sobota 28. listopadu 2015

Italská veganská kuchařka - recenze

Pod pojmem italská kuchyně si většina z nás nejspíš představí rizoto, pizzu, těstoviny, parmazán, kvalitní sušenou šunku, případně hory smetanové zmrzliny či jiné sladké dezerty. Nejspíše jen málokdo si vzpomene na nějaké jídlo, které by neobsahovalo alespoň vejce či sýr. Věděli jste však, že původní venkovské italské jídlo má velmi blízko ke kuchyni veganské?

Autor se rozhodl pro čistě rostlinnou kuchařku zejména proto, že je sám veganem, milovníkem italského jídla a propagátorem PEACE FOOD (etického) stravování.

Ryze veganské stravování je podle Dahlkeho řešením, jak být a zůstat v dnešním světě zdravý. Zároveň vidí ve veganství účinnou prevenci proti (nejen) civilizačním chorobám. A i když s ním možná nebudou běžní konzumenti před přečtením jeho kuchařky souhlasit, čistě rostlinnou stravu prezentuje jako plnohodnotnou, chutnou, čistou a pestrou.

Celou recenzi si můžete přečíst na stránkách Klubu knihomolů, pro které jsem recenzi psala, ZDE

neděle 22. listopadu 2015

Pryč s cukrem! - recenze

Další kuchařka, ke které jsem měla tu možnost napsat recenzi, nese název "Pryč s cukrem!" a autorkou je Tori Haschka, australanka, pro níž je jídlo nejen koníčkem, ale zároveň i zaměstnáním. Více se o Tori můžete dozvědět na jejím blogu Eatori, který se v roce 2012 dostal mezi šest nejlepších kulinárně cestovatelských blogů na světě.
Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart. Kuchařku si můžete zakoupit ZDE.

pátek 20. listopadu 2015

46/52: Ovocný kynutý táč s drobenkou

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bezlepkové
Bez cukru
Bez palmového oleje

Poslední dobou mám čím dál větší pocit, že na internetu je sice spousta rádoby zdravých receptů, ale většina je založená jen na nahrazení bílého cukru třtinovým a bílé mouky špaldovou či jinou celozrnnou. Co se mi narodila S., tak se snažím víc dbát na to, co si dám na talíř a proto více a více ozdravuji svůj jídelníček. Nyní jsem ve fázi, kdy se snažím naučit péct moučníky bez lepku zcela bez použití mouky, cukru a palmového oleje. A z čeho tedy moučníky peču? Z celého zrna, které před pečením buď uvařím anebo jen namočím a následně rozmixuji.
Nejdříve jsem začala s pohankou, kdy se pohankový perník stal mou oblíbenou pochoutkou a různě jsem jej obměňovala a s pohankou si hrála. Můžete se například těšit na citronový koláč :-), ale to zas někdy jindy. Dnes si vezmu na paškál jáhly :-). Další bezlepková obilovina, která je na pečení ideální.
Vyzkoušejte kynutý táč s ovocem a drobenkou a zajisté budete mile překvapeni :-). Troufám si tvrdit, že už se ani nebudete chtít vrátit ke klasickému kynutému těstu, ze kterého jste pekli táče až do dnešního dne :-).
Tak a teď hurá na to...
Suroviny:

úterý 17. listopadu 2015

Místo banánu hlíva - recenze

Ne, nebojte. Nepopletla jsem to. Chtěla jsem jen nějak spojit pointu obou veganských kuchařek, protože tato recenze bude o prvotině Kateřiny Balcarové a Veroniky Chládkové "Místo vejce banán" a zároveň o jejich druhé kuchařce "Místo kapra hlíva", která je horkou listopadovou novinkou, hojně očekávanou nejen ve veganské komunitě.

pátek 13. listopadu 2015

45/52: Batátové sušenky

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Bezlepkové 
Intolerance laktózy
Bez cukru
Bez palmového oleje

Dnešním receptem potěším milovníky bezlepkových veganských dobrot. Tyto sušenky jsou navíc i zcela bez cukru, lehce doslazené melasou. Taky není potřeba žádných ztužených tuků a vystačíte si pouze s rostlinným olejem (neutrální chuti). Snažila jsem se vytvořit další zdravé, ale chutné sušenky, které uspokojí i ty nejnáročnější gurmány zdravých pochoutek. Kombinace bezlepkových mouk a batátů vyšla překvapivě velice dobře a v kombinaci s voňavým kořením dostanete výtečné sušenky, které potěší nejen děti. Vzhledem ke složení je vhodné i pro opravdu malé děti (zhruba od 1,5 roku, záleží jakým stylem zařazujete potraviny).

Suroviny:

úterý 10. listopadu 2015

Feel good family - recenze

Mám ráda originalitu, dobré a kvalitní jídlo a také ráda podpořím ty, kteří svou práci dělají srdcem.
Při brouzdání na internetu denně narážím na internetové obchody, ale málokterý mě osloví a zaujme natolik, že se rozhodnu jej vyzkoušet.
Mým posledním objevem je internetový obchod zaměřený na zdravou stravu Feel good family, který se specializuje především na veganské a RAW potraviny.
Sympatický mi je už samotný popis toho, kdo za Feel good family stojí a kam směřují ZDE. Feel good family je podle jejich vlastních slov sdružení přátel, kteří mají za cíl prosazovat vědomý životní styl.
Jejich webové stránky jsou přehledné, barevné a minimalistické, což jim velice svědčí. Kromě potravin zde najdete i ekodrogerii, krmivo pro zvířata, přírodní léčiva, knihy o zdraví a spousty dalšího.
Pokud rádi testujete a ochutnáváte nové potraviny, doporučuji vám si projít tento obchůdek, neboť zde zajisté najdete, stejně jako já, plno zboží, které jste doposud neznali. Pro mě osobně je třeba novinkou sortiment firem Bio today a Smaakt. A tak jsem se rozhodla vyzkoušet i něco nového, co běžně nekupuji.
Balíček přišel rychle a byl dokonale zabalený. I přesto, že v něm byly čtyři sklenice, tak byly opravdu precizně zabalené a tudíž vše dorazilo v pořádku a nerozbité, což je v dnešní době spíš zázrak, když si vezmete, jak se dopravci často k balíkům chovají.
A co tedy můj balíček obsahoval?

sobota 7. listopadu 2015

44/52: Jablečný koláč s pudingem

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy

Miluji podzim. Co se týče ovoce a zeleniny, tak je to nejpestřejší roční období a já si směle užívám místní zeleniny a ovoce. Přiznám se, že jsme poslední měsíc nekoupili v obchodě žádné ovoce, nepočítám citron a zázvor na čaj. Konzumujeme totiž jen a jen jablíčka z vlastní zahrádky. Sice máme ještě malé stromky, ale už jsme měli to štěstí a příroda nás obdarovala několika kily výborných jablíček různých odrůd. A aby žádné jablíčko nepřišlo vniveč, rozhodla jsem se z těch padaných udělat výtečný podzimí koláč. Kombinace vláčného tofu těsta, pudingu, jablek a skořice se opravdu povedla a příště vyzkouším koláč připravit bezlepkový.

středa 4. listopadu 2015

Poznejte paleo superpotraviny - recenze

Abych pravdu řekla, tak první myšlenka na to, že mám psát recenzi na paleo kuchařku, byla, že pro veganku to bude obrovská výzva. Pod pojmem paleo strava jsem si představovala především dietáře, kteří od rána do večera nejí nic jiného než maso a vejce a sem tam si zlepší trávení kouskem zeleniny. Nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že se paleo stravou může stravovat i vegan a že si z ní tolik vezmu!
Výzvu jsem tedy přijala a donutila jsem se zjistit o paleo stravování trošku víc. Než mi samotnou kuchařku přivezl pošťák, už jsem věděla, že se mám na co těšit, protože na zahraničních servrech existuje spousty paleo veganských blogů a nad některými recepty jsem doslova slintala.

Tímto děkuji nakladatelství Synergie za recenzní výtisk. Knihu si můžete zakoupit ZDE

úterý 3. listopadu 2015

Veg inspirace - obědy 3

 Obědová polévka. Moje oblíbená selská :-) s houbami.
 Houbová smaženice alá Špačkovi :-) aneb takhle ji máme rádi my - bez vajíček a s hromadou zeleniny.

neděle 1. listopadu 2015

Detox - recepty a rady - recenze

A mám tu pro vás další recenzi kuchařky z nakladatelství Slovart "Detox - recepty a rady" od Nicole Staabsové. Za recenzní výtisk děkuji, kuchařku si můžete zakoupit ZDE.

S pojmem detox se již zajisté setkal každý z nás. Pro někoho je to jen sprosté slovo, pro dalšího dieta a pro někoho jiného je to moderní forma očisty organismu, kdy díky zdravější stravě dáme dohromady svoje zažívání a následně se cítíme mnohem lépe. Autorka Nicole S. na tom byla podobně. Už nějakou dobu se necítila dobře a tak se rozhodla ulevit svému tělu pomocí smoothie nápojů. Jelikož se změna dostavila rychle a všimli si jí i její přátelé, rozhodla se založit webové stránky, kde poskytuje jídelníčky pro detoxikaci včetně různých detoxikačních kůr. Díky pozitivním ohlasům se rozhodla svoje poznatky shrnout i do této knihy.