11/52: Bezlepkové muffiny s borůvkami

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Bezlepkové
Intolerance laktózy
Bez cukru

Tento týden vkládám recept z výzvy 52 brzy. Rozhodla jsem se upéct bezlepkové muffiny (inspiraci k častějšímu bezlepkovému vaření/pečení mi dala moje kamarádka Janča) a v mrazáku jsem objevila zapomenuté letní borůvky, takže s čím muffiny budou bylo celkem jasné. Zkombinovala jsem několik internetových receptů a udělala jsem je co nejjednodušší a nenáročné na suroviny. Javorový sirup jsem zakomponovala pro výraznější chuť, ale klidně jej nahraďte použitím pouze rýžového sirupu.
Když jsem si psala, jaké tyto muffinky budou, říkala jsem si, že jsou tak "zdravé", že snad ani nemohou být dobré, ale jsou skvělé. Opravdu a to i přes to, že jsou veganské, bez lepku, bez palmového oleje, bez cukru a bez tropických surovin typu kokosový olej, banán apod., které jsou ve veganských moučnících tak běžné.
Snad budou chutnat i vám!

Suroviny:

100 g rýžové hladké mouky
100 g celozrnné pohankové mouky
2 lžičky vinného kamene
1 lžička vanilkového extraktu
50 ml javorového sirupu
50 ml rýžového sirupu (nebo použijte jen jeden sirup v množství 100 ml)
50 ml oleje
250 ml rostlinného mléka (bezlepkáři použijí např. mandlové, kokosové, rýžové)
1 lžíce lněného semínka (nebo chia semínka)
špetka soli

borůvky nebo jiné drobné lesní ovoce (v tuto dobu zřejmě mražené :-) z letních zásob)

Drobenka:
bezlepkové vločky (např. jáhelné)
rýžová krupička
rýžový sirup
rostlinný olej

Postup:
Nejprve si rozmixujte lněná semínka, zalijte mlékem a nechte asi 30 minut bobtnat. Poté v míse smíchejte mouky, vinný kámen, vanilkový cukr, sůl a postupně přimíchávejte sirupy, olej a mléko s nabobtnalým lněným semínkem. Doporučuji prošlehat mixérem. Nakonec do těsta vmíchejte polovinu borůvek. Těsto plňte do formiček na muffiny, vršek posypte zbylými borůvkami a drobenkou.

Drobenku si připravíte tak, že smícháte lžíci sirupu se lžící oleje a postupně přimícháváte vločky a mouku, dokud vám nevznikne drobivá posypka.

Pečte v předehřáté troubě při 180°C zhruba 25 minut.

Poznámka: Zjistila jsem, že když do moučníků použiji celozrnnou pohankovou mouku od Šmajstrly, tak po upečení to chutná, jako by v těstě byl mák. Zajímavé... :-)

Takto krásně se muffinky povedly Terezce Ř., která namísto borůvek použila černý rybíz.


Komentáře

  1. Už se pecou. Moc a moc díky... Jsem vegan a snažím se nejíst lepek, cukr, zpracované jídlo... takové pečení moucniku tedy není úplně legrace. Hledala jsem recept na něco z ryzove a pohankove mouky a naštěstí si vzpomněla na vás! Máme jahodova srdíčka a těšíme se

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji. snad budou chutnat. Mně nejvíce chutnaly ještě teplé, byly krásně měkoučké. Ale snězte je co nejdříve, třetí den mi už přišly hodně tuhé (ale pořád moc dobré :-) ).

      Vymazat
  2. Páááni! To je recept přímo vyšitý mě na míru! :D Shodou okolností všechny ingredience mám, pohankovou celozrnnou jsem nahradila akorát pohankovou hladkou a rýžový sirup rýžovým sladem :) Vypadá to v tý troubě bíječně, už to jde nahoru, suroviny se mi ohromně líbí! Nejsem sice alergik ani úplný vegan, ale tohle je přesně ten styl, kterým se poslední dobou nejvíc ubírám (a baví mě). Za recept velice děkuji!!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jéé, tak se potom podělte, jak vám chutnaly :-). Jsou nejlepší čerstvé... u bzlp. pečiva se často stává, že po upečení jsou nadýchané, výtečné, druhý den je tužší a třetí den by se s tím dala vysklít výloha.... ale je fakt, že u nás většinou nevydrží ani do druhého dne :-)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky