Jemné veganské vafle

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy

Dnešní nedělní recept je inspirovaný receptem z kuchařky Veganské pochoutky, který jsem si ale upravila trošku podle svého, protože v původním receptu bylo na můj vkus příliš mnoho tuku (a zdálo se mi, že kdybych dala tuku podle návodu, tak by byly vafle dost mastné a tuhé) a cukru (dala jsem jen polovinu a sypké suroviny dorovnala přidáním většího množství mouky). Rovněž jsem doma neměla sojovou mouku místo vajíčka, tak jsem ji nahradila vanilkovou hraškou, která se mi ve sladkých jídlech velice osvědčila.
Výsledné vafle jsou moc dobré a určitě je zařadím do stálého vařícího repertoáru. Jde o ideální slavnostní snídani.


Suroviny:
200 g hladké pšeničné mouky (klidně použijte špaldovou jemně mletou)
2 lžíce vanilkové hrašky
1 prášek do pečiva bez fosfátů
80 g rostlinného oleje
50 g třtinového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
nastrouhaná kůra z 1/2 bio pomeranče (nebo citronu)
špetka soli
200 ml rostlinného mléka
minerálka (dle potřeby)

Na ozdobu:
marmeláda
čokoládová poleva
ovoce
rostlinná šlehačka ve spreji

Nejprve promíchejte všechny sypké suroviny a v druhé misce všechny tekuté suroviny. Poté opatrně zašlehejte dohromady. Minerální vodu přidejte dle potřeby. Výsledné těsto by mělo být tekutější, ale o trošku hustší než těsto na palačinky.
Těsto nechejte 10 minut odpočívat a poté již smažte ve vaflovači. Já pro jistotu vaflovač vytírám před každou dávkou troškou oleje.
Z tohoto množství jsem měla 5 dávek vaflí, ale samozřejmě záleží na tom, jak velký vaflovač máte. Těsta je tak na dvě syté porce.

Vafle servírujte potřené meruňkovou marmeládou, lehce polité čokoládou (na takové to rychlé pocákání doporučuji mít doma Poleva Deluxe od Dr. Oetkera, která je veganská a stačí jen rozehřát v teplé vodě) s čerstvým ovocem a rostlinnou šlehačkou (kterou jsem bohužel na poslední chvíli nesehnala).

Dobrou chuť!

P.S. - Kuchařka Veganské pochoutky se mi líbí víc a víc :-). Máte ji někdo doma? Co z receptů se vyplatí vyzkoušet? Díky

Komentáře

  1. Poleva od Dr. Oetkera nie je vegánska: Tento výrobek může obsahovat/obsahuje tyto alergeny (podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 1169/2011): pšeničná mouka, ovesné vločky, mléko, vejce, lupinová mouka, skořápkové plody.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. stopy musí uvádět ti výrobci, kteří nemají sólo veganskou linku.... v česku vím o jediné čistě veganské lince a tu má Lifefood... takže pokud je někdo tak striktní, tak si toho asi moc nekoupí ;-) to stopové množství se uvádí hlavně kvůli alergikům.... např. u bezlepkových výrobků je to taky hojně psané, že mohou obsahovat stopy lepku... :-) výrobci se tím chrání. Důležité je hlavně to, co je napsáno ve složení....

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky