Které potraviny nesmí chybět v mém veg jídelníčku.... 1.

Okolí se mě často ptá, co vlastně jím a tak jsem nad tím přemýšlela a rozhodla jsem se, že založím novou rubriku ve které Vás budu seznamovat s potravinami, bez kterých bych se už neobešla. Budou mezi nimi běžné i méně běžné, známé i neznámé potraviny a pokusím se dopsat i to proč danou potravinu zařadit do jídelníčku a v jaké formě si ji dopřávám já.... První díl bude o rozinkách, jáhlách, quinoe, lněném semínku a jablku. Přeji příjemné čtení... 

1. Rozinky
Zdroj: bionebio.cz
V posledních měsících těhotenství a teď krátce po porodu patří rozinky k mým nejčastějším a nejvyhledávanějším svačinkám. Jsou rychlým zdrojem energie a nadupané vitamíny a minerály. 
Rozinky jsou plné vlákniny a proto pravidelná konzumace vede ke správně fungujícímu zažívání. Z vitamínů obsahují rozinky např. vitamíny skupiny B, A, E a malé množství vit. C. Z minerálů bych zdůraznila především železo, které ocení především ženy v době menstruace, těhotenství nebo po porodu. 
Rozinky jsou rovněž plné antioxidantů, např. katechin, quercetin a resveratrol. Jsou výborné v boji proti vysokému cholesterolu, působí protinádorově a posilují srdce.
Rozinky kupujte vždy nesířené a pokud možno v bio kvalitě. Rozdíl v ceně není zas tak obrovský, ale opravdu se vyplatí připlatit už jen kvůli lepší kvalitě a chuti. Já osobně kupuji nejraději TYTO rozinky od firmy BIONEBIO. 
Rozinky jím jen tak jako svačinku, ráda si je přidávám do ranních kaší a taky s nimi často sladím dezerty a moučníky. V arabských zemích je běžné a časté použití rozinek i do slaných jídel. 

2. Jáhly
Zdroj: jakzhubnu.cz

Jáhly (proso) patří spolu s pšenicí k nejstarším plodinám pěstovaných na evropském kontinentu a i přes svou perfektní výživovou hodnotu jsou často opomíjeny, přitom se jedná o opravdu delikátní bezlepkovou pseudoobilovinu, která je vhodná pro nejmenší děti, přes dospělé, sportovce až pro starší lidi s problémy s trávením.

Jáhly jsou ze 70% tvořeny sacharidy, z 11% bílkovinami a obsahují řadu minerálních látek - draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek a řadu vitamínů skupiny B. Vynikají obsahem vlákniny a nízkým glykemickým indexem (GI 55) a jak jsem již psala, jsou bezlepkové, proto jsou vhodné i pro celiaky.

Jak jáhly připravit? Jáhly před vařením doporučuji propláchnout horkou vodou, čímž předejdete tomu, že jáhly nebudou hořké. Poté je stačí zalít vodou (já dávám 1 díl jáhel a 2 díly vody) a vařit do změknutí (zhruba 25 minut).

A jak jáhly konzumovat? Já si z jáhel připravuji ranní kaše (Věděli jste, že jáhly jsou jediná "obilovina", která v kombinaci s ovocem nepřekyseluje žaludek?), korpusy na zdravé dorty, flameri, přílohu s rýží 1:1, přidávám do pomazánek...

Recept na výtečný a jednoduchý dezert Flameri najdete ZDE.

Můj tip: Pokud Vás trápí žaludeční problémy, tak ideální jídlo na zklidnění žaludku jsou jáhly s dušenou mrkví. Vyzkoušejte! Pomáhá to zaručeně :-)


3. Quinoa
Zdroj: http://www.realfoodco.com/

V současné době je quinoa hodně drahá, ale v časech, kdy jsem ji objevila a stála zhruba 80 Kč půl kila, tak jsem si ji dopřávala hodně často. Quinoa se řadí mezi superpotraviny zejména pro svůj neobyčejně vysoký podíl bílkovin a výbornou stravitelnost.
Quinoa obsahuje mimo jiné i aminokyselinu lysin, která je v rostlinné říši spíše zvláštností. Z minerálů obsahuje vysoký podíl hořčíku, vápníku, fosforu, draslíku, mědi, manganu, železa a zinku. Z vitamínů nesmíme oponenout vitamín B2. Rovněž vyniká vysokým obsahem vlákniny. Díky nízkému glykemickému indexu (35) a bezlepkovosti je vhodná jak pro diabetiky tak pro bezlepkáře.

Já si quinou cením zvlášť kvůli její výborné chuti. Ráda si z ní připravuji snídaňové kaše, placičky nebo saláty. 

4. Lněné semínko
Zdroj: spektrumzdravi.cz

O lněném semínku jsem již hodně napsala v samostatném článku ZDE. Já osobně lněné semínko miluji a nedám na ně dopustit hned z několika důvodů: je levné, plné omega 3 mastných kyselin, dá vám do pořádku trávení a pokud ženy budou pít čaj z lněného semínka alespoň 4 týdny před porodem, usnadní jim to samotný porod, protože lněné semínko má uvolňovací efekt a porodní cesty tak budou flexibilnější. (Ověřeno vlastní zkušeností! Porod bez poranění :-), takže vřele doporučuji.)
Abyste ze lněného semínka dostali veškeré jeho živiny, je nutné jej podrtit. Nikdy nekupujte již nadrcené semínko! Lněné semínko rychle oxiduje a je dobré nadrcené semínko sníst do půl hodiny od podrcení. Pokud chcete lněné semínko jen jako čistič střev, není nutné jej drtit.
V poslední době jsou hodně oblíbené pudingy z chia semínek. Lněné semínko vám udělá stejnou službu. Jak na to můžete vyzkoušet ZDE.
Doporučuji lněné semínko konzumovat denně... Sypat do ranních kaší, do polévek, do salátů, prostě všude :-). 

5. Jablko
Zdroj: i-lidovky.cz

Poslední potravinou prvního dílu této rubriky je jablko. Obyčejné české jablko. Proč jablko? Je dostupné celoročně, je to typická česká plodina, levná a chutná. Jablka máme doma neustále a sahám po nich asi denně. Jsou pro mě zdrojem rychlé a chutné svačinky, kdy třeba nestíhám a jím v poklusu nebo taky po nich sáhnu v noci mezi kojením, kdy se budím hladová.
Jablka obsahují vysoký obsah vitamínu C a rovněž jsou plné antioxidantů. Nejbohatším zdrojem je slupka a místo pod ní, kde se vyskytuje nejvyšší podíl železa, fosforu, draslíku, hořčíku, vápníku a karotenu. Jablka snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků. Posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh. Rovněž stabilizují hladinu cukru v krvi, čistí střeva a posilují dásně.
Jablíčka je dobré jíst syrová a neloupaná. Jen tak si zachovají veškeré vitamíny. Rovněž nejsou špatná i v tepelné úpravě. Například mám moc ráda "puding" z rozvařených jablíček, kdy jablíčka povařím se skořicí do měkka a poté přimíchám vanilkový puding a krátce povařím. Do misek vrstvím v kombinaci se sušenkami či veg piškoty. Nebo taky v podobě klasického štrůdlu jsou jablíčka nenahraditelná.
Jak máte jablka rádi vy?

Doufám, že se Vám nová rubrika líbí a že se zapojíte do diskuze. Máte rádi výše uvedené potraviny? Jak je připravujete a konzumujete? Máte nějaké osvědčené tipy?

Přeji krásný víkend


Komentáře

  1. Ahoj, Tvé povídání o používaných potravinách se mi moc líbí, jen tak dál :). Je to též inspirace pro ostatní. Lněné semínko moc nepoužívám, ale napravím to, zkusím i ten puding. Quinou mám ráda s dušeným listovým špenátem, jáhly jím většinou se zeleninou jako rizoto, jablka též chroustám, akorát ty rozinky moc k zobání nemusím, ale je pravda, že ty nesířené jsem ještě neměla. Těším se na pokračování. Moni

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jé, jsem ráda, že se nový seriál líbí. Už připravuji pokračování :-)
      Já teda rozinky miluju.. ale jako malá jsem je nesnášela :-D

      Vymazat
  2. Ahoj ,někde jsem četla,že jablka a jiné ovoce se nemá jíst dohromady,vždy to sníst před sušenkami například,protože ovoce jde trávícím traktem rychleji než jakakoliv potravina a když jíme ovoce po pokrmu nebo s ním zárověn tak pak nepročistí střeva a jídlo zahnívá.A také by se nemělo jíst samostatně vždy s něčím ale před jidlem.Jinak dnes jsem hledala nějaká vegetarianská jídla a přišla až sem na tvé stránky, musím pochválit a moc poděkovat,mám konečně nějaké recepty a inspiraci a také se u toho zasměju jak vtipně to někdy komentuješ,diky!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak ono celkově s ovocem se to má tak, že nejlepší je jíst je solo a nekombinovat druhy... takové oblíbené ovocné saláty jsou pěkný záhul pro trávení... proto raději jeden druh ovoce a radši jako samostatné jídlo... a třeba kombinace s obilovinami se taky moc nedoporučuje, jediné s čím jde ovoce bez problémů kombinovat jsou jáhly :-) a děkuji za pochvalu blogu :-) Krásný večer

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky