pátek 29. srpna 2014

Tofu karbenátky

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bezlepkové (pozor při výběru tofu)

Krásný srpnový den Vám přeji :-). Nad Štrbským plesem je krásně slunečno a pozorovat v dáli Tatry je lékem pro duši. Velice ráda utíkám od civilizace někam daleko do přírody. Včera jsme si vyšlápli na Kriváň. Poprvé jsem byla až na samém vrcholu (posledně jsme se kvůli počasí museli od rozcestí pod samotným Kriváněm vrátit) a musím říct, že závěrečná hodinka výstupu (spíš "plazení se") je opravdu náročná a sníh bych v srpnu nahoře opravdu nečekala... Naštěstí jsme byli pořádně oblečení, ale i tak by se např. rukavice hodily :D


Dneska se regenerujeme a čeká nás procházka okolo Štrbského plesa, nějaké to wellness a nejspíš i masáž :-). Mimochodem hotel Panorama velice velice doporučuji!!! Výborné místo a zaměstnanci jsou opravdoví profesionálové!
Zítra nás čekají Rysy, tedy doufám, že nám počasí dovolí dojít až na vrchol. Rysy jsou můj sen. Těším se jako malá holka až překonám sama sebe a uvidím ten nádherný pohled na polskou stranu Tater a (prý) nejkrásnější pleso Mořské oko.
A co vy, milujete Tatry? Jaký výlet se Vám nejvíce líbil? U mě zatím vede Kriváň, pohled ze Svišťovky na Zelené pleso, Hincova plesa a výlet lanovkou na Lomnický štít.

Dost bylo povídání, nyní hurá k samotnému receptu. Dnes jeden jednoduchý recept, který se Vám bude hodit třeba i na cesty - tofu karbenátky, které jsem připravovala na cestu do Tater a přišly večer velmi vhod!

sobota 23. srpna 2014

Míchaná veganská "vajíčka"

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Bezlepkové
Intolerance laktózy

Můj muž naprosto miluje míchaná vajíčka, vajíčko na tvrdo či vaječnou omeletu. Vzhledem k našemu čím dál silnějšímu odhodlání pro veganskou stravu, se snažím nacházet alternativy k milovaným jídlům ve veganské verzi. A myslím, že co se týče míchaných vajíček, tak už nemusíme dál hledat. Tato míchaná vajíčka bez krutosti jsou božské! Nevěříte? Vyzkoušejte. Já bych totiž taky nevěřila... Nechtěla jsem věřit tomu, že by tofu mohlo chutnat jako vajíčko ... :-)

Suroviny (2 porce):

Ovesný chléb

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy

Po dlouhé době jsem se zas vrátila k pečení domácího chleba. Asi mě přimělo chladnější počasí, ale v létě jsem moc na pečivo chuť nemívala. Vyzkoušejte tento ovesný, je výtečný. :-)

Suroviny:
300g chlebové pšeničné mouky
100g žitné chlebové mouky
100g jemných ovesných vloček

čtvrtek 21. srpna 2014

Šetříme potraviny - nakládaná zelenina

Taky nemáte rádi plýtvání jídlem? Ne? Tak to se Vám zajisté bude líbit nová rubrika ve které se dozvíte, jak zlikvidovat nadbytek potravin, které by mohli skončit v koši (a to přeci nechceme).

První typ se týká přebytků různých druhů zeleniny.

Občas se mi stane, že nakoupím zeleniny více, než stačím spotřebovat. Objevila jsem ale úžasný způsob, jak zabránit jejímu zkažení a skončení na kompostu.
Postup je jednoduchý, zeleninu si naložte.

Potřebujete:

středa 20. srpna 2014

Veganské pochoutky

V poslední době, jako by se s novými veganskými kuchařkami roztrhl pytel. Pro mě, převážně vegansky se stravující ženu, je to zajisté velmi potěšující, ale problém nastává v momentě, kdy si chcete zakoupit kvalitní veganskou kuchařku, podle které by se dalo i běžně a dobře vařit. Většina veganských knih je lákavých na pohled, ale pro každodenní vaření víceméně nepoužitelných. Jak tedy obstály Veganské pochoutky od německého šéfkuchaře Jérômeho Eckmeiera?

Kniha, kterou vydalo nakladatelství Slovart, je na první pohled dokonale graficky zpracována, čímž na první pohled zaujme nejenom vegany. Kromě pěti kapitol o vaření (Bleskový vegan – rychlovky, Oblíbená tradiční jídla po vegansku – pro opravdový hlad, Když docházejí zásoby – snadné a chutné, Když chcete udělat dojem – recepty na párty a pohoštění, Sladkosti – dezerty a pečivo pro mlsouny) obsahuje kniha i základní úvod a rozdělení potravin pro lidi, kteří se vegany chtějí stát a o této stravovací metodě příliš nevědí.
Například se můžete dozvědět, jak změnit svůj jídelníček, pokud jste doteď byli „jedlíci masa a ryb“ nebo „jak ustát proměnu“ ve vegana. Zajisté mnozí uvítají i vysvětlení základních surovin, jako například co je to tofu, tempeh, seitan, lupina a dokonce v knize najdete i informace, kde veganské potraviny koupit, co by vám zaručeně nemělo chybět ve spíži, jak a co si ugrilovat a spousty dalšího.

Problém toho, že je kniha určena především pro německý trh, čeští překladatelé vyřešili tím, že k německým odkazům na obchody a instituty přidali i obrovské množství českých odkazů, což knihu dělá pro české (ne)vegany poutavější a rázem i použitelnější.

Celou recenzi si můžete přečíst na stránkách knihomolů ZDE




A recepty? Postupně budu přidávat, ale jeden je zde již publikován a to recept na boloňské špagety se zelenou špaldou. 

úterý 12. srpna 2014

Cuketová blesková večeře

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Diabetik

Cuketová sezona je v plném proudu. Receptů na úpravy cuket je bezesporu spousta, ale pokud si cuketu pěstujete doma, tak dřív nebo později přijde den, kdy budete zavaleni cuketami a nebudete vědět co s nimi, protože "klasiku" typu cuketa v trojobalu, cukeťáku, cuketové moučníky,... již máte odvařenou třikrát a to i pozpátku! V takový den budete toužit po nové, jiné cuketové chuti... A pokud se Vám zároveň nebude chtít trávit moc času přípravou večeře, pak je tu tento recept pro Vás. A jako bonus si vystačíte pouze s pár surovinami. Tak na co ještě čekáte?

Borůvková marmeláda

Zavařovat letní úrodu ovoce je krásný relax. Jen musíte vědět, kde je ta hranice, kdy se z relaxu může stát noční můra (aneb zavařujeme 130 sklenic okurek)... Já to dělám tak, že si každý rok zvolím 3 - 5 receptů a podle nich zavařuji. Nikdy nedělám více než 8 skleniček. Výsledkem mi je cca 25 skleniček dobrot na zimu, které nám s manželem připraví 25 radostných vzpomínek na teplé letní dny po celou dlouhou, mrazivou zimu. Loni jsem zavařovala jahodovou marmeládku, lečo, švestkovou nutellu, malinovou marmeládku a harissu. Letos jsem si jako první vybrala borůvkovou marmeládu. A když tedy jím zdravě, tak jsem se pokusila o nejzdravější variantu marmelády, jakou znám...
Výsledek je úžasný, ale to si povíme později.

Suroviny:
1 kg borůvek

Kuskusovník

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian 
Intolerance laktózy
Bez cukru

Mák opravdu miluju a proto jej zkouším ve všech různých verzích. Naposledy jsem přikládala recept na makovec z jáhlí, nyní jsem vyzkoušela kuskusovník. Obojí chutná dobře. U tohoto oceňuji to, že po stuhnutí opravdu dobře drží a krásně se krájí. Ale popravdě poslední dobou si víc a víc ujíždím na čistých a nevařených formách a tudíž momentálně mou "nejoblíbenější makovou buchtou" je čerstvý mletý mák na ranní kaši :-).
A jak to máte s mákem vy? Chutná? Máte nějaký NEJ recept? Podělte se... :-)

Inspirováno kuchařkou: Makrobiotické dobroty babičky Dáši a Světlany


pondělí 11. srpna 2014

Boloňské těstoviny se zelenou špaldou

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy


Po dlouhé době jsem v kuchařce objevila recept, který opravdu stojí za vyzkoušení. Jde o recept z kuchařky Veganské pochoutky. Jednoduchý, nepřeplácaný recept, ve kterém využijete obilovinu i trošku netradičněji, než jen jako přílohu. Vyzkoušejte taky boloňskou omáčku, kde místo masa či sojového masa použijete zelenou špaldu.
Že nevíte co to zelená špalda či grünkern je? Této plodině se někdy přezdívá zelený kaviár a není to nic jiného, než zelené zrno špaldy, které se vyudí, čímž dostane nezaměnitelnou, oříškovou chuť. Výborně se hodí do salátů, polévek jako zavářka, burgery, nebo všude tam, kde byste použili např. sojovou drť :-). Je to celkem netradiční obilovina a zajisté ji seženete ve větších zdravých výživách. Cenově se pohybuje okolo 60 Kč za 300g. (Pod receptem najdete rovněž i foto produktu).

Sroviny pro 2 osoby: