31/52: Čokoládová bábovka s listy červené řepy

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy

Do kuchařky "Zelená kuchyně pro každý den" na kterou chystám recenzi pro Klub knihomolů a následně pro vás, jsem se zamilovala. Mám ji teprve pátý den a už jsem vyzkoušela tři recepty. Dnes jsem vyzkoušela čokoládovou bábovku s listy z červené řepy a musím zas před autorkou smeknout. Je to sice zvláštní kombinace, která by mě nenapadla, ale je to fenomenální. Nejen jako bábovka, ale myslím si, že těsto poslouží i jako super základ pro veganský dort. Tak neváhejte a vyzkoušejte :-)

Suroviny:
4 malé řepy

2 hrnky listů z řepy (asi 80 g)
1/2 hrnku rostlinného oleje
1 a 1/3 hrnku sušené třtinové šťávy (nebo použijte třtinový cukr)
1 lžička vanilkového extraktu
75 g veganské hořké čokolády
1 a 2/3 hrnku polohrubé mouky (já dala půl polohrubé a půl celozrnné hladké pšeničné)
1/4 hrnku kakaa
2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli

Poleva (já ji nedělala, bábovka mi přišla výrazná a sladká i bez polevy):
75 g hořké čokolády
2 lžíce kokosového oleje

Troubu předehřejte na 180°C. Bábovkovou formu vymažte tukem a vysypte kakaovým práškem (ještě lepší to podle mě bude vysypané kokosem!). (Já pekla v malých bábovkových formičkách.)
Očistěte řepu a nakrájejte ji na menší kousky. Vařte v páře asi 10 - 15 minut, jakmile bude řepa měkká, přidejte ještě posekané listy a nechte napařovat dalších 5 minut. Poté řepu i s listy zalijte troškou vody a rozmixujte na pyré. Měli byste mít zhruba 350 ml pyré (případně přidejte více vody).

V míse smíchejte třtinovou šťávu, olej, vanilku. Přidejte mouku promíchanou s kakaem, solí a práškem do pečiva. Nakonec vlijte řepné pyré a přidejte nasekanou čokoládu.
Nalijte do bábovkové formy a pečte zhruba 45 minut. Zda je bábovka dopečená vyzkoušejte testem se špejlí (zapíchnout špejli, vytáhnout. Pokud je špejle čistá, bábovka je dopečená, pokud na ní ulpývá těsto, bábovku ještě dopečte.). Po vytažení z trouby nechte 15 minut odpočívat a poté opatrně vyklopte a nechte úplně vychladnout.

Na polevu rozpusťte čokoládu s olejem a nalijte na bábovku.

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Zajímavý nápad, to by mě nenapadlo :) Musím si tu kuchařku taky pořídit, vypadá zajímavě :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky