Makové housky

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez pšenice
Bez palmového oleje

Upéct dobrý domácí chléb, to umím, ale upéct měkkoučké rohlíky, pletýnky či housky, to mi zatím moc nešlo. Ale na obhajobu musím říct, že vždy používám jen celozrnné mouky a s těmi je to trošku těžší než s bílou pšeničnou moukou. Dalším adeptem na vyzkoušení byl recept z mé oblíbené kuchařky Místo kapra hlíva na makové housky, který se povedl na jedničku a za poslední týden jsem houstičky pekla podruhé. Jsou snadné, z pár ingrediencí, měkkoučké a moc dobré. Pokud nepočítáte dobu na pečení, tak vám jejich příprava zabere 10 minut. Opravdu. Až tak je to jednoduché.
Opět píši recept tak, jak jsem si jej upravila.

Suroviny:

2 hrnky špaldové celozrnné mouky
1 hrnek žitné chlebové mouky
1 hrnek vlažné vody
1/2 lžíce sušené třtinové šťávy Panelly
1 bal. sušeného droždí
1/2 lžičky soli
3 lžíce řepkového oleje

50 ml rostlinného mléka na potření
mák na posypání

Ze všech surovin (kromě máku a mléka) vypracujte nelepivé těsto. Těsto jsem nechala v míse hodinu kynout. Po hodině jsem těsto rozdělila na 8 částí z nichž pak každou ještě na 3 stejné díly. Z dílů jsem vyválela válečky a upletla housky. Upletené housky jsem dala na pečícím papírem vyložený plech, potřela rostlinným mlékem a posypala mákem.
Pekla jsem v předehřáté troubě při 170°C 17 minut a poté ještě 3 minuty pod grilem při 250°C kvůli barvičce. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.
Dobrou chuť!

K houskám podávejte například TUTO výbornou "vajíčkovou" pomazánku nebo TUTO "škvarkovou" a s hodně velkou hromadou zeleniny. Mňaaam.

A takto nádherně se povedly Marice D. Děkuji za nádherné fotky!


Komentáře

  1. Jsou fakt hrozně super, nevěřila jsem, že by domácí celozrnné pečivo mohlo být tak nadýchané :) Jen jsem musela přidat o něco víc mouky, poté se však s těstem pracovalo skvěle.
    Káča

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky