neděle 30. listopadu 2014

Vegetariánské Vánoce

"Ke staročeským tradičním vánočním pokrmům patřily takové pochoutky jako je černý kuba, z polévek hrachová či houbová, na stole nechybělo cukroví či sušené ovoce. Dnešní tolik oblíbený smažený kapr s bramborovým salátem se v české kuchyni objevil až později, poprvé ho připravila M.D. Rettigová a první recept na jeho přípravu se objevil v kuchařce až v roce 1924. Obliba smaženého vánočního kapra velmi rychle rostla a od druhé poloviny 20. století se stal tradičním štědrovečerním pokrmem ve většině českých domácností."


Krásnou první, železnou, adventní neděli, přátelé... :-)
Blíží se Vánoce... Ani se nenadáme a budeme s radostným očekáváním připravovat štědrovečerní, velkolepou hostinu. Vzhledem k tomu, že sem chodí spousta čtenářů pro inspiraci, rozhodla jsem se, že přidám seznam vyzkoušených jídel a receptů na dokonalé, vegetariánské vánoce. Jedná se především o recepty z loňského roku, letos mám v plánu se pokusit o veganské vánoce, ale vzhledem k tomu, že přidávat tipy na štědrovečerní večeři až 25. prosince by ztratilo na významu, inspiruji alespoň vegetariány. :-)

Začněme štědrovečerním menu:
U nás většinou najdete vegetariánskou obdobu klasické české večeře: rybí polévka a smažený kapr s bramborovým salátem. 
Přiznám se, že rybí polévka, ta vánoční, mamčina, mi velice ve vegetariánském menu chyběla. Ale povedlo se mi vyladit vegetariánskou variantu k dokonalosti:

Falešná vánoční polévka (4 porce):

pátek 28. listopadu 2014

Veganské jídlo na palubě letadla

Pokud cestujete letecky, není nic snazšího, než si při bookování letenky zamluvit i veganské jídlo... Nevím, jak to funguje na krátkých letech, ale ty dlouhé jsou na vegany připraveny. A víte co je jako bonus? Jídlo dostáváte jako první :-)).



Jediné co neneslo veganské označení byl tavený sýr, tam si nebyla jistá ani letuška. Stane se.... Ale jinak co mě mile překvapilo, tak to, že i taková smetana do kávy, máslíčko na rohlík a další byli veganské! :-)
Všechno jde, když se chce :-)

P.S. - I když je na fotkách kolikrát označení vegetarian, tak při našem letě mi bylo vysvětleno, že oni neznají slovo vegan, ale rozdělují na vegetarian (nejí maso) a strict vegetarian (= vegan). :-)

středa 19. listopadu 2014

Cizrna na paprice

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové (zvolit bezlepkovou přílohu)

Pozn. pro bezlepkáře: U receptů, kde se lepek vyskytuje uvádím náhradu, tak aby výsledek mohl být označen i jako bezlepkový. U ostatních surovin vycházím z toho s čím doma pracuji a vařím, tudíž pokud použiji sojovou smetanu, která má označení bezlepková, tak v receptu již neuvádím, aby si dal čtenář pozor na to, aby daný produkt byl bezlepkový. Pokládám to za samozřejmost, že si ověřujete zda daná potravina náhodou neobsahuje lepek (i když ve většině případů neobsahuje, ale jsou výjimky). 

Tento recept od Hany Zemanové z Biokuchařky je na vegetariánských a veganských foodblozích již pěkně profláknutý, ale na mém blogu (i přesto, že mám tento pokrm velice ráda) chyběl. Rozhodla jsem se to napravit a tak jsem se dnes dala do vaření.
Přidávám fotku, i když si myslím, že jde o nefotogenické jídlo, ještě se mi ho nepovedlo hezky nafotit, tak aspoň pro představu :-).

Suroviny (4 porce):

Namixujte originální vánoční dárek s MIXIT

O mém oblíbeném dodavateli ranních snídaní, jsem již psala v loňském článku, ale poté co mi dorazila další várka dobrot, musela jsem napsat další pochvalnou recenzi, protože kluci z Mixit si to prostě zaslouží.

Na stránkách MIXIT mám účet již od úplného začátku, první objednávku jsem poslala koncem října 2010 a do dnešního dne jsme doma snědli (nebo podarovali) přes 40! tubusů, tudíž se troufám označit za znalce Mixit sortimentu :-) (objednáváme hlavně mussli, ale rovněž jsme ochutnali několik kaší, čokoládu a samozřejmě i sušené ovoce :-) ).

Podle mých chuťových pohárků je nejvydařenější hotovou směsí směs "Maxisměs fík", která je tak akorát sladká a vždy když se mi nechce míchat nic vlastního, sáhnu po tomto, protože vím, že za to stojí!



Na MIXITu se mi líbí to, že kluci neusnuli na vavřínech, ale pořád a pořád vylepšují stránky, tubusy, přidávají nové a nové ingredience, základní směsi na míchání, základní kaše a pracují na stále nových produktech - čokolády (jahodovo-banánovou jsem dostala k Valentýnu a byla opravdu výborná!), sušenky, Mixitky, dárková balení, pytlíky do kapsy (ideální na výlet či jako nouzová svačina do kabelky :-) ),....

úterý 18. listopadu 2014

Jednoduchá ciabatta

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy

Není nad domácí pečivo. I to, které připravíte z bílé mouky (i když já vždy doporučuji mouky nakombinovat anebo použít alespoň bio kvalitu) je tisíckrát lepší než to z obchodu. Nemusíte se děsit, že kousnete do něčeho, co v pečivu nemá co dělat a taky se obejdete všelijakých éček.

Taková rychlovka, kterou oceníte na snídani nebo k obědovému salátu je italská ciabatta :-).
Vyzkoušejte, ochutnejte :-))


sobota 15. listopadu 2014

Zeleninový tatarák

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan (nepřidávejte vejce, sýr použít tavenýr nebo veganline)
Bezlepkové (použijte sojovou omáčku zn. Tamari)
Intolerance laktózy (rovněž použijte tavenýr nebo veganline)

Masový tatarák mi nechutnal ani v dobách, kdy jsem ještě jedla maso. Můj strach ze syrového masa byl natolik velký, že jsem ho párkrát sice ochutnala, ale nepatřil k mým oblíbeným pokrmům. Proto jsem hledala jinou alternativu, kterou bych mohla servírovat přátelům a dopřávat si tak tatarák častěji. Nakonec jsem objevila dva "tataráky" a to zeleninový a bramborový. Dnes Vám představím ten zeleninový, na bramborový se můžete těšit někdy příště.

Recept na zeleninový tatarák jsem objevila asi před 3 roky. Docela mě zajímalo, jak může takový tatarák - netatarák chutnat, tak jsem se hned vrhla do zkoušení.
A výsledek? Výborná, kořeněná, pikantní směs na topinky, která Vám určitě zachutná natolik, že si ji budete dopřávat pravidelně.


Suroviny:

pondělí 10. listopadu 2014

Božské vánoční pečené brambory

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Bezlepkové
Intolerance laktózy

Dneska mám pro Vás jeden výborný recept. Někdo by si mohl říct, že jsou to "jenom" brambory, ale v momentě, kdy ochutnáte ihned slůvko "jenom" zavrhnete. Toto jsou nejlepší pečené brambory, které jsem objevila před třemi lety ve vánočních dílech Jamieho Olivera. Ta chuť Vás naprosto dostane. Dříve jsem je připravovala s máslem (přesně podle J. Olivera a jeho receptu), nyní připravujeme veganskou verzi o olivovým olejem. Je na Vás, jakou zvolíte formu Vy, ale každopádně se budete oblizovat až za ušima. Jdete do toho?

Suroviny (1 porce):

úterý 4. listopadu 2014

Adventní kalendář

Nevím, jak velcí fanoušci adventních kalendářů jste, ale já jsem smutná, když se stane, že žádný kalendář nedostanu a nemůžu si tak zkrátit čekání na Ježíška nějakou dobrotou či zábavou :-).

Naštěstí posledních 8 let mám senzačního muže, který mě vždy překvapí originálním adventním kalendářem, který mi vždy udělá obrovskou radost - např. výborný adventní čokoládový kalendář od firmy Arko, nebo fairtradový kalendář, nebo vlastnoručně vyrobený čajový kalendář (na každý den jeden druh čaje a v některých sáčcích byli schované bonusy, jako např. romantická večeře, vánoční film v kině,....) a spoustu dalších.

V letošní nabídce mě velice zaujal nový adventní kalendář od Sonnentoru, který je zajisté tím pravým překvapením, pro všechny milovníky vaření.
Pamatujete si na loňský kalendář od Sonnentoru? Tak ten obsahoval na každý den jeden sáček z jejich výborných čajových směsí a bylo zábavné vařit si čaj a ochutnávat tolik nových druhů. Snadno tak objevíte ten svůj "NEJ" a později už máte při nákupu čaje jasno v tom, který si nadále kupovat (zamilovala jsem se do Raráškova čaje Polštářová bitva a do Ježíškova nebeského čaje) a také který už nekupovat, protože vám (třeba jako mně) vadí fenykl :-).
Letos šel Sonnentor ještě dál a připravil adventní sadu plnou koření! Ano, přesně tak, na každý den v prosinci máte jeden balíček koření a tudíž máte jedinečnou šanci vyzkoušet 24 druhů Sonnentoráckého koření během 24 dnů :-). Jelikož advent je před námi, tak já se moc těším, až letos konečně ochutnám např. koření na koláče a keksy nebo koření na rýži mistra Wonga. Nebojte, Sonnentor myslel i na vánoční perníčky a na vánočního kapra! Na koření na ryby se moc těším, protože si do něj hodlám naložit štědrovečerní tofu :-).


Adventní sadu koření můžete koupit přímo v eshopu firmy Sonnentor ZDE. 

pondělí 3. listopadu 2014

Artyčoky s rajčatovou salsou

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové

Pokud milujete artyčoky, mám pro Vás ideální recept! Jedná se o takovou chuťovku k vínu pro partu přátel, ale dobře poslouží i jako plnohodnotná večeře pro dva. :-) Jen tak s kouskem kvalitního pečiva. Není to časově náročné jídlo, ale je potřeba dopředu myslet na to, že výsledný pokrm se nechává uležet alespoň 3 hodiny, aby se prolnuly chutě. Tak už směle do toho... :-)

Suroviny:

Malinový likér - jedlý vánoční dárek 1/2014

Vhodné pro:
Všechny, kteří mají rádi jemné ovocné likéry.... (je to vegan, vegetarian, bez lepku i bez mléčných komponentů :-) )

Ač se to nezdá, tak do vánoc zas tolik času nezbývá. A pokud nemáte rádi ten předvánoční shon, pojďte do vánočních příprav se mnou už teď a můžete si užít krásný advent bez jakéhokoliv shonu po dárcích. Pojďte do "homemade" dárečků, kterými nejen potěšíte svoje nejbližší, ale zároveň je zajisté zahřeje u srdíčka, že jste si s dárkem dali tolik práce. Začněme tím, co je potřeba připravit nejdříve, protože je potřeba správného uležení - malinový likér. :-)