Medvědí česnek

Aktualizováno 9. března 2015. Medvědí česnek v Brně již roste! Vyrazte co nejdříve :-), je to totiž silný nakopávač zbědované imunity :-).
My měli včera k večeři těstoviny se špenátem z medvědího česneku s opraženými kešu oříšky a řeknu Vám, že to byla lahůdka :-).

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové
Diabetik
 Medvědí česnek je takovým poslem začátku jara. Obvykle je k dostání až na začátku dubna, ale letos díky tomu, že nebyla žádná zima a jaro k nám již nakukuje pár týdnů, začíná vykukovat v lužních lesích již nyní. Já jsem si byla medvědí česnek s díky natrhat již minulou a tuto neděli.

Proč vůbec sbírat medvědí česnek a čím je tak výjimečný?
Za svůj název vděčí tomu, že medvědi, po zimním spánku žerou medvědí česnek mezi prvními právě proto, aby si vyčistili střeva.
Kromě očisty a správné průchodnosti střev obsahuje medvědí česnek spoustu vitamínů, minerálů, silic, jódu, allinu a dalších sloučenin, které příznivě ovlivňují lidské tělo. Nejčastěji najdete spojitost jeho léčebného využití s chřipkou, nachlazením, angínou, záněty horních cest dýchacích. Ničí plísně, bakterie, střevní parazity, kandidózu. Působí proti zácpě i při akutní průjmu, nadýmání, křečím.
Výborně napomáhá i lidem s cukrovkou, snižuje hladinu cholesterolu, krevní tlak a působí proti kornatění cév.
Mimo jiné čistí krev a tento pozitivní vliv se tedy projevuje i na zdraví ledvin a močového měchýře. Má močopudný účinek.

Ve 100g medvědího česneku je 3násobné množství doporučenné denní dávky vitaminu C.

To už je pořádný důvod pro to zařadit jej na jaře do jídelníčku. Ale jak?

Medvědí česnek můžete užít všude tam, kam dáváte normální česnek. Má česnekovou, jemně štiplavou chuť.

1) Tinktura z medvědího česneku = výborná na nachlazení, podporu imunity

  • Medvědí česnek omyjte a nasekejte najemno. Naplňte s ním šroubovací sklenici, zalijte alkoholem (vodka, slivovice), zašroubujte a nechejte na okenním parapetu 14 dnů odležet. Poté směs slijte, česnek vyhoďte a tinkturu uchovávejte v lednici nejlépe v lahvičce s kapátkem. Bude se hodit na jarní či podzimní nachlazení. Dávkujte po kapkách. Doporučuji 20 kapek rozdělit do dvou denních dávek a podávat do vymizení problémů.
2) Medvědí pesto
  • Medvědí česnek omyjte a nasekejte najemno, vhoďte do mixéru, hojně osolte, přidejte neutrální olej a hrst kešu oříšků. Pesto umixujte, dejte do šroubovací sklenice a uchovávejte v lednici. Spotřebujte do 14ti dnů. 
3) Medvědí špenát
  • Nejprve si připravte topinky podle vlastní chuti. Jestli si je uděláte nasucho nebo na oleji, to je na vás. Poté na pánev nalijte 2 lžíce oleje, který rozpalte a poté na pánev vhoďte 2 hrsti medvědího česneku. Nechte zavadnout a prohřát. Dochuťte solí a pár kapkami citronu. Takto připravený špenát servírujte na topince. Dobrou chuť!
4) Medvědí zimní spánek
  • aneb medvědí česnek na zimu - stačí si ho libovolné množství nasekat a dát do mrazáku. Vydrží do dalšího jara :-).
5) Česnekový olej
  • Do lahve s olejem naložte listy medvědího česneku. Nechte v lednici 14 dní vyluhovat, poté olej sceďte, česnek vyhoďte. Olej můžete používat na ochucování salátů, atd.

To je tak asi  vše. Medvědí česnek sekejte do salátů, do polévky místo pažitky a všude tam, kde byste dali např. petrželku. 

Snad jsem Vám alespoň trošku pomohla. 

Krásné jaro všem!

Prosba: V případě, že se vypravíte do přírody na medvědí česnek, buďte prosím ohleduplní. Nejen k dalším sběračům, ale hlavně k přírodě. Tudíž zapomeňte na kosící styl, raději trhejte opatrně a něžně lístek po lístku. Nikdy neodřežte celý trs, aby se rostlinka mohla rozrůstat i po vašem náletu. 

A ještě jedno upozornění. Nepopleťte si medvědí česnek s konvalinkami. Ale to by snad pro člověka, který používá rozum neměl být problém. Medvědí česnek opravdu silně voní česnekem! A když si nebudete jistí, tak se raději zeptejte někoho známého, nebo se raději česneku vzdejte, ať nepřijdete do maléru. :-) Medvědí česnek se dá koupit i na farmářských trzích.

Medvěd radí: Žerte česnek a buďte v pohodě! ;-D



Komentáře

  1. Medvědí česnek je teď u nás na jídelníčku každý den. Vyzkouším podle vás tinkturu. Děkuji Šárka

    OdpovědětVymazat
  2. Leni zrovna před pár dny jsem na medvědí česnek narazila právě v jednom farmářském obchodě, snědla jsem ho jen tak syrový, ale neudělal mi moc dobře na žaludek, nepřemýšlela jsem, nedělá mi totiž dobře ani samotný česnek :/ Myslíš, že když ho spařím, tak už nebude tak výrazný a dal by se použít podobně, jen tak nasekaný do salátů? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teri, já ho syrový taky nemůžu.... Normálně si ho připrav jako špenát.... Třeba k těstovinkám :-) Na oleji rychle orestuji, přidám uvařené těstoviny, sůl, pepř, zakápnu rostlinnou smetanou a je to :-)

      Vymazat
  3. A ještě dotaz, jak dlouho můžu skladovat tu tinkturu? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tinktura ti určitě vydrží rok :-) chce to jen dobře scedit :-) a určitě to dej do vodky nikoli do slivovice... ona kombinace slivovice a česneku je pro silné povahy :-)
      ale nevím zda ti nebude vadit na žaludek, když ti vadí syrový... mně to moc neprospívalo :-) já ho uskladňuji na zimu buď do olivového oleje (rozmixuju česnek s olejem, uchovávám v lednici, přidávám do teplé kuchyně) anebo nasekám a dám do mrazáku :-)

      Vymazat
  4. A můžete prosím sdělit, kde je takový úžasný výskyt MČ u Brna? Několikrát už jsem byla bloudit v lese a na žádný jsem nenarazila.
    Předem díky za INFO. Martina

    OdpovědětVymazat
  5. V Liberci už taky roste, nikdy jsem ho nemohla najít a letos jsem ho našla poprvé a to u dětského hřiště :) Taky jsem zkoušela špenát s těstovinami a hrozně mi chutná..je dobrý i jen tak s rajčaty a olivovým olejem jako salát. Tinkturu chci taky zkusit, doteď jsme ji kupovali :) Petra

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky