Muffiny s čokoflíčky

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy

Dneska jeden méně zdravý recept, ale o to chutnější. Veganská verze mých nejoblíbenějších muffinků, které se dají obměňovat na tisíc způsobů :-). Máte rádi muffinky? A jaké máte nejraději? Já se domnívám, že v jednoduchosti je krása a proto mezi mé nejoblíbenější patří tyto, které jsou zároveň i nejsnadnější na přípravu. Povětšinou máte všechny suroviny doma, takže nemusíte běhat do obchodu a tyto minidortíčky si můžete připravit třeba hned. Jsou výborné jak teplé, tak studené např. na druhý den ke snídani.

Suroviny:

1,5 hrnku polohrubé mouky (dávám většinou půlku mouky celozrnné a půlku mouky klasické polohrubé)
1/2 hrnku třtinového cukru (nebo panely či rapadury)
1 lžíce sojové mouky (můžete nahradit 1/2 rozmačkaného banánu)
1/2 hrnku rostlinného oleje
3/4 hrnku rostlinného mléka
1/2 prášku do pečiva bez fosfátů
1 vanilkový cukr

Postup je primitivní. Stačí vše umíchat v dostatečně velké míse dohladka.
Teď můžete přidat čokoflíčky, nasekanou čokoládu, ořechy, kokos, zkrátka cokoli, co máte rádi.
Pokud nechcete muffiny bílé, ale kakaové, tak v receptu nahraďte 2 lžíce mouky 2 lžícemi kakaa.
Těsto plňte do muffinkových košíčků. Dávejte jej vždy do 3/4 výšky. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut.

Já jsem pekla prvních 15 minut na 180°C na spodní i horní ohřev, zbylých 5 minut jsem troubu zesílila na 200°C a dopékala již jen na spodní ohřev.

Mám nově (po 15 ti letech zkušeností pouze s horkovzdušnou troubou) pouze obyčejnou troubu a musím říct, že mi chvíli trvá, než docílím dobrého upečení. Člověk má už za ty roky časy pečení v hlavě a v té obyčejné troubě bez větráku a horkovzduchu to přeci jen peče jinak. Ale musím říct, že zatím trouba slaví úspěch, protože všem koláčům, muffinům, chlebům apod. udělá nádhernou, křupavou kůrčičku :-).

Komentáře

  1. Jů, už pozoruji první krásné změny na blogu :-) A s nimi takové dobroty, muffiny je klasika, nesmrtlená, já je shodou náhod pekla dnes na zítřejší snídani na cestu (na zkoušku:((), ale dělala jsem čokoládové s anýzem a pšenično-žitné, bez sojové mouky, tu bohužel nemám. Ty tvé ale vypadají náramně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jé děkuji, Luci. Mně zbyl jen jeden na dnešní snídani, zbytek si odvezl manžel do práce, takže budu muset upéct další dávku :-))) ať mám co mlsat :-)

      Vymazat
    2. To rozhodně:-) Já mám někdy problém sama se sebou, že si chystám třeba na další den a něco se mi tak povede, že si to všechno sním a musím péct znovu - poučení zní - rovnou dělat 2 dávky!:D

      Vymazat
    3. to je dobrý nápad - péct ze dvou dávek :-) ale zas když toho člověk víc upeče, tak toho i více sní, přičemž když to upečeš jen z jedné dávky a pak to sníš a máš upéct další, tak se ti většinou do toho nechce :D takže je to pozitivnější pro naši linii :-))
      (ale stejně si dnes dávku upeču :-DDD)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. vyzkoušej a pak napiš, jak ti chutnaly :-) krásný den :-)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky