14/52: Mrkvové špagety s jemnou chilli - vanilkovou omáčkou
Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové (použít bezlepkové těstoviny)
Další recept do roční výzvy je recept na mrkvové špagety, které jsou ozvláštněné vanilkou. Na tento recept jsem narazila v kuchařce Veganské pochoutky a zaujal mě na první pohled. A vzhledem k tomu, že se účastním výzvy "Duben - měsíc bez masa a živočišných produktů", rozhodla jsem se vyzkoušet co nejvíce nových veganských a netradičních jídel. Tento pokrm je zařazen v kapitolce "Když chcete udělat dojem" a musím říct, že zajisté své spolustolovníky překvapíte. :-)
Vanilku ve slaném jídle jsem poprvé ochutnala na dovolené na Mauriciu a velice mi tato kombinace zachutnala. Po návratu jsem ale zatím neměla odvahu vanilku zařadit do slaných pokrmů, až nyní.
Vanilka jídlo krásně ozvláštní a ovoní, nebojte, chutě nijak nepřebíjí. Tak hurá do toho!
Suroviny (2 porce):
250 g špaget (bezlepkáři použijí bezlepkové)
50 g mrkve (já dala více)
1 cibule
1 stroužek česneku
1 chilli paprička (bez jadérek)
1 lžíce oleje
100 ml zeleninového vývaru
100 ml rostlinné smetany (já použila mandlovou, bezlepkovou)
zrníčka z 1/2 vanilkového lusku (nebo 1/2 lžičky mleté vanilky)
1 lžička škrobu (bezlepkáři použijí např. kukuřičný, já použila kuzu škrob)
špetka mleté papriky
sůl
pepř
pažitky / petrželka na ozdobení
Dejte si vařit vodu na špagety. Mezitím si na pánvi rozpalte olej a cibuli s česnekem oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Restujte na oleji dozlatova. Mrkev rovněž očistěte a nakrájejte na tenké nudličky a přidejte spolu s pokrájenou chilli papričkou k cibulce. Za občasného míchání restujte asi 3 minuty.
Dejte uvařit špagety. Uvařte je al dente.
V misce smíchejte smetanu, vývar, zrníčka z vanilky, mletou papriku, sůl, pepř a škrob.
Zcezené špagety přihoďte na pánev k cibulce a zalijte smetanovou omáčkou a krátce povařte.
Na talíři ozdobte čerstvou pažitkou.
Dobrou chuť!
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové (použít bezlepkové těstoviny)
Další recept do roční výzvy je recept na mrkvové špagety, které jsou ozvláštněné vanilkou. Na tento recept jsem narazila v kuchařce Veganské pochoutky a zaujal mě na první pohled. A vzhledem k tomu, že se účastním výzvy "Duben - měsíc bez masa a živočišných produktů", rozhodla jsem se vyzkoušet co nejvíce nových veganských a netradičních jídel. Tento pokrm je zařazen v kapitolce "Když chcete udělat dojem" a musím říct, že zajisté své spolustolovníky překvapíte. :-)
Vanilku ve slaném jídle jsem poprvé ochutnala na dovolené na Mauriciu a velice mi tato kombinace zachutnala. Po návratu jsem ale zatím neměla odvahu vanilku zařadit do slaných pokrmů, až nyní.
Vanilka jídlo krásně ozvláštní a ovoní, nebojte, chutě nijak nepřebíjí. Tak hurá do toho!
Suroviny (2 porce):
250 g špaget (bezlepkáři použijí bezlepkové)
50 g mrkve (já dala více)
1 cibule
1 stroužek česneku
1 chilli paprička (bez jadérek)
1 lžíce oleje
100 ml zeleninového vývaru
100 ml rostlinné smetany (já použila mandlovou, bezlepkovou)
zrníčka z 1/2 vanilkového lusku (nebo 1/2 lžičky mleté vanilky)
1 lžička škrobu (bezlepkáři použijí např. kukuřičný, já použila kuzu škrob)
špetka mleté papriky
sůl
pepř
pažitky / petrželka na ozdobení
Dejte si vařit vodu na špagety. Mezitím si na pánvi rozpalte olej a cibuli s česnekem oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Restujte na oleji dozlatova. Mrkev rovněž očistěte a nakrájejte na tenké nudličky a přidejte spolu s pokrájenou chilli papričkou k cibulce. Za občasného míchání restujte asi 3 minuty.
Dejte uvařit špagety. Uvařte je al dente.
V misce smíchejte smetanu, vývar, zrníčka z vanilky, mletou papriku, sůl, pepř a škrob.
Zcezené špagety přihoďte na pánev k cibulce a zalijte smetanovou omáčkou a krátce povařte.
Na talíři ozdobte čerstvou pažitkou.
Dobrou chuť!
Knížku mám také a ačkoli miluju špagety, přesně tenhle recept není vůbec pro mě.. Vanilka a ovoce ve slaných jídlech, nee, prosím. :D
OdpovědětVymazatAle máš to krásný! Úplně jako na fotce v knížce. :))
tak to já zas ráda ochutnám všechno.... :-) a vanilka to jen lehce ovoní, tak se to dobře doplňuje :-) Ale chápu, že sto lidí, sto chutí :-)
VymazatA děkuji za pochvalu fotky.... :-)