pátek 28. srpna 2015

Kde se v Brně vegan dobře nají... 1. část

Rozhodla jsem se sepsat článek o mých oblíbených restauracích, hospůdkách a kavárnách, kde se dá v Brně zakousnout něco dobrého veganského. S radostí všem nebrněnským musím oznámit, že nabídka veganského stravování je v Brně čím dál pestřejší a veganské podniky zde rostou jako houby po dešti.

Junk food café, Anenská
- takový poctivý veganský fast food, kam si rádi zajdeme na poctivý hamburger a pivko. Výběr je opravdu skvělý a můžete tak ochutnat burger z tempehu, portobella, řepy, brokolice či falafelu. Za zdůraznění stojí i výtečné hotovky, kdy mě naprosto okouzlil Salisburský steak z Robi s fazolkami a bramborovou kaší! A ještě nesmím zapomenout na výtečnou česnečku!!
Z mých zkušeností mi na podniku vadí akorát častá pomalá obsluha a dlouhá příprava jídla. Vím, že když je narváno, tak se na jídlo čeká, ale pokud jste v celém podniku sami, tak mi přijde opravdu dlouhé čekat na hamburger se zeleninovým salátem hodinu. A stalo se nám to třikrát!

středa 26. srpna 2015

36/52: Zapečená špagetová dýně

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bezlepkové

Všechno to začalo tím, že jsem na internetu zahlédla špagety z dýně a tak jsem se dala do hledání strojku, který dýni takto hezky našpagetuje.... Jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistila, že existuje dýně, která se nemusí nijak krájet a přesto ve výsledku dostanete právě ty krásné špagety z obrázku... Jedná se tedy o špagetovou dýni, ano jmenuje se tak a nyní začíná její sezona a není problém ji sehnat ve větším super/hypermarketu. Já jsem ji koupila v Albertu a stála mě nějakých 24 Kč.
Receptů na špagetovou dýni moc není, je pravda, že jsem hledala jen na českých stránkách, příště se polepším a zkusím i zahraniční blogy :-). A tak jsem se pustila do tvoření receptu podle toho, co jsem měla doma a aby to bylo lehké, zdravé a pokud možno chutné. No a jak to nakonec dopadlo? Manžel mi před chvílí psal, že je to boží a snad jedno z nejlepších jídel, jaké jsem mu kdy připravila... :-)
Tak a nyní už k samotnému receptu...

Suroviny (2 porce):

pondělí 24. srpna 2015

35/52: Špenátové lívanečky

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy

Kdyby mi někdo řekl, že se dá špenát přidat i do sladkých jídel, asi bych si ťukala na čelo, ale protože miluju zkoušení bláznivých kombinací (např. celerové nudle s mákem), rozhodla jsem se vyzkoušet i toto. Původní inspirace je z kuchařky "Zelená kuchyně pro každý den", ale recept si žádal několik úprav (z kuchařkové verze mi vznikla tuhá koule těsta, nikoli tekuté těsto vhodné na palčinky či lívance). Podotýkám, že i tak je vhodné řídit se vlastním rozumem, protože každá mouka pracuje u palačinek jinak a tak si případně přidejte ještě trošku mléka.


Suroviny (2 - 3 porce):

neděle 23. srpna 2015

Cuketový táč s ovocem

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy

To se asi hodně těšíte, až už nebudu mít doma žádné cukety a na blog budu přidávat i něco jiného než cuketové recepty, že? No, ale ten čas ještě nenastal, ještě tu mám asi 7 - 8 kg cuket :-) a pořád jich nemám dost, tak letos zkouším nové a nové recepty. Dnes jsme měli návštěvu a chtěla jsem jim upéct něco opravdu dobrého, protože se jedná o blízké kamarády, kteří se stravují konvenčně a prostě chci blízkým ukazovat, jak je veganské jídlo dobré. Nakonec jsem našla na internetu několik podobných receptů, které jsem pouze poveganštila a výsledek dopadl výtečně. Tenhle ovocný táč je opět sázka na jistotu a já si jej ihned píšu do TOP receptů. Vyzkoušejte, nebudete litovat. Táč je vlhký, sytý, šťavnatý a díky drobence lahodný!!!

Suroviny:

pátek 21. srpna 2015

Veg inspirace - obědy

Další díl veganské inspirace je tady. Tentokrát jsou to moje obědy... Snad se vám budou líbit a třeba vás i inspiruji k tomu co uvařit :-). 
 Brambory půl napůl s uvařenými jáhlami, s opečeným pórkem a posypané nadrobno nakrájeným a dokřupava opečeným marinovaným tofu.

 Rýže, hatomugi, červená čočka, miso pasta a k tomu napařená brokolice s mrkví, zakápnuté ořechovým olejem, posypané řeřichou.

čtvrtek 20. srpna 2015

34/52: Brownies z červené řepy

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy

U sladkých zeleninových jídel zůstávám i při dalším dílu roční výzvy (tentokrát již s pořadovým číslem 34!). Jak jste si mohli již všimnout, tak nejnovější kuchařku ve své sbírce Zelená kuchyně pro každý den jsem si opravdu zamilovala a zkouším z ní už šestý recept!
Tentokrát jsem zvolila brownies. V původním receptu je upečené ze špenátových listů, ale jelikož jsem měla v lednici dvě zapomenuté řepy, rozhodla jsem se špenát nahradit řepou a vzniklo z toho nejlepší brownies jaké jsem kdy jedla. To ale neznamená, že nevyzkouším tento recept znovu se špenátem... Ta kombinace mě totiž láká a to opravdu hodně.

Suroviny:

středa 19. srpna 2015

33/52: Cuketové vafle se skořicí

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy

Ne, pořád nemám cuket plné zuby. Ale pořád mám strašně moc cuket :-). A už moc nevím co s nimi, tak jsem ráda za každý nový originální recept, který můžu vyzkoušet. Letos jsem poprvé improvizovala s cuketou na sladko (kromě klasického cuketového perníku) a vyzkoušela jsem cuketové sušenky a nyní i cuketové vafle. Obojí obstálo na jedničku a recepty jsem zařadila do "oblíbených".
Recept na cuketové vafle je z kuchařky Zelená kuchyně pro každý den.

Na 2 porce vaflí budete potřebovat:

pondělí 17. srpna 2015

Veg inspirace - snídaně

Nevím, jak vy, ale já snídám skoro každý den kaše, do kterých si sypu vše výživné co doma najdu... Je to první jídlo dne a potřebuji, aby mě pořádně nakoplo. Tady přináším pár tipů na snídaně.... :-)

 Snídaně pro manžela: 4 banány, konopné loupané semínko, hromada máku, datlový sirup

 Ovesná kaše s mákem, chia, lněným semínkem, konopným semínkem, slunečnicí nektarinkou a datlovým sirupem.
Úžasnou misku zakoupíte na stránkách MIXIT.

neděle 16. srpna 2015

Které potraviny nesmí chybět v mém veg jídelníčku.... 2.

Další díl z pořadu "Které potraviny nesmím chybět v mém veg jídelníčku" je tady. Dnes vás seznámím s dalšími pěti surovinami, bez kterých se v kuchyni neobjedu a důvody, proč konkrétní potravinu zařazuji do jídelníčku. Opírám se především o vlastní zkušenosti.

Pohanka - pohanka patří mezi moje oblíbené potraviny zejména ze dvou důvodů a to, že je bezlepková a pěstuje se u nás, tudíž podporuji lokální pěstitele. Mimo to se jedná i o super zdravou potravinu, kterou do jídelníčku zařazuji především kvůli vysokému obsahu rutinu, který zlepšuje pružnost a průchodnost cév a tudíž je pohanka vhodná jako prevence všech cévních onemocnění.
Pohanka mi chutná, její oříšková chuť je báječná, ale vím, že mnoha lidem "smrdí".
Pohanku kupuji nejčastěji lámanku, která se nemusí moc vařit a buď si z ní dělám RAW kaši (večer zaliju vodou, ráno rozmixuji s ovocem a sním) nebo ji sypu do polévek. Mám rovněž ráda pohankovou mouku, kterou ráda přidávám k obohacení moučníků. Taky jsou z ní vyborné placky či palačinky, jak už z mouky tak přímo z namočeného a rozmixovaného zrna. Pohanková lámanka je ještě výtečná i jako rychle uvařená (pseudo)obilovina v polévce nebo jako základ pomazánek. Zkoušeli jste již falešnou škvarkovou pomazánku z pohanky? Ne? Tak vyzkoušejte, je to opravdu lahůdka a recept najdete ZDE. Mňam.
Zdroj: ceskyrajdetem.cz

středa 12. srpna 2015

Cuketový perník

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez cukru

Cuketová sezona je v plném proudu a kdo jí nemá ještě plné zuby a má doma pěknou zásobu jako já, tak doporučuji vyzkoušet tento perník. Je voňavý, nadýchaný, mokrý a moooc dobrý. Určitě si pochutnáte. U nás zmizel rychlostí blesku.

Suroviny:

sobota 8. srpna 2015

Hlasování v soutěži

Krásný večer,
se svým receptem na jáhlovo-pohankové sušenky jsem se dostala v celorepublikové soutěži do TOP10 a ráda bych vyhrála už jen proto, aby ostatní viděli, že bez lepku to jde i vegansky. Pokdu máte FB a podpořili byste mě přidělením LIKE u této fotky, byla bych Vám moc vděčná. Předem moc děkuji.





čtvrtek 6. srpna 2015

Konopné kakao

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové

Dnes mám pro vás jeden rychlý "recept" na osvěžující a výborné kakao z konopného mléka, které si zamilujete. Podávejte ideálně vychlazené! V těchto vedrech zajisté přijde vhod! A navíc do těla díky kvalitnímu kakau a konopným semínkům dostanete spousty vitamínů a minerálů!!! Ideální pro všechny - děti, těhotné, kojící, seniory, sportovce, lidi v rekonvalescenci i pro vás ostatní :-). 

konopné kakao a jáhlové sušenky :-)
Suroviny (1 porce):

pondělí 3. srpna 2015

Zelená kuchyně pro každý den - recenze

Poslední měsíce mi rukama prošlo několik desítek kuchařských knih a musím konstatovat, že buď jsem měla šťastnou ruku při výběru anebo nakladatelé vydávají jen a pouze úžasné publikace, které prostě musím ve své knihovně mít.
Další veganskou perlou je letní novinka nakladatelství Synergie "Zelená kuchyně pro každý den" od Jessicy Nadel, úspěšné blogerky, kuchařky a autorky blogu "Cupcakes and Kale".
Již obálka je lákavá na první pohled. Mně se ihned začaly sbíhat sliny a věděla jsem, že čokoládový koláč z titulní strany vyzkouším jako první.

Kuchařku jsem neměla ještě ani pořádně prolistovanou a kuchyní již voněl božský čokoládový koláč z cukety, který mi chutí připomněl extra čokoládové brownies a přitom je recept založen na samých zdravých potravinách a vy tak v podstatě mlsáte bez výčitek!

Svět plodů - recenze

Když se vám naskytne možnost spolupráce s firmou, od které již roky objednáváte ve velkém a jste s kvalitou a jejich službami spokojeni, neváháte v rozhodování ani chviličku. Ne jinak tomu bylo u internetového obchodu Svět plodů, který zajisté znají všichni ti, kteří objednávají ořechy a sušené ovoce ve velkém.

Na tomto obchůdku se mi nejvíce líbí to, že nakupovat zde můžete za velkoobchodní ceny a to se stačí pouze zaregistrovat a nakupovat kilogramová balení. Stačí tedy pár kliknutí a můžete mít pytle ořechů za bezkonkurenční ceny. Já už ani jinak než po kilogramech neobjednávám, protože moje spotřeba je díky výrobě domácích rostlinných nápojů obrovská.

sobota 1. srpna 2015

Mixturam - recenze a soutěž


Děkuji za hojnou účast v soutěži. Vítězem ale může být jen jeden a proto jsem nechala generátor náhodných čísel vybrat výherce. A kdo se tedy může těšit na dáreček v podobě Mixturam vitamínů?

Vítězem soutěže o směs vitamínů Mixturam se stává komentář č.