čtvrtek 24. července 2014

Fermentovaná ovesná kaše

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové (za předpokladu, že použijete speciální bezlepkové vločky - existují i bezlepkové ovesné, ale můžete použít jakékoli bezlepkové)
Diabetes

Dobré ráno všem. Přeji Vám sluníčkový den plný krásných okamžiků. Aby ten den byl ještě lepší, nechcete si na zítřejší snídani vyzkoušet tuto fermentovanou kaši? A pozor je vhodná i pro lidi s oslabenou slinivkou! :-)

Suroviny na 1 porci:
5 lžic ovesných vloček (doporučuji jemné ovesné vločky, např.
tyto http://www.danfood.cz/obchod/img/p/1489-1500-large.jpg - jsou výborné, levné a na kaše ideální)
horkou vodu

Fermentovaná kaše je výborná pro ty, kteří se vymlouvají, že nemají ráno čas vařit si kaši. Kaši totiž věnujete minutku před spaním a ráno ji akorát ohřejete, toť vše.
Tedy postup je následující. Vezměte hrnec (ideálně s dvojitým dnem) a do něj vsypte vločky, které zalijete horkou (nikoliv vařící) vodou, zamícháte a necháte do rána přikryté pokličkou. Vločky během 8 - 12 hodin projdou fermentací, která zjednodušeně řečeno rozštěpí enzymy a udělá tak vločky stravitelnější a taky budou přirozeně nasládlé! Ideální na ranní snídani, kterou si dopřávejte mezi 7 - 9 hodinou ranní, kdy je žaludek podle orgánových hodin nejvíce aktivní a dobrá snídaně jej v tuto dobu nejlépe nastartuje.
Kaši si tedy ráno pouze zlehka ohřejte. Určitě ji nevařte, jinak byste přišly o vitamíny :-) a pak ji můžete servírovat. S čím? Můžete se inspirovat mnou. Ideálně doporučuji oříškové máslo, pšeničné klíčky, kapku dobrého oleje (např. makový, ořechový), semínka (já používám tzv. snídani Inků, více pod článkem), oříšky a ovoce.

Snídaně Inků - smícháte stejné množství sezamu (můžete dát loupaný i neloupaný a černý), lněného semínka (obyčejného i zlatého) a chia semínek. Naprosto ideální kombinace pro ranní vzpruhu a doplnění všeho potřebného :-).





Makovec

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Bezlepkové
Intolerance laktózy
Bez cukru

A co vlastně jíst, když vynecháte lepek, mléčné výrobky, vajíčka, cukr??? Taky Vás tato otázka už otravuje? A co jim naservírovat třeba tento výborný moučník  místo odpovědi?

Suroviny:

čtvrtek 17. července 2014

Vegan tyčinky

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy

Nefotogenické, ale šíleně dobré :-)
Suroviny:
250g ovesných vloček
75g kokosu
100g brusinek

čtvrtek 10. července 2014

Domácí deodorant

Vegan

Zdravá strava k tomu, aby byl člověk zdravý, nestačí. Je potřeba se na sebe dívat jako na celek a přemýšlet rovněž nad tím, co na sebe nanáším zvnějšku, nutno dávat pozor na kosmetiku. Víceméně většina kosmetiky v běžných řetězcích není na tělo z dlouhodobého hlediska vhodná a co hůř, je odporně testována na zvířatech. Poté existuje malá sorta firem, které jdou proti proudu a vyrábí ekologickou, netestovanou kosmetiku, ale o tom až někdy příště. A nad tímto ční ještě domácí kosmetika z těch nejkvalitnějších surovin.
Nejen, že je to zábava, ale rovněž i člověk ví, co na tělo nanáší.
Rozhodla jsem se otestovat různé recepty na domácí kosmetiku, nahradit s ní kupovanou kosmetiku a s tou nejlepší Vás seznámit. A čím jiným začít, než v horkých letních dnech velice potřebným deodorantem? Není to nic těžkého, opravdu... Pojďme na to:

Suroviny:
2 lžíce kokosového oleje
4 lžíce kukuřičného škrobu
4 lžíce jedlé sody

Náklady cca: 40 Kč (záleží jak velké balení kokosového oleje máte :-) )

Postup je jednoduchý. Kokosový olej dejte do misky, pokud je tuhý, tak jej opatrně rozehřejte např. fénem. Následně do oleje přidejte škrob a sodu, smíchejte a máte hotovo.

Pokud milujete kokos, tak je to paráda, pokud nikoli, použijte místo kokosového oleje bambucké máslo, které je bez parfemace. V takovém případě doporučuji přidat pár kapek oblíbeného esenciálního oleje - vhodné jsou např. rozmarýn, šalvěj, levandule, citron,... Záleží na tom, co máte rádi. Pokud budete přidávat esenci, tak ji přidejte do rozpuštěného oleje/másla před přidáním sypkých složek.

Případně prosím o zpětnou reakci :-)