Makovec s tofu tvarohem a jahodovým přelivem
Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje
Bez cukru
Bez pšenice
Pokud patříte mezi milovníky máku, zbystřete! Tento recept vám nesmí uniknout. Konečně se mi podařilo najít recept, který je veganský, bez palmového tuku, cukru a přitom je lahodný a moooc dobrý. Vyzkoušejte a napište, jak vám chutnalo :-).
Suroviny:
makovec (dortová
forma o průměru 26 cm):
2 hrnky špaldové
mouky
1 hrnek mletého
máku
5 lžic řepkového
oleje
1 hrnek
rostlinného mléka
1 lžička
kypřícího prášku bez fosfátů
1/3 hrnku rýžového
sirupu
1 lžíce
vanilkové hrašky
3 lžíce vody
Tofu tvaroh:
1 bal. Tofu
natural
1 citron (šťáva
a kůra)
1 lžička vanilky
rýžový sirup
dle chuti
1 lžíce
kukuřičného škrobu
1 dcl rostlinného mléka
Jahodový přeliv:
2 hrnky jahod
rýžový sirup
dle chuti
Nejprve upečte
makovec. V míse smíchejte sypké suroviny – mouku, mák, kypřící
prášek a hrašku. Následně postupně přimíchávejte tekuté
suroviny – olej, mléko, sirup a vodu. Doporučuji použít šlehač,
je to rychlejší, ale jde to i ručně, jen musíte být pečliví,
abyste v těstě neměli hrudky :-). Jakmile bude těsto pořádně
promíchané, vylijte do pečícím papírem vyložené formy a pečte
v předehřáté troubě při 180°C zhruba 30 minut.
Mezitím si připravte tofu tvaroh. Tofu nakrájejte na kostky, přidejte citronovou šťávu a kůru, vanilku, sirup a kukuřičný škrob. Mixujte na jemnou kaši, případně nařeďte rostlinným mlékem.
Jahody rozehřejte v hrnečku s troškou sirupu a krátce povařte.
Upečený makovec nechte vychladnout, polijte tofu tvarohem a dejte ještě na 10 minut zapéct do trouby. Servírujte s jahodovým přelivem.
Dobrou chuť
Můžu se zeptat, tofu tvaroh se na makovém korpusu již dále nepeče, i když je v něm přidaný škrob? Nevadí, že tam zůstane jakoby syrový? Děkuji :)
OdpovědětVymazatMůžete jej zapéct. To mě nenapadlo. Určitě je to lepší ;-) Upravím v receptu, díky za tip. :-)
VymazatVyyyyybornyyyy :) diky
OdpovědětVymazat