Nejjednodušší domácí chléb

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy

Ne, nebaví mě kupovat chléb v obchodě. Bohužel kvásek mi umřel a do obchodu se mi nechtělo, tak jsem opět oprášila zástěru a pustila se do jednoduchého domácího chleba, který zvládne opravdu každý. A jakmile jej ochutnáte, zjistíte, že není nad domácí chléb. A podotýkám, že domácí chléb není ani náročný na přípravu, ani dražší než kupovaný. Tak pojďte si i vy upéct tento snadný chléb :-).

Suroviny:

400 g hladké mouky (dala jsem 1/3 hladké žitné, 1/3 grahamové a 1/3 hladké pšeničné)
1 lžička soli
1 lžička kmínu
1 bal. sušeného droždí (7g)
400 ml vody

lněné semínko

Ze všech surovin kromě lněného semínka (to vmícháte později) vypracujte těsto, které nechejte 6 hodin pod utěrkou kynout. Poté těsto vyklopte na pomoučněný vál, přidejte lněné semínko, propracujte a nechte 30 minut odpočívat. Následně z těsta vytvarujte bochánek a přendejte do olejem vymazané formy na chléb. Zapněte troubu na 200°C. Jakmile je trouba nahřátá, chléb nařízněte a dejte péci. Pečte zhruba 30 - 40 minut, podle trouby.
A rázem máte chutný a jednoduchý chléb. Cena chleba zhruba 15 Kč, za ty peníze si koupíte v obchodu maximálně tak rozpékanou bagetu ze zmrazeného polotovaru. Nestojí za to se naučit péci chléb doma? Sami vidíte, že kromě času potřebného ke kynutí, strávíte přípravou chleba zhruba 3 minuty?
Tip: Těsto si udělejte buď ráno před odchodem do práce a upečte si k večeři čerstvý chléb, nebo si těsto udělejte večer a chléb upečte ráno ke snídani :-).

Komentáře

  1. Vypadá to dobře. Do jak velké formy se to těsto vleze? Může to být forma na biskupský chlebíček?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. biskupská forma je asi hodně podobná té mojí :-)

      Vymazat
  2. Pýtam sa samej seba, prečo mi nikdy nenapadlo dať do domáceho chlebíka kmín??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K myšlení musíš zapojit svou hlavu - chléb bez kmínu je jak ženja bez pr...e!

      Vymazat
  3. myslíte, že by se dal udělat i v domácí pekárně? Asi na nějaký zkrácený program..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. myslím si, že určitě. jen zvolit správný program. :-) ale tenhle recept je tak jednoduchý, že mě ani nenapadlo dávat to do pekárny :-)

      Vymazat
  4. Ahoj Leni, tak jsem ten chlebík včera vyzkoušela. Upekla jsem ho v 10 večer, s tím že jej posnídáme, ale s manželem jsme neodolali a museli jsme ho ochutnat ještě teplý. Byl vynikající, pěkně křupavý. Takže díky za jednoduchý a rychlý recept. Také musím celkově pochválit tvůj blog. Líbí se mi design i recepty. Hlavně se mi líbí tvé předsevzetí zveřejnit každý týden nový recept. Nejhorší je, když si člověk oblíbí nějaký blog a on potom jaksi začne "usínat" a třeba měsíc se tam neobjeví nic nového.
    Takže už se těším na další zajímavé recepty a inspirace :-)
    Radka, Břeclav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Radko, jsem moc ráda, že Vám doma chlebík moc chutnal :-)
      K tomu předsevzetí.... Snažím se přidávat víc jak jeden recept týdně, v tom předsevzetí jde spíš o to, že i já zkouším něco nového a tudíž přidávám recepty i pro mě nově vyzkoušené, nikoli jen ověřené a mnohokrát vařené, jako tomu bylo doteď.... Nové recepty do roční výzvy zkouším z kuchařek, blogů či časopisů a tudíž můžu upozornit na případné chyby v receptu či postupu :-)
      Doufám, že Tě i nadále nezklamu a můj blog Ti stále bude inspirací :-)
      Krásný den

      Vymazat
  5. Domácí pečivo je prostě lahoda :) o tom jsem se přesvědčila už několikrát. Jen jsem vždycky líná se do toho pouštět :D Skvělý recept, ukládám na časy, až lenost překonám .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak zkuste lenost překonat. Tenhle chleba zabere (kromě kynutí a pečení) fakt tak 3 - 5 minut času na přípravu, což se dá překonat :-))) a výsledek stojí za to. Zkoušeli jej i kamarádi, kteří jsou vařením a pečením nepolíbení a nevím o nikom, že by se mu chleba nepovedl :-)

      Vymazat
  6. myslíš, že můžu použít chlebovou žitnou půl na půl s hladkou ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj. Určitě. Je celkem jedno jaké mouky (s lepkem) použiješ, ale je dobré dávat aspoň půlku hladké a zbytek celozrnné, ono to pak lépe kyne :-)

      Vymazat
  7. díky za skvělý recept, chlebík už není... :-) nevydržel ani 24 hodin :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Těsto se pořád lepí má to tak být?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. těsto je lepivější, ale ne nějak moc. dá se z něj vytvarovat bochník a neroztíká se. Pro jistotu přidejte trošku mouky (ony některé mouky jsou méně lepkové a pak je potřeba trošku více) a těsto dejte do formy :-) ale myslím, že to dopadne dobře :-) poté napište, jak jste dopadli :-)

      Vymazat
  9. Ahoj Leni, děkuji za perfektní recept. Zvolila jsem trošku jiný postup,tak se chci podělit. Použila jsem čerstvé droždí (cca 14g)a ve vlažné vodě nechala 10 min vzejít kvásek. Přidala promíchané sypké suroviny a zbytek vody, vypracovala v robotu a nechala přikryté kynout 2 hodiny. Pak rovnou přendala těsto do hrnce s nepřilnavým povrchem a přikryté dala do trouby. Přibližně 10 min. před koncem odklopila a opekla kůrku. Chleba byl perfektní. Řekla bych dokonce nejlepší ze všech, které jsem kdy zkoušela. Doporučuji použít poměr mouk, jak to udělala Lenka. Oli

    OdpovědětVymazat
  10. tak,cesto kyne, o sest hodin idem na to,dal som len hladku a pohankovu. tesim sa ako ..no nenachadzam slov. milujem vsetko doma robene. Dakujem srdecne za inspiraciu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak mi prosím pak dejte vědět, jak se to s pohankovou povedlo... taky bych to zkusila ;-) Ať se povede a přeji krásný den :-)

      Vymazat
  11. Inak,krasny uvodny citat,, ten mam v profile na csfd,ale svojsky : Nepapam kamaratov. Prajem nadherne chvile v zivote. :)

    OdpovědětVymazat
  12. No ty moja nesvata troubo!! Moj prvy chleba, podaril saaaa, pekny chrumkavy,pevny,syty, silny, nadychany,presne podla tvojho receptu,az na muku (200g hladkej psenicnej, 200 g pohankovej a kmin som mal len mlety)Tak toto je sila, dakujem velmi krasne :)

    OdpovědětVymazat
  13. Děkuji za tento recept, chlebík peču třetí týden a je výborný.

    OdpovědětVymazat
  14. Super! Je vynikající i jen z 1 druhu mouky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je právě krásně universální a dá se s ním skvěle improvizovat. já miluju, když se do něj vmíchá vychladlá opečená cibulka :-)

      Vymazat
  15. Chlebík budu zkoušet poprvé. Musí se péct ve formě?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky