Optimum 9400 - recenze

Zájemci o mixér můžou uplatnit slevu ve výši 540 Kč. Stačí v objednávce zadat heslo: 
LS-Optimum-Mixer
Sleva se vztahuje na mixéry řady 9400, 9200, G.2.1 a odšťavňovače 600 a 700, H3000 a Julavie

Dnešní článek bude tak trošku jiným typem recenze. Celý loňský rok jsem si šetřila peníze a rozhodla jsem se, že si letos udělám k narozeninám radost a koupím si pořádný mixér. Bohužel, i když je internet skvělá věc, tak jedna věc mi chyběla – velké množství uživatelských recenzí různých typů mixérů. Našla jsem jich několik, to ano, ale chybělo mi větší rozpětí. Nakonec jsem se po dlouhém hledání rozhodovala mezi G21 a Optimum 9400, kdy jsem se nakonec rozhodla pro Optimum 9400, který mě přesvědčil prodlouženou zárukou (2 plus 2 roky automaticky ke každému mixéru), vysokým výkonem a i tím, že je doporučován pro domácí i komerční využití. Komerční mixér přeci musí vydržet více než mixér určený jen do domácích podmínek, ne?
Hojně doporučovaný Vitamix jsem vyřadila z výběru hned v úvodu, neboť 17 tisíc je pro mě příliš moc.
Hlavním požadavkem pro mě bylo to, aby mixér zvládl ořechová másla, která miluji a ráda bych si je připravovala doma.

Vzhledově se mi Optimum 9400 velice líbí. Tělo mixéru je opravdu robustní. Barevné provedení jsem zvolila stříbrné, na trhu jsou ještě varianty bílá, červená a černá. Jelikož mám do stříbrna laděnou myčku i digestoř, přišlo mi, že se mi bude ke kuchyni hodit právě stříbrný mixér.

 Nádoba na mixování je plastová, těsnící uzávěr je z tvrdé gumy, nože jsou z pochromované oceli. Oproti jiným mixérům, které jsem srovnávala, má šest čepelí místo čtyř, což by mělo vést k lepšímu rozmělnění potravin. Osobně mi přijde pomixování více jemnější oproti mému původnímu, čtyř-čepelovému mixéru.

Co tedy můj nový mixér umí a jak to zvládá?
1.       Rozemele zrno na mouku. Mouka to sice není hladká, spíše taková polohrubá, ale na pečení ideální. Nechávala jsem si v minulosti mlýt v jednom obchůdku kupované zrno na mouku a z ní pečené moučníky, buchty či placky byly o 100 % lepší než z již umleté, kupované mouky. Ale v momentě, kdy si mouku umelete opravdu těsně před pečením, tak dostáváte čerstvost ještě na vyšší level. Opravdu moučníky jsou dokonalé. A hlavně už za mletí nemusím platit a můžu si umlýt mouku z čehokoliv a kdykoliv…. Zatím jsem zkoušela namlít dvouzrnku, jáhly, pohanku, rýži.
Ve srovnání s mlýnkem na mouku, který stojí od 8 tisíc výš nemohu volit jemnost namletí, ale mouku umelu stejně jemnou jakou jsem si nechávala pomlet v obchodě, kde vím, že mají dražší verzi mlýnku.

2.       Připraví dokonale hladké smoothie. Ovoce či zeleninu pro lepší efekt krájím na menší kousky a nemixuji vcelku. Mixér to zvládne bez problémů i vcelku, jen to zbytečně déle trvá, přičemž stačí mrkev nakrájet na čtyři menší kousky a umixovaná je ihned.

3.       Rozemele dokonale semínka na prach. Nepotřebuji tak další mlýnek na mák, lněné semínko. Dříve jsem si kupovala mletý mák, kde ta chuť není tak dobrá a mák se rychle kazí, protože jsem neměla speciální mlýnek. Jsem ráda, že mixér zvládne i toto. Výborně se to hodí například u snídaní, kdy do mixéru hodím trochu slunečnice, trochu sezamu, chia a lněného semínka a rozmixovaným práškem si pak posypu kaši. Ze semínek tak získám maximum živin.

4.       Připraví provzdušněné a dokonale promíchané těsto na palačinky či vafle. Občas si v něm i předmíchám těsto na buchty. Akorát jelikož se nejedná o šlehač, ale o mixér, tak vložím tekuté suroviny a sypké kromě mouky, umixuji hladké těsto, které poté přeliji do mísy a opatrně vmíchám mouku. Oceňuji to zejména proto, že u veganských těst (kde nenaženete nadýchanost našlehanými bílky jako u neveganských těst), kdy jsou výsledné dobroty opravdu nadýchané i za použití menšího množství kypřícího prášku. A třeba taková drobnost, která mě těší, je to, že těsto na palačinky můžu klidně během vaření několikrát znova promixovat a opět provzdušnit a tak všechny palačinky jsou dokonalé a taky díky odměrce na nádobě nemusím špinit šufánek, ale množství těsta odměřím přímo při lití na pánev ;-). Vím, že jsou to maličkosti, ale já mám tyto maličkosti, co mi ušetří čas v kuchyni ráda.

5.       Dipy, pomazánky. Miluju hummus. Doma jsem jej připravovala nesčetněkrát, ale přiznám se, že mi více chutnal kupovaný právě proto, že doma se mi nikdy nepodařilo jej umixovat tak dohladka, jako byl ten z obchodu. Proto jeden z prvních receptů, který jsem v mixéru zkoušela, byl právě hummus (s karamelizovanou cibulkou a pořádnou dávkou tahini a citronu). Během mixování jsem musela přidat více tekutiny a několikrát dusadlem přitlačit směs dolů, aby se pomazánka rovnoměrně rozmixovala. Výsledek byl ale perfektní. Nadýchaný, jemný a chuťově výtečný hummus. Manžel prohlásil, že nejedl lepší a že mu moc chutnal. A to je co říct, protože můj muž není takový magor do humussu jako já ( já bych ho mohla jíst 4x denně :-D ) a většinou ho jedl hlavně proto, že je to živinami nadupané jídlo.

6.       Ořechová a semínková mléka. Tak ty zvládá bez problémů. Ořechy to rozmixuje tak najemno, že po následném překapávání (za pomocí sáčku na mléko, které je součástí dodávky mixéru) mi zůstane opravdu jen malé množství drti. Já jsem ráda, naopak mému psovi se to nelíbí, páč drť vždycky dostával jako pamlsek J, kterého je teď méně.

7.       Ořechová másla. Především kvůli máslům jsem investovala více než bych asi investovala, pokud bych nebyla závislák na ořechových máslech. Trošku jsem se obávala, zda to mixér zvládne. O to víc jsem byla nadšená, když mi stačilo 3 x 30 vteřin a výsledkem bylo parádně hladké máslo. Po prvních 30 vteřinách crunchy, po dalších 30 hladké máslo a po třetí třicetivteřinovce ochucené. Naprostý luxus a spokojenost. A domácí máslo je ještě lepší než sebelepší kupované... 



Údržba a čištění

Mixér vždy čistím hned poté, co jej použiji. Čistí se snadno a rychle. Vždy jen naliju do poloviny vodu, kápnu kapku jaru a pár vteřin pomixuji. Pokud ale mám v nádobě něco delší dobu a tekutina stihne zaschnout, tak dávám teplou vodu, jar, pomixuji a následně stěny ještě přejedu houbičkou, abych odstranila vše. Nože jsem zatím měla čisté vždy, problém byl občas se zaschlými stěnami. Ale nikdy mi čištění nezabralo víc jak 2 minuty.

Za sebe tudíž mixér doporučuji. Zatím jsem nenašla jedinou chybu. Popíšu i další poznatky po nějakém čase užívání, zatím jej přecijen mám jen krátce přes měsíc.

Zájemci o mixér můžou uplatnit slevu ve výši 540 Kč. Stačí v objednávce zadat heslo: 
LS-Optimum-Mixer

Komentáře

  1. Krásně napsáno :)

    OdpovědětVymazat
  2. Leni, co náhradní díly?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dívala jsem se na stránky a mají všechny náhradní díly - čepele, nádoby,... Psali mi z firmy a recenze se jim líbila a prý mi poskytnou nějaký slevový kód pro čtenáře, tak jestli máte zájem, tak vydržte... každá sleva je u tak drahého přístroje dobrá ;-)

      Vymazat
  3. Moc hezky napsané, celý blog. :-) Tak jen tak dále

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím Leni, nemáte zkušenost či porovnání s G21? Také má dobré recenze a stojí 6tis... Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, má jej kamarádka a oproti Optimu mi přijde takový lacinější... jako vzhledově i pocitově... U Optimum mi přišlo, že je pořádný a více vydrží. ROzhodovala jsem se a nakonec jsem vybrala Optimum kvůli vyšší rychlosti (G21 jen 32000, Optimum 44000) a lepšímu výkonu (G21 1680 W, Optimum 2238 W) a taky má 6 čepelí a je vhodný i pro komerční účely. Mají jej i v mé oblíbené veg restauraci a to mě vedlo k úsudku, že musí vydržet víc než běžný domácí mixér ;-) Ale jsou to jen mé osobní poznatky :-) Krásný večer

      Vymazat
    2. jo a ještě má 5ti letou záruku (lze dokoupit 10 letou) oproti G21, která má 2 plus 2...

      Vymazat
  5. Leni, do kdy ta sleva platí?
    Děkuji za odpověď a za zajímavý a inspirativní web!

    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, neměla by být časově omezená ;-). Krásný den a děkuji

      Vymazat
  6. Zdravím, asi neumím koukat, ale do kterého obchodu lze sleva uplatnit? Díky moc za stránky, které jsem dnes objevila. Velice inspirativní a užitečné. Děkuji Lenka B

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj sleva je do obchodu výhradního dovozce. Odkaz zde http://www.froothie.cz/store/mixery-optimum/optimum-9400 ale slevu je možné uplatnit i na model 9200, 600 a 700 ;-) Tak ať slouží ;-)

      Vymazat
  7. Ahoj Lenko,

    Chtela bych se zeptat, jake orechove maslo jsi delala a presny pomer ingredienci pouzitych a i jejich poradi davani do mixeru? take jaky vykon?
    Asi je to zvlastni otazka, ale zkousela jsem orechove maslo, z ruznych orechu, pridala jsem trochu oleje a taky strouhany kokos a mixovala, nakonec sice vzniklo maslo, ale mixer vydaval divny zvuk, nekolikrat sel jakoby naprazdno a nakonec se mi vypnul....
    Mam take optimum 9400...
    Moc dekuji za odpoved, neni nad osobni zkusenost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dávám 400 - 500 g opražených ořechů /zkoušela jsem mandle, lískáče, vlašáky, arašídy/... špetku soli. Pustím na málo otáček a přidávám až na maximum.... po 30 vteřinách jsou ořechy na prach, vypnu. Zase zapnu od nejslabšího výkonu a zesiluju a do 30 vteřin ořechy pustí olej a udělá se krásné máslo. Nikdy nebyl problém. Olej nepřidávám, používám bio ořechy. Občas mi něco přilne na stěnách a tak to prostě tím černým šťouchadlem odšťouchám do prostřed nádoby :-)... Snad se zadaří ;-)

      Vymazat
    2. Ahoj holky,

      ořechová másla jsou takový malý oříšek. Nejlepší je použít kvalitní nesolené a pražené ořechy. S těch i od odporníků se dělá máslo nejlépe. Pokud se dělá s RAW a namočených, pak je to opravdu na kvalitě a druhu ořechů. Para nebo vlašské z mé zkušenosti uvolnují nejvíce oleje a pak se tvoří luxusní máslo. U kešů já přidávám malinko vody nebo kokosový olej. Taká je důležíté mít v mixéru dostatečné množství. U másel se používá Pěchovadlo a pokud je tam málo ořechů, tak se mezi noži vytvoří vzduchová bublina a nože se budou točit na prázdno. Pěchovadlo umožní pohyb směsi a tím lepší práci s tuhými surovinami. Takže dávejte aspoň 2cm nad noži surovin. Aby pěchovadlo mělo s čím pracovat. Mohu vytvořit video pokud bude třeba :) hezký den a snad vám to pomohlo .
      Květa Froothie

      Vymazat
  8. DANA....mám stejný problém, jako komentář výše..:-)...dala jsem cca půl kila arašídů a mixer 9400 chvilku maká a potom vypadne, musím počkat na vychladnutí. Zatím mám z arašídů jen drť a jsem zvědavá, jestli se spojí v máslo. Hlavně jsem se chtěla zeptat, zda někdo zkoušel udělat máslo ze sezamových semínek. Děkuji a přeji další objevování možností mixeru..:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ze sezamových semínek je to vlastně tahini, že? to jsem dělala a bez problémů... šlo to i z neopražených...
      jinak s těmi arašídy to nechápu, nikdy jsem neměla problém a i moje dvě kamarádky, co mají stejný mixér nemají problém... nechápu, v čem by mohl být zádrhel...

      Vymazat
    2. Já mám stejný problém jako tady dvě pisatelky předemnou.Když dóm do Optima 9400 ořechy,mixér po chvolce smrdí a vydává divný zvuk,nakonec se sám vypne.Pokračovat lze až po schladnutí,takže za mě,jsem zklamaná.Jinak smoothe,shaker, polévky i horké,bez poškození džbánu(horní nádoby), vše super,jen mouku a máslo neudělám.Za mě:lepší,trošku předražený mixér.

      Vymazat
  9. Krásný den, Leni! V první řadě, díky za inspir blog!!! :* a Teď k mému dotazu. Již 4 měsíce se chystám na koupi tohoto mixéru a teď .. zrovna dnes před objednáním jsem se zasekla na jedné věci. Zjistila jsem, že na stránkách výhradního dodavatele je akce Optimum 9200A za cca 8tis, zjistila jsem, že má výkonnější motor a jediná větší věc - rozdíl mezi 9400 a 9200A je, že 9400 má kolečko - stupnici 1-10 a 9200A má 6 tlačítek - 3 pomalá/střední/rychlá a pak vteřiny ... je důležité dle vás stupnice - 1-10? či jsou tlačítka dostačucící? třeba pro másla? Díky moc, už jej chci mít doma, jen nevím jestli tlačítka a drobný větší výkon či kolečko ;-) díky moc za Váš názor a krásné Vánoce :* Plné pohody ;-) Pety*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. krásný večer, kamarádka má ten 9200A a srovnávaly jsme to a na ta másla je to kolečko lepší - máte tam jakože 10 rychlostí. jiné rozdíly jsme nezaznamenaly ;-)

      Vymazat
  10. Dnes jsem již objednala :) ten s tlačítky...Uvidím jak to půjde. Každopádně moc díky za váš názor!!!

    OdpovědětVymazat
  11. Víte v čem je problém? recenze jsou na tyto typu přístrojů zaplacené, bohužel mám přístroj doma a musím konstatovat že to byly naprosto vyhozené peníze..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kateřino, mrzí mě, že máte špatnou zkušenost. Zajisté pokud je problém, je možno řešit reklamací. Já za recenzi nic nedostala a psala jsem ji díky tomu, že mám mixér doma a jsem s ním spokojená. Má ho i má nejlepší kamarádka, i v mé oblíbené restauraci jej využívají. Ráda si čtu názory ostatních na daný výrobek a nepsala bych nic, co nechci ani do čeho by mě někdo nutil. Mrzí mě vaše rozčarování a snad vyřešíte reklamaci. Já mám mixér více jak rok a zatím jsem neměla jediný problém a vše zvládl na jedničku. Bohužel i ty nejlepší výrobky se někdy porouchají a to že se vám toto stalo mě mrzí, ale není od vás pěkné špinit moje jméno, když o tom nic nevíte. Přeji hezký den

      Vymazat
    2. Vyhozené peníze to nebyly.Mám přístroj také doma.Jako mixér funguje nejlépe ze všech 5 přístrojů, co jsem kdy měla ,bohužel,zapomeňte na oříškové máslo,nebo mletí mouky.

      Vymazat
  12. Dobrý den, mám dotaz na autorku recenze, Lenku. Už delší dobu vybírám nějaký slušný mixer. Za svůj život mám doma hodně spotřebičů různých kvalit. Dřív se nevyráběly elektrické šnekové odšťavovače, bylinky se příliš nepropagovaly a raw strava byla symbolem pravěku. Protože si chci nějaký přístroj koupit, srovnávám už delší dobu Optimum, Omniblend a G 21. Příkon, otáčky, použité materiály. Proto bych se Vás ráda zeptala na jednu věc, která mi vrtá v hlavě. Když srovnám Optimum 9400 a 9200A, tak 9200A má motor silnější o 400 Watt, má o 4000 otáček víc, jsou použity stejné materiály a přesto je o 2 400,- Kč levnější než Optimum 9400. Jako zákazníka mě logicky napadne slovo "proč"? Nebránila bych se koupit si Optimum 9400 ale proč, když 9200A je levnější a má lepší parametry? Můžete mi to, prosím, objasnit?
    Co se týče diskutérky Kateřiny, tak s ní souhlasím, existují placené recenze na objednávku výrobce nebo obchodu, ale zrovna tak Kateřina může být placenou recenzentkou konkurence, která plivne na slušný výrobek. Proto by každého měla zajímat pouze fakta. Děkuji za odpověď. Hana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásný den, Hani.
      Popravdě netuším, když jsem před víc jak rokem kupovala mixér, tak stál 10500 a 9200A (mezi kterým jsem se taky rozhodovala) stál taky tak... (plus mínus 200, přesně si to nepamatuji, jeden z nich byl asi o 300 dražší než druhý)... Je možné, že ddoprodávají model? Nebo mají nějakou akci na konkrétní typ... Zkuste napsat přímo prodejci. Dívala jsem se na email na paní, která mi před rokem poskytla slevu pro čtenáře, tak zkuste napsat přímo jí kveta@froothie.cz Kdyžtak jí napište, že jsem vám kontakt dala já (spíš název blogu, nevím zda podle jména bude pamatovat), snad jí to nebude vadit. ;-) Hezký den

      Vymazat
  13. Jo a vaše sleva je stále aktuální :) a díky Vám za ní!!! Kupovala jsem v lednu ;) :*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé super, už jsem to chtěla smazat, tak já to ještě nechám ;-) Díky za info :-)

      Vymazat
  14. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrý den,
    mám zájme o koupi kvalitního mixéru hlavně z důvodu umixování kokosového másla, pohanky na mouku a rýžové mouky. Máte prosím zkušenosti i s tímto typem mixování?
    Mnohokrát děkuji, Veronika.

    OdpovědětVymazat
  16. sleva stále platí, děkuji

    OdpovědětVymazat
  17. Milá Leni, chtěla bych se zeptat, jak je to se zárukou za přístroj. Já jsem si ho pořídila a až později jsem zjistila, že se MUSÍ registrovat do 2 měsíců od nákupu. Úplně jsem tuto skutečnost přehlídla a registraci provedla až asi o měsíc později. Přišlo Ti tehdy nějaké potvrzení o registraci nebo záruce? Mě po provedení této opožděné registrace do mailu nic nepřišlo a nevím, jestli můžu počítat se zárukou:-(... Děkuji za odpověď. Jana

    OdpovědětVymazat
  18. Mixér vybírám teď a zajásala jsem nad recenzí, že něco srovnatelného s Vitamixem bude stát míň, než 17 tisíc. Tak bohužel, cena modelu 9400 za rok a půl vystoupala na těch 17 taky. A jsem tam, kde jsem byla.

    OdpovědětVymazat
  19. Bohužel, pokud chcete fakt kvalitu tak jedině do vitamixu. Našla jsem hodně zajímavá videa na youtube https://youtu.be/T-ldgeKyaWY. A je tam toho mnohem víc. Dost jsem hledala a právě tyhle videa mě z větší míry přesvědčily.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky