Jáhlový dort

Vhodný pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bezlepkové
Bez cukru
Bez palmového oleje
Vhodné pro děti

Mňam. O víkendu se mi zas něco podařilo :-). Měla jsem děsnou chuť na něco dobrého, ale přitom zdravého, tak jsem se pustila do jáhlového dortu. Proč do dortu? Protože moje holčička bude mít brzy první narozeniny a tak zkouším dorty a ladím je tak, aby si na něm pochutnala i ona. Tento je s kakaovým pudingem, tudíž jí ho nejspíš upravím, ale myslím si, že vy si ho zamilujete, pokud máte rádi nepečené dezerty.

Suroviny (dortová forma o průměru 26 cm):

200 g suchých jáhlí
2 lžíce psyllia
hrst rozinek
190 g borůvkovou marmeládu (já použila domácí slazenou agávovým sirupem)
1 bal. kakaového pudingu bez lepku (od Amylonu)
300 ml rostlinného mléka
2 lžíce rýžového sirupu
skořice

Jáhly propláchněte vodou a uvařte ve vodě v poměru 1:3. Následně do jáhlí vmíchejte psyllium a rozdělte na dvě poloviny. Do první poloviny vmíchejte nasekané rozinky a nalijte ji do pečícím papírem vyložené dortové formy. Do druhé poloviny vmíchejte borůvkovou marmeládu a nalijte na první vrstvu jáhlí.
Z mléka, sirupu a pudingového prášku si uvařte puding, který nalijte na jáhly a poprašte skořicí. Nechejte ideálně do druhého dne v lednici ztuhnout. Dobrou chuť!

Takhle nádherně dort vyšperkovala Lucie K.



Komentáře

  1. Mně se nedávno osvědčilo nakombinovat psyllium s chia semínky, které také nasáknou tekutinu. Zde bych asi dala 1PL psyllia a 1PL chia ;-) Pro jednoroční dítě by šlo na ztuhnutí jáhel také vyzrát tím, že do uvařených, ještě horkých jáhel, vmícháme trochu instantní obilné kaše (jáhlová, kukuřičná, rýžová) a je to ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě... třeba mišutku :-) Já chia nedala schválně, aby byl recept co nejlevnější ;-) a psyllium tomu dodá takovou nadýchanost. Ono to ztuhne i bez toho psyllia, stačí udělat jáhly v menším množství vody... ale to psyllium tomu dodá jemnost ;-)

      Vymazat
  2. Ty nasekané rozinky jsou tam skoro zbytečné, ne? Když vařím jáhly nasladko, tak většinou v rýžovém mléce, které je už samo o sobě příjemně nasládlé, přidám i kousek vanilkového lusku, případně kousíček bio citronové kůry, a pak už nanejvýš lehce dosladím rýžovým sirupem. Mňam, úplně se mi sbíhají sliny :-)))

    OdpovědětVymazat
  3. Jéé doufám, že přibydou i další tvé dortíkové pokusy :-) přesně takový dort bych chtěla udělat mé neteřince na roční narozeniny, aby si na něm mohla pochutnat i ona a nebylo to plné srágor. Když vidím co za hrůzy lidé tvoří pro své děti na oslavu ročních narozenin, mám skoro problém sníst to jako dospělá natož jako malý prcek..

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj dortik jsem dneska zkousela a mozna by chtelo upresnit jestli 500g jahli varenych? Ja dala suchych a na dortik pak pouzila asi 2/3 byl toho kotel :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pardon :-) už jsem do upravila na suché jáhly.... ;-) díky

      Vymazat
  5. Tak jsem se nechala inspirovat. Jen jsem si ho trochu upravila. Uvarila jsem 300g jahel a rozdelila na 3 casti - do jedne zamichala vanilkovy extrakt, trochu rozinek a mandlove vanilkove mleko, do druhe visnovy dzem (resp. visnovou ovocnou pomazanku bez jakychkoliv doslazovadel) a do treti jsem vmichala kakao, datlovy sirup a trochu mandloveho mleka. A kazdou vrstvu jsem rozmixovala, navrsila na sebe a uz se chladi. Zitra snad pujde vyndat z formy :D Kdyz pujde, urco poslu fotku na mail ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dort zkoušela několikrát a právě jen s psylliem to krásně drželo, jinak se jáhly rozjížděly. Pak se podělte, zda dort držel ;-). Jinak ta kakaová vrstva zní moc dobře, to musím rovněž zkusit ;-)

      Vymazat
  6. Ako dlho sa také jáhly varia? :D Prvý krát s nimi idem niečo robiť

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky