Vegankou od narození: rozhovor s Karolinou

Když někomu řeknu, že jsem vegan a že tímto směrem chci vést i své děti, nejčastěji se setkám s názorem, že děti nemohou být na veganské stravě zdravé. Znám spoustu veganských maminek, jež vychovávají k veganství i své děti, ale to pro dost lidí nic neznamená a stejně oponují tím, že se nedostatky veganské stravy projeví ve zdraví až v dospělosti. Proto jsem pátrala a nyní vám přináším první rozhovor z nové rubriky, kdy vám postupně představím dospělé vegany, kteří se vegansky stravují celý život.
První celoživotní vegankou je sympatická, dvacetiletá slečna Karolina, u které je nejzajímavější to, že i její maminka, lékařka, je od dětství vegetariánkou, která odmítala již v dětství i mléčné výrobky.
Nyní ale již přenechám prostor Karolině.

Karolino, první otázka se bude týkat tvé rodiny. Jsi v rodině jediná veganka, případně, jak se tvoji nejbližší stravují?

  • Moje máma vyrostla na vegetariánské stravě s absencí mléčných výrobků. K tomuto typu stravování došla v podstatě jako úplně malá tak, že jí to nechutnalo a rodiče ji do toho nechtěli nutit. Můj otec je ten případ, který na maso nedá dopustit a nikdy by nepřiznal, že mu bezmasé jídlo chutná a to ani tehdy, kdyby jej snědl celý hrnec. Já a moji tři mladší sourozenci jsme tedy odmala vyrůstali víceméně vegansky, pouze občas, když nějaký pacient mámě donesl domácí med, sladili jsme medem, ale to byla jediná výjimka. Vejce se u nás doma nekonzumovala, protože jsme vlastní slepice neměli a těmi kupovanými nás mamka cpát nechtěla, maso a mléčné výrobky nejedla ani ona, tudíž nám z nich ani nevařila. Poté, co se u nás, dvou starších dětí projevila intolerance laktózy, bylo jasné, že nic takového nepřipadá v úvahu ani do budoucna. Odtud již nebylo daleko dostat se k čistě veganské stravě.
Říkala jsi, že pocházíš z lékařské rodiny, takže jsi asi pod kontrolou zda ti něco nechybí. Měla jsi někdy něčeho nedostatek? Mám na mysli především složky, kterými se pořád straší, že budou na veganské stravě chybět – železo, vápník, jód, vitamín D,...
  • Vždy se u nás dbalo na zdravou stravu. Díky bydlení na kraji vesnice uprostřed lesů máme vlastní políčko, velkou zahradu, vše pěstujeme v bio kvalitě, žádné postřiky a podobné záležitosti, takže si troufám říci, že i díky zdravé a vyvážené stravě jsem naopak nikdy žádné zdravotní problémy neměla, naopak jsem byla mnohem zdravější, než valná většina mých spolužáků. Co se týče většiny těchto látek, kterými se tak straší, je třeba říci, že se o nich málo mezi lidmi ví, ale v mnohých případech dá člověku víc těchto látek určitý pokrm rostlinného původu, než ten živočišného. Pokud si člověk opravdu dává pozor a jí pestrou a zdravou stravu, nemusí se obávat, že by např. kvůli absenci masa trpěl nedostatkem bílkovin.
Psala jsi, že hodně sportuješ. Mohu se zeptat jakému sportu se věnuješ, jak často a jak intenzivně trénuješ a jak se cítíš? Máš dostatek energie? Konzumuješ nějaké výživové doplňky? Např. Proteiny? 
  • Věnuji se krasobruslení, s čímž jsou spojeny i taneční a gymnastické tréninky a různé posilování, běh. Trénuji nějakou z těchto forem denně v rozmezí hodinu a půl až dvě hodiny, na led chodím 3 - 4x týdně po dobu tří hodin s půlhodinovou pauzou. Cítím se naprosto skvěle, bruslení mě neskutečně naplňuje energií a čas mi ubíhá ohromnou rychlostí. Samozřejmě, že se občas dostavují potíže jako nějaká ta bolest zad, popřípadě nedávno se mi podařilo si zlomit nos, ale žádné trvalejší větší problémy nemám, jen takové ty drobnosti, které při častějším sportování občas postihnou snad každého jedince. Konzumuji pouze normální stravu, doplňuji pouze B12 a hořčík kvůli velké zátěži svalů.
Jak vypadá tvůj běžný jídelníček?
  • No, nedá se říct, že by byl můj aktuální jídelníček nějakým vzorem ideálu, ale já osobně to mám tak, že minimálně jedno jídlo denně potřebuji mít teplé, jinak mi není příliš dobře. Jím třikrát denně, k snídani buď nějaké pečivo například s domácí pomazánkou nebo jen tak nakrájenou čerstvou zeleninou nebo nějakou kaši (ovesnou, jáhly, kuskus), k obědu pak většinou něco teplého, cokoliv si jen lze představit (veganské, samozřejmně), většinou rýži, brambory, bezvaječné těstoviny s něčím anebo nějakou směs zeleniny s luštěninami, k večeři pak jen něco lehkého, zeleninový salát, tofu a podobné. Mezi těmito třemi hlavními jídly mám ještě ve zvyku si pro dodání energie dělat různé koktejly, smoothies nebo si jen tak občas vzít nějaký kus ovoce, zeleniny nebo čtvereček čokolády.
Jaká jsou tvoje nejoblíbenější jídla? 
  • Tak u mě je to vcelku jasné, jsem obrovský milovník cukety, takže cuketa na všechny způsoby, ta mě nikdy neomrzí. Pak také miluji čekanku a špenát, jak klasický, tak kopřivový a naši domácí jarní polévku, stávající se z rostlin "co jaro dá", takže listy a poupata mladých pampelišek, sedmikrásky, kopřivy, popenec, ochutit, přidat trochu sójové smetany a je to opravdu pokrm bohů! :)
Co tvoji přátelé? Máš ve svém okolí podporu? Setkáváš se někdy s předsudky a odmítavými postoji co se týče veganství?
  • Nikdy jsem v ničem nebyla moc obyčejná, takže hledání přátel pro mě nebylo zrovna jednoduché. Většinu času trávím buď na ledě nebo ve světě umění. Jsem veganka, bisexuálka a stylizuji se vzhledově do 50. a 60. let minulého století, takže ano, většina mých vrstevníků se na mě vždy dívala poněkud spatra. Ale když člověku záleží na vlastních názorech a postojích, na tom, čemu věří a co má rád a na tom, aby zůstal sám sebou a nenechal se strhnout davem, jsou mu názory těch, kteří mu do života nic dobrého nedávají, jedno. A těch pár přátel, které mám, ti mě mají rádi takovou, jaká jsem, jsou ochotni vyslechnout mé názory a přemýšlet nad nimi a za to si jich skutečně velmi vážím. 
Pokud budeš mít v budoucnu děti budeš je taky vést k veganství?
  • Tak v tomto ohledu mám jasno, chci si dítě adoptovat. A velmi doufám, že mé veganství nebude problémem, protože jak kvůli přírodě, tak kvůli zdraví svých dětí, nehodlám od veganství upouštět. Výjimkou by samozřejmě bylo, kdyby mé děti opravdu nějaký živočišný výrobek v těle pro své zdraví potřebovaly, ale to je dost sci-fi představa :-). Samozřejmě je však nebudu do ničeho nutit a pokud se v pozdějším věku rozhodnou jít sami jinou cestou, bude mě to asi mrzet, ale bránit jim v tom nebudu.
Co pro tebe znamená veganství?
  • Pro mě je to, jak už jsem zmínila, kombinace dvou dobrých věcí v jednom. To první je lidské zdraví samotné, protože si opravdu myslím, že živočišné výrobky nic dobrého našemu zdraví nepřináší, to druhé je pak pozitivní vztah k přírodě a zvířatům, určitá etická i ekologická snaha, důvod, proč se za sebe nemuset stydět, že této planetě, kterou my lidé poškozujeme více než dost, též něčím pomáháme. A nikdy nevíme, jakou škodu každý jedinec opravdu způsobuje. Třeba jako vegani změníme to, že naši potomci budou znát les a zvířata z běžného života a ne jen ze starých knížek svých předků.
Je něco co bys vzkázala začínajícím veganům nebo těm, kteří se pro veganství rozhodují?
  • Určitě bych vzkázala, ať se nebojí do toho jít, udělat něco dobrého pro planetu Zemi, sebe samotné i zvířata, ať nemají strach, že jim cokoliv bude chybět, protože veganská strava a život celkově má naopak obrovská pozitiva, spoustu barev a chutí, a ať už věříte v cokoliv, myslím, že je třeba věřit tomu, že dobro, které vykonáte, se vám jednoho krásného dne zase vrátí.
Karolino, moc děkuji za krásná slova. Přeji Ti ať se Ti daří! Ještě jednou děkuji. 

Komentáře

  1. Z toho článku mám opravdu radost :) Můžu se zeptat jak to Vaše maminka dělala ve školce? Mám roční ségru a školky se opravdu obáváme. Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do školky jsem kvůli více důvodům nechodila, bývala jsem u babičky. Chápu, že ve školkách je to mnohdy velký problém, u nás na vesnici opravdu dost. Asi bych zkusila hledat nějakou školku poblíž, kde není problém vlastní jídlo, pokud není zbytí. Jinak bohužel neporadím. :(

      Vymazat
    2. Našli jsme si malou vesnickou školku s úžasnými lidmi. Jídlo si nosí syn v krabičkách. Dokonce se nás ptali jestli ho chceme ohřívat v mikrovlnce nebo kastrůlku.

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem byla v něčem prospěšná, děkuji! :)

      Vymazat
  3. Díky! Tohle mě vždy zajímalo :) pro mně je veganství něco, co jsem objevila až někdy ve svých 20 letech (dva roky zpátky). A je to skvělá cesta, která mi zlepšila mé zdraví a pohled na svět. Paradoxně jsem celý život trpěla anemií a nedostatkem železa. A to jsem doma maso dostávala. Pomohla až spirulina, chlorella a mladý ječmen a celková změna životosprávy :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavý rozhovor :-) Já nejsem veganka, ale maso jím minimálně a když už, tak od rodičů "domácí" slepici nebo králíka. Děti do ničeho nenutím, ale postupně samy do sebe přestaly cpát jogurty, kakao k snídani apod. Ve školce jedí to co ostatní děti. Problém je to u babiček, tam je to o nepochopení, přece dítě bez litru mlíka a pořádný flákoty masa nemůže být zdravé! Obě naše děti jsou pěkně štíhlý a to je právě dneska divný, když se všude pohybuje tolik krásně tlusťoučkých, zdravým kypících dětí :-) Syn ten je jak tyčka a i když jí hodně (maso neměl rád od malička), tak to prostě vyběhá. No snad se to začne pomalu zlepšovat, nebudou dětem ve školách nutit oslazený mlíko a denně maso (s vyjímko sladkýho oběda).

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky