Cizrna na paprice

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové (zvolit bezlepkovou přílohu)

Pozn. pro bezlepkáře: U receptů, kde se lepek vyskytuje uvádím náhradu, tak aby výsledek mohl být označen i jako bezlepkový. U ostatních surovin vycházím z toho s čím doma pracuji a vařím, tudíž pokud použiji sojovou smetanu, která má označení bezlepková, tak v receptu již neuvádím, aby si dal čtenář pozor na to, aby daný produkt byl bezlepkový. Pokládám to za samozřejmost, že si ověřujete zda daná potravina náhodou neobsahuje lepek (i když ve většině případů neobsahuje, ale jsou výjimky). 

Tento recept od Hany Zemanové z Biokuchařky je na vegetariánských a veganských foodblozích již pěkně profláknutý, ale na mém blogu (i přesto, že mám tento pokrm velice ráda) chyběl. Rozhodla jsem se to napravit a tak jsem se dnes dala do vaření.
Přidávám fotku, i když si myslím, že jde o nefotogenické jídlo, ještě se mi ho nepovedlo hezky nafotit, tak aspoň pro představu :-).

Suroviny (4 porce):

500 ml vody nebo vývaru z cizrny
250 ml sójové smetany
200 g sušené cizrny (nebo 1 plechovku biocizrny)
1 lžíce mleté uzené papriky
2 lžíce rostlinného oleje
1 větší pór (nakrájený na nudličky, ale já dávám méně pórku, tak 3/4)
sušený zeleninový vývar na dochucení
citronová šťáva

Nejprve si ideálně večer dopředu namočte cizrnu (pokud nemáte plechovku) a druhý den vodu slijte a cizrnu v nové vodě povařte s kouskem řasy Kombu (nebude pak tak nadýmat a nemusíte ji ani loupat). Vodu z uvařené cizrny si slijte do misky, bude se vám ještě hodit.
Mezitím si v hrnci rozpalte olej a nasypte do něj nakrájenou cibuli a tu opékejte dokud nezesklovatí, poté přisypte uzenou papriku a ještě krátce opékejte. Poté vhoďte uvařenou cizrnu, zalijte vývarem z cizrny a vařte do změknutí cibule. Já v této fázi přidávám i trošku sušeného zeleninového bujonu.
Jakmile bude cibule měkká, vezměte si ponorný mixér a cizrnu částečně nebo úplně rozmixujte. Záleží na Vás. Já to mixuju dohladka.
Poté přisypte pórek a krátce povařte, rozmixovaná cizrna vám omáčku krásně zahustí. Na zjemnění přidejte sojovou smetanu, dochuťte solí, pepřem. A můžete servírovat.
Kdyby se Vám přeci jen zdála omáčka málo hustá, tak ji zahustěte klasicky např. jemnou celozrnnou moukou, nebo já používám kuzu (rozpustím lžíci kuzu v trošce studené vody a vmíchám).
Já si jako přílohu dávám nejčastěji těstoviny, chutná mi to tak nejvíce, ale výborný je i knedlík nebo když je nouze, tak i obyčejný celozrnný rohlík.
Podotýkám, že cizrna na paprice je možná druhý den lepší než ten první, proto se vyplatí ji uvařit více :-).

Tento recept i postup je trošku upravený a popsaný tak, jak to dělám já. Originální recept se liší např. tím, že se nepoužívá uzená paprika, ale obyčejná. Ale jakmile jednou zkusíte recept s uzenou paprikou, věřte, že pochopíte, proč jsem ji v receptu použila já. Paní Zemanová používá rovněž sezamový olej, který ale není běžnou součástí českých kuchyní, já používám podle toho co mám doma buď rýžový nebo řepkový a s oběma chutná výtečně.
Taky jsem si trošku zjednodušila postup.
Ale každopádně Bioreceptář od paní Zemanové doporučuji, je to asi jedna z nejlepších českých kuchařek, která se na knižním trhu zatím objevila! A objednat si ji můžete například ZDE.
Zdroj: biopekarnazemanka.cz

Komentáře

Oblíbené příspěvky