Puding

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Bezlepkové
Intolerance laktózy

Věřím, že mnohým lidem  puding nepřijde složitý, na to, aby na něj potřebovali recept, ale chtěla jsem kromě té klasické verze přípravy (z prášku) poukázat i na přípravu bez pudingového prášku. Mimojiné jsem Vás chtěla seznámit i s veganskou a zároveň bezlepkovou verzí piškotů :-). Já sama jsem totiž dlouho pátrala po chutných veganských piškotech, které by zároveň byly i bez palmového tuku.

Suroviny:
Klasická verze:
1/2 litru rostlinného mléka
2 lžíce rýžového sirupu
1 bal. pudingového prášku
1 bal. vanilkového cukru
jáhelné piškoty (od firmy Natural - jsou nejen veganské s kokosovým tukem, ale rovněž i bezlepkové)


Do hrnce s dvojitým dnem nalijte 2/3 mléka a sirup s vanilkovým cukrem. Zahřívejte. Ve zbylém mléce rozmíchejte pudingový prášek. Vlijte do horkého mléka a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Nalijte do misek do kterých jste rozlámali piškoty. Nechte vychladnout a můžete se na to vrhnout :-).


DIY verze:
1/2 litru rostlinného mléka
2 lžíce rýžového sirupu
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 vanilkový cukr
1/4 lžičky kurkumy
jáhelné piškoty (od firmy Natural - jsou nejen veganské s kokosovým tukem, ale rovněž i bezlepkové)

Postup je podobný jako u pudingu ze sáčku. 2/3 mléka nalijte do hrnce s dvojitým dnem. Přidejte i sirup a vanilkový cukr. Ve zbylém mléku rozmíchejte kukuřičný škrob s kurkumou. Tuto směs přidejte k horkému mléku a vařte do zhoustnutí. Puding rozlijte do misek s kousky piškoty.

Je jen na Vás, jakou variantu zvolíte, ale jedna věc je bez debat. Puding je jedním z nejrychlejších dezertů, jaké znám a i přes to, se vždy jedná o delikatesu a je jedno, zda si jej dáte jen tak, nebo přidáte ovoce, čokoládové pecičky, piškoty, krém a spoustu dalšího.

Já si dřív dělala takovou  vychytávku. Do misky jsem nasypala pokrájený banán a zalila želé (agar, ovocná šťáva, sladidlo). Jakmile želé zatuhlo, tak jsem na želé nalila vanilkový puding, který jsem nakonec ještě ozdobila rozpuštěnou čokoládou. Mňaaam ;)

Komentáře

  1. Ďakujem za tip na piškóty!!!
    Ale najradšej by som si ich spravila sama a neviem nájsť žiaden recept... :(

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, hledala jsem vegan piškoty a vyhledávač mě odkázal na Vás. Díky za tip na jáhelné, zkusím okouknout složení a udělat si sama. PS: ve verzi pudinku 1 máte pudink "pravý vanilkový - smetanový" - obsahuje % podíl smetany, takže není vegan ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Můžu se zeptat za jakým účelem se tam přidává ta kurkuma? Je to jenom na barvu, nebo i na chuť? Případně za nějakým tuhnoucím účelem? Díky moc za odpověď! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to kvůli barvě. :-) Ztuhne to díky kukuřičnému škrobu. Nebo se dá nahradit kuzu a bude to mít i zdraví prospěšné účinky ;-)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky