42/52: Jablečný štrůdl

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez cukru

Jako malá jsem jablečný štrůdl nesnášela. Mamka se nás skoro každý víkend ptala, co má upéct za buchut. Já s bráchem skandovala, že chceme bábovku a mamka skoro vždy upekla štrůdl. Má ho prostě nejradši a tak bábovka málokdy vyhrála. No v dospělosti se můj pohled na štrůdl změnil a mám ho opravdu moc ráda, nejen ten klasický jablečný, ale hlavně makový či ořechový, i když těm spíš říkám záviny. No ale abych se dostala k jádru pudla... Listové těsto jsem zatím neobjevila bez palmového tuku a jelikož se snažím vyhýbat i jemu, naučila jsem se tento jednoduchý veganský recept na štrůdl, který zvládnete raz dva a je výborný. 

Na těsto si připravte:

1 a 1/3 hrnku chlebové pšeničné mouky
1/4 lžičky soli
1 lžíce rostlinného oleje
1 lžička jablečného octa
voda (zhruba 1/2 hrnku)

Na náplň:
3 lžíce rumu
3 lžíce rozinek
1/2 kg jablek
1/2 lžičky skořice
1/4 lžičky muškátového oříšku
1/6 lžičky mletého nového koření
70 ml javorového sirupu
hrst nasekaných vlašských ořechů
kukuřičná strouhanka

Ze surovin na těsto si vypracujte nelepivé, vláčné těsto. Vody přidejte podle potřeby. Zkoušela jsem štrůdl třikrát a pokaždé s jinou moukou a množství vody se dost lišilo. Výsledné těsto by mělo být tvárné, nelepit a mělo by se vám s ním dobře pracovat. Půl hrnku vody berte pouze orientačně :-).
Těsto nechte odpočívat a nachystejte si náplň. Rozinky namočte do rumu, nastrouhejte jablka, které promíchejte se skořicí, muškátovým oříškem, novým kořením a javorovým sirupem.
Těsto rozdělte na poloviny a na pomoučněném vále vyválejte na tenko. Prostředek těsta posypte kukuřičnou strouhankou, poté navršte jablečnou směs a hojně posypte ořechy a rumovými rozinkami (zbytek rumu si dejte do čaje, mňam :-)). Těsto zabalte a přesuňte na plech vyložený pečícím papírem. Totéž opakujte i s druhou polovinou těsta. Obě nohavice potřete vodou a dejte péct do předehřáté trouby. Pečte při 180°C dozlatova (zhruba 25 minut).
Dobrou chuť! :-)

Komentáře

  1. Mňam, štrůdl <3 Leničko z jakých muk jsi štrůdl ještě zkoušela? Šla by i jen špaldová? A spíše hladká, polohrubá či hrubá? :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky