Veganské občerstvení

13. dubna jsme s manželem oslavili druhé výročí svatby a rozhodli jsme se, že letos poprvé si uděláme zcela veganskou oslavu. Už měsíc předem jsem hledala recepty a tipy na to, co připravím jako občerstvení a ráda bych se s Vámi podělila o výsledek. A ano, jde to... Jde připravit výtečné veganské občerstvení, které ukojí i ty nejšílenější chutě.

Tzatziky
300 g sojového jogurtu (Sojade natural)
1 salátová okurka
sůl
pepř
česnek
případně sušený kopr, máta

Základní recept, jak jsem se ho naučila v Řecku (tam ale z klasického jogurtu) obsahuje jen jogurt, okurek, sůl a česnek. Jinak se hojně přidává sušená máta nebo kopr. Zvolte proto variantu, která je Vám chuťově nejbližší.

Základem je kvalitní hustý jogurt. Já si na vegan verzi vybrala Sojade natural, který mi přijde chuťově nejblíž ke klasickému bílému jogurtu. Důležité je nechat z něj vykapat vodu a použít jen hustou část, aby tzatziky nebyly moc řídké :-).
Nastrouhejte na jemno okurku a pořádně z ní vyždímejte všechnu vodu. Jen tak docílíte toho, že tzatziky bude husté, nikoliv vodnaté. Smíchejte okurek s jogurtem, osolte a přidejte česnek. Já si tzatziky dělám jemnější a česneku dávám jen jeden stroužek.

Česneková pomazánka
Suroviny:
1 uzené tofu
1 sojová tatarka nebo sojanéza
3 lžíce sojového jogurtu (Sojade natural)
sůl
pepř
česnek

Tofu nastrouhejte najemno a smíchejte s tatarkou, jogurtem. Dochuťte solí, pepřem a česnekem podle vlastní chuti. :-) Pomazánku nechte nejlépe přes noc rozležet.

Hodnocení manžela: Pomazánka je prý úžasná a směle může nahradit náš nevegan recept na česnečku, takže ji přejmenoval na "Špačkova česnečka" :-). Tvrdil, že je chuťově díky uzenému tofu stejná jako česnečka z uzeného sýra a klasické tatarky :-).

Pizza šneci
Suroviny:
1 bal. listového těsta (pozor ne všechna těsta jsou vegan)
1 rajský protlak
2 lžíce kvalitního kečupu
1 lžíce provensálských bylinek
sůl
pepř
1 bal. bazalkového tofu (od fy Lunter / dříve Alfabio)
olivy

V misce smíchejte protlak, kečup, bylinky, sůl a pepř. Troubu zapněte na vrchní i spodní ohřev na 180°C.
Rozválejte listové těsto a potřete je rajčatovou omáčkou, posypte nastrouhaným bazalkovým tofu a nasekanými olivami. Srolujte a nakrájejte na kolečka. Kolečka poskládejte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do předehřáté trouby.
Pečte dozlatova, zhruba 15 minut.
Nechte na plechu vychladnout a poté přeskládejte do vzduchotěsné nádoby. Zkonzumujte co nejdříve, čerstvé jsou nejlepší.
Dobrou chuť :-)

Hodnocení manžela: Recept je prý skvělý, určitě nevynechávat olivy, které dávají šnekům výraznou chuť. Mám si prý dokonce tento recept napsat do knížky, kam píšeme opravdu jen TOP recepty :-).

Kromě výše zmíněných receptů můžete přichystat hummus, olivy, sušená rajčata, různé druhy zeleniny nakrájené na hranolky a k tomu dip na namáčení (1 malé Sojade, 1/2 Sojolky, bylinky, sůl), brambůrky (např. Hobžovy nebo Bohemia chips slané), různé druhy opražených oříšků a spousty dalšího :-).

My jsme si kromě večerního zobání k vínu/pivu a filmu dopřáli celoveganskou oslavu. Páteční večer jsme začali veganskými toasty s čerstvými rajčaty, sušenými rajčaty, paprikou, olivovým paté a bylinkami.
Sobotní ráno vylepšil veganský dort, na oběd jsme se vydali do brněnského Kupé, kde jsem si objednala variaci předkrmů (hommos, baba ghanúž, sambusek bil sebénech, sambusek bil batátis) a manžel si dal veganskou salámovou pide sucuklu (něco jako "pizza"). Na Kupé oceňuji jejich senzační jídelní lístek, kde je přehledně vyznačené, jaká jídla jsou veganská :-).
Následovala kávička s RAW dezertem v kavárně Tukaloka.
V neděli ráno jsem připravila na snídani veganské lívance, na oběd jsme si připravili salát a objednali vegan pizzu Tripoli z Lastrady.






Komentáře

  1. Skvělé dobroty, Leni, pomazánku určitě vyzkouším! A Kupé je moje nejmilovanější místo, kam v Brně chodím jíst :)
    Přeji hodně štěstí a ještě spoustu šťastných let s manželem ;)
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Tento víkend opět slavíme, tentokrát 9 let od seznámení :-)... To už je dlouhá doba... :-) Zkoušela jste pomazánku? Chutnala Vám? Krásný den

      Vymazat
  2. Děkuji Leni za inspirace, mám některé Vaše recepty vyzkoušené a ráda se k nim. Česnekovou pomazánku jsem dělala z natur tofu, ale jakmile jsem vyzkoušela tu z uzeného, zamilovala se. Děkuji. Martina :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že Vám pomazánka chutnala :-). Mám vždy velkou radost, když moje recepty chutnají a slouží jako inspirace :-)

      Vymazat
  3. Super inspirace, ti pizza šneci mi připomněli, že akorát v raw verzi jsme měli od Black Kale z Ostravy, http://blackkalebar.cz/ doporučuji vyzkoušet, udělali nám super občerstvení sladké i slané raw vegan, stálo to za to :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky