středa 30. září 2015

39/52: Podzimní brownies s vůní melasy

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Bez lepku
Bez cukru
Intolerance laktózy

Co ve vás probouzí podzim? Máte nějaké recepty či chutě spojené právě s tímto probarveným ročním obdobím? Mně, když se řekne podzim, tak se mi vybaví červená řepa, dýně, jablka, hrušky, švestky, mák, kváskový chléb, vlašské ořechy a perník. Tento recept vznikl tak nějak náhodou. Chtěla jsem vyzkoušet zas něco nového a použít při pečení melasu. Ale nechtěla jsem používat mouku, tak jsem vyzkoušela opět namočenou pohanku a výsledkem mi bylo výborné, vláčné brownies. Kombinace řepy, jablek, melasy, ořechů a pohanky je prostě úžasná.
Jo a přihlásila jsem se do soutěže o nejlepší dýňový koláč, tak se můžete v půlce října těšit na dýňové recepty. Upeču pro vás nejen soutěžní koláč, ale i další dobroty. Mám v plánu se totiž letos předávkovat dýní :-). Ale teď už k samotnému receptu...

Suroviny:

neděle 27. září 2015

Veg inspirace - snídaně 2


Maková palačinka (pohanková mouka, mák, rostlinné mléko, kypřící prášek, makový olej od Bohemia olej) plněná zralými švestkami a pokapané datlovým sirupem. Mňaaam.
Jáhly uvařené v rostlinném mléce, slunečnice, ovesné vločky, chia, lněné semínko, datlový sirup, hruška.

čtvrtek 24. září 2015

Vaříme bez mléka - recenze

Ráda bych poděkovala nakladatelství Synergie za poskytnutí recenzního výtisku. Kuchařku můžete zakoupit ZDE.

Kuchařská kniha "Vaříme bez mléka" od autorky Ashley Adams je další z mnoha nových publikací, které stojí na odmítání mléčných výrobků. Kniha sice není ryze veganská, ale zajisté ji mohu doporučit veganům, neboť vejce či maso není problém nahradit či vynechat. Knihu ocení rovněž lidé s intolerancí či alergií na laktózu, ale také všichni ti, kteří chtějí jen ozdravit jídelníček.
Kniha stojí na v dnešní společnosti marketingem a vládou dosti utlačované myšlence, že mléko není zdravou potravinou, tak jak je nám předkládáno a vtloukáno do hlavy již od malička.

středa 16. září 2015

38/52: Špenátovo-žampionový koláč z tofu těsta

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové 

Dnes mám pro Vás jeden soutěžní recept. Zapojila jsem se s ním do kuchařského duelu na stránkách Jak v kuchyni?. Jedná se o internetový server, který je plný receptů, kuchařských rad, tipů a triků. Určitě doporučuji se na něj alespoň mrknout :-). Pokud budete chtít podpořit můj recept, tak můžete ZDE vložením komentáře a tím se i zapojíte do soutěže a můžete vyhrát pomocníky do kuchyně. :-)
Zadání soutěže bylo prosté - upéct či uvařit jídlo, které bude obsahovat tofu, špenát, houby a bylinky. Nemusela jsem přemýšlet dlouho a na světě byl nápad na slaný koláč z tofu, který jsem chtěla vyzkoušet již dlouho. Výsledkem mi byl opravdu chutný koláč, který se mi navíc podařilo připravit zcela bezlepkově. Dobrou chuť!


Suroviny na těsto (koláčová forma o průměru 24 cm):

úterý 15. září 2015

37/52: Pohankový perník

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové 
Bez cukru

Naprosto dokonalý perník! Inspirovala jsem se receptem z mého oblíbeného blogu ZDE (Tenhle blog vřele doporučuji celý! Je dokonalý, úžasný a plný perfektních receptů!!!) a samozřejmě jsem si jej opět upravila podle svého. Musím říct, že jsem moc původně nevěřila, že by mohl být perník nadýchaný, chutný a tak dobrý úplně bez jakékoliv mouky, vajec a cukru, ale opak je pravdou. Nevěříte? Tak perník vyzkoušejte. Vzhledem k použitým ingrediencím doporučuji i pro děti od dvou let.

Suroviny (menší plech 20 x 40 cm):

čtvrtek 10. září 2015

Veg inspirace - obědy 2

Tak dnes mám pro vás opět trošku inspirace k obědu :-). Krásný den :-)
Ječné kroupy, napařená mrkev, marinované tofu, pyré z dýně Hokkaido ochucené miso pastou, opražená dýňová semínka, opečená cibulka, pár listů římského salátu

sobota 5. září 2015

Vločková buchta

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy 
Bezlepkové (použít bezlepkové ovesné vločky!)
Makrobiotické
Bez cukru
Diabetes
Pro děti (od 1,5 roku)

Hned na začátek říkám, že toto není moučník pro všechny. Pokud milujete echt sladké moučníky, buďto si moučník řádně doslaďte nebo vyzkoušejte jiný moučník, např. tuto úžasnou cuketovou buchtu. Tento moučník je totiž tím, čemu já říkám opravdu zdravá sladkost - (víceméně) bezlepkový, bez živočišných produktů, bez cukru a tropického ovoce. Tato buchta je ideální i pro malé děti jako výtečná svačinka namísto kupovaných přeslazených sušenek apod. Doporučuji moučník prvně vyzkoušet tak jak je, přesně podle receptu a poté si jej upravovat podle svých chutí až do ideální podoby. Pokud jej upečete a bude se vám zdát podle receptu málo sladký, můžete jej polít kvalitní domácí čokoládovou polevou (70% čokoláda, trošku rostlinného tuku) nebo potřít marmeládou anebo obojí :-).
Tak nyní už pojďme k samotnému receptu...