zda dbají na kvalitu potravin a mnoho dalších zajímavých informací.

neděle 17. listopadu 2013

Tip na vánoční dárek 1

Rozhodla jsem se, že Vám sem postupně do Vánoc budu přidávat tipy na jedlé vánoční dárky, které budou zároveň i zdravé. Co vy na to?

Což takhle obdarovat někoho známého krásnou plechovou krabičkou plnou dobrých sušenek? Zde jako příklad nafoceni ptáčci s lineckého těsta slepovaní domácí jahodovou marmeládou (s pravou vanilkou, doslazovanou rapadurou).



čtvrtek 14. listopadu 2013

Mořské řasy

Mořské řasy bývají někdy nazývány mořskou zeleninou. Stejně jako zelenina, tak i řasy obsahují velkou škálu vitamínů, minerálů. Mezi nejvíce obsažené můžeme zařadit vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K), dále vitamín B, vitamín C a kyselinu listovou, která je důležitá především v době těhotenství a kojení. Mořské řasy hrají důležitou roli především v detoxikaci organismu, kdy čistí tělo a zároveň působí protirakovinotvorně. Zároveň odvádějí z těla těžké kovy a radioaktivní látky. Mořské řasy mají výborný vliv na pleť, vlasy, udržují zdravou hladinu cholesterolu, rozpouští hleny a tuky v těle a také neutralizují překyselené prostředí organismu.
Mořské řasy rostou pouze v čistých mořích, čímž se odlišují od ryb a tudíž je lze pokládat za super zdravé a právem jsou řazeny mezi superpotraviny.
Pokud s mořskými řasami nemáte zkušenost, zajisté je vyzkoušejte a nebojte se. A stejně tak, pokud se bojíte, že Vás koupě řas finančně zničí, nezničí, nebojte. Ke každodenní konzumaci stačí opravdu kousek a v takovém případě Vás denní porce řas vyjde sotva na pár korun. Já osobně doporučuji praženou nori řasu, která je podle mého názoru, nejvíce chuťově snesitelná pro středoevropana.
Existuje nepřeberné množství druhů řas. Mezi ty nejznámější a u nás nejdostupnější můžeme zařadit řasu Nori, řasu Wakame, Kombu, Dulsi, Arame, Hijiki a Agar. Nyní Vám stručně všechny tyto druhy řas představím a popíšu, v čem jsou tak nezastupitelné.

Nori
  • ·         Nejspíše nejpopulárnější řasa, kterou si oblíbí většina začátečníku, protože nemá tak výraznou, mořskou chuť.
  • ·         Patří mezi řasy s největším zdrojem bílkovin
  • ·         Obsahuje vit. C, B a A
  • ·         Snižuje hladinu cholesterolu
  • ·         Zlepšuje trávení těžkých jídel
  • ·         Používá se na výrobu sushi

středa 13. listopadu 2013

Jablkovo - maková buchta

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan (vejce nahradit rostlinným mlékem a přidat 2 lžíce hladké sojové mouky)
Intolerance laktózy

To se mi jednou za čas takhle sejde několik surovin, které prostě musím spotřebovat. Nakřápnutá vajíčka od mého šikovného psa, ovesná mouka, kterou jsem objevila ve zdravé výživě a bezpodmínečně ji musím vyzkoušet, zbytek máku od šulánků, pár sesychajících jablek a tak dále... Však to určitě znáte taky.

Nevěděla jsem co s tím a proto jsem se rozhodla upéct moučník, který je jednoduchý, rychlý, zdravý a velice chutný.

Na buchtu budete potřebovat:

pondělí 4. listopadu 2013

Roti s cuketovou a cizrnovou náplní

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan (vynechat zakysanou smetanu)
Intolerance laktózy (vynechat zakysanou smetanu)


Dnes přináším další recept... tentokrát na jídlo inspirované mauricijskou kuchyní. Mauricius jsem navštívila letos v září a kromě božsky nádherného moře, přírody a senzačních lidí mě zaujal svou rozmanitostí na poli gastronomickém. Zejména co se týče vegetariánské kuchyně, která, ač se nám to líbí nebo ne, je v Evropě pořád slušně řečeno pozadu...

Na Mauriciu se prolínají kuchyně indická, francouzská, kreolská a čínská. Nejvíce se projevuje indická a kreolská a právě z těchto dvou kombinací vznikl i můj recept.... Nazvala bych ho "Vzpomínka na Maui" :-).

Když si mám vybavit nejběžnější jídlo, tak jsou to placky roti plněné stovky druhy nejrůznějších vegetariánských směsí. Ať jste si dali lilkovou, cuketovou, fazolovou, cizrnovou či jakoukoliv jinou směs, vše se vyznačovalo pálivostí po chilli a dále chutí masali, velmi častá je i chuť kyselo - hořčičná s pepřem...

Budete potřebovat: