Zima z pohledu makrobiotiky

I když zima z pohledu makrobiotiky je již v plném proudu (od 15. listopadu a trvá do poloviny února), je jistě vhodné připomenout si, jak se co nejvhodněji v tomto období stravovat.
Zima patří k energii vody a proto je nutné se zaměřit především na posilování ledvin a močového měchýře.
Jistě jste si již všimli, že s příchodem zimy má tělo čím dál více chuť na teplá, smažená, ale i pečená jídla více než v jiném ročním období. A je to logické, chce se zahřát :-). Rovněž i více toužíme po odpočinku, i když málokdo si ho opravdu v předvánočním čase dopřeje, že?
Zdroj: digimania.cz

  • Chuť převažuje slaná.
  • královnou obilovin se pro zimní období stává především pohanka, která má ohřívací efekt. Dále zařazujeme oves, jáhly, kulatozrnnou rýži, ječmen.
  • zeleninu vybíráme především kořenovou a kulatou (mrkev, cibule, dýně, ...), všechny mořské řasy a rovněž hojně zařazujeme pickles a kysané zelí. 
  • z ovoce doporučuji především povařená jablka, občas na dodání energie můžeme sáhnout po sušeném ovoci. 
  • z luštěnin vaříme všechny druhy fazolí. Především adzuki, které mají nejsilnější léčebný vliv právě na ledviny (Pozor existuje i druh léčebných adzuki fazolí, které stojí asi tak 5x více než klasické adzuki fazole). Fazole namáčejte den dopředu a poté vodu slijte, dejte novou vodu a vařte s kouskem řasy Kombu pro lepší stravitelnost. Doporučuji luštěninové pomazánky a polévky. Zejména polévky nádherně zasytí a zahřejí. 
  • zkuste skoro úplně omezit syrovou zeleninu. Ta je v tomto období nevhodná, protože ochlazuje, stejně tak vynechejte studené potraviny a nápoje. 
  • můžete častěji zapékat, fritovat či smažit, celkově olejů používáme vícero. Víceméně čím je venku chladněji, tím více olej můžeme používat. Na smažení a vaření použijte např. rýžový či sezamový, na dochucení hotových pokrmů volte např. dýňový (doporučuji štýrský dýňový), lněný nebo konopný. 
  • pokud jíte živočišné produkty, nyní je můžete do jídelníčku zařadit častěji. 
  • z polévek častěji vařte silné, dlouze vařené zeleninové vývary s kouskem řasy Kombu nebo Wakame. 
  • I když to v zimě láká, a v období Vánoc obzvlášť, zkuste se nepřejídat. Pokud se budeme přejídat, na jaře nás zajisté nemine nějaká eliminace ve formě chřipky. 
  • dostatek vitamínů tělu zajistíme většími porcemi kysaného zelí. Ideálně si připravte domácí. Já mám ve sklepě ještě zhruba 10 kg :-). Mňam. 
  • V hypermarketech na nás chrlí spousty tropického ovoce, které nejen krásně vypadá, ale mnohým i hodně chutná... Nadměrná konzumace nám spíš než zdraví přivodí spíše nachlazení a angíny, protože tropické ovoce není vhodné pro naše pásmo a už vůbec ne v zimě! 
  • K pití doporučuji čaj z pražené rýže, Kukichu, Hojichu, zázvorový čaj,... 
  • Pokud přeci jen jste na nějaké oslavě a jste zdraví, můžete si dopřát trošku kvalitního červeného či bílého vína. Volte vína spíše sušší. (Překyselení žaludku můžete předejít buď švestičkou umeboshi či čajem z kuzu.)

Tak alespoň stručně :-)

Zdroj: 
Lužná. 2013. Makrobiotické nedělní vaření. Olomouc: ANAG.
Strnadelová, Zerzán. 2007. Radost ze zdravých dětí. Olomouc: ANAG. 


Komentáře

Oblíbené příspěvky