Vaříme a pečeme zdravě bez lepku pro děti - recenze

Dneska mám pro vás další recenzi dětské kuchařky od mého oblíbeného vydavatelství Vašut. V minulosti jste si mohli přečíst recenze na knihy Vaříme zdravě pro děti bez mléka, vajec, pšenice a sójiPečeme pro vegany a Vaříme pro vegany, které se mi moc líbily a proto jsem se moc těšila na další publikace.
Poslední dobou mi na email přichází čím dál více dotazů z nichž je velká část věnována právě bezlepkové stravě a tak si myslím, že následujícími recenzemi udělám radost mnoha čtenářům.
Kniha Vaříme a pečeme zdravě bez lepku pro děti je určena rodičům dětí, které trpí celiakií. Celiakie není žádná legrace, jedná se o vážnou nemoc a je nutné ji nezlehčovat. V knize najdete rady a tipy do začátků, kdy je podle autorů nejdůležitější včasná diagnostika. Líbí se mi přístup, kdy život bez lepku není brán jako nemoc, ale jako nový životní styl. Povedená je část, která upozorňuje na schovaný lepek v potravinách. Kolikrát se schovává i tam, kde byste to nečekali.
Přínosné jsou rovněž i informace o tom, v čem se belepkové stravování liší od lepkového.
Na kuchařce nejvíce oceňuji využití základních surovin namísto kupovaných směsí. Zejména u močníků a pečiva najdete kombinace mletých jáhel, rýže v kombinaci s pohankovými vločkami či bramborovým škrobem.
Velice povedená je kapitola věnovaná pečivu, kde najdete nepřeberné množství bezlepkových chlebů, žemlí či veček.

Kuchařka není veganská ani vegetariánská, některé recepty obsahují maso, časté je použití mléčných výrobků a vajec. Ale převážná část lze upravit do veganské podoby, dokonce i našlehané bílky se dají nahradit našlehanou cizrnovou vodou. :-)
Oproti jiným bezlepkovým kuchařkám mi vyobrazené recepty přijdou relativně zdravé a tak zajisté poslouží jako inspirace mnohým lidem vyhýbajícím se lepku.
Vzhledem k tomu, že je kniha určena pro děti oceňuji využívání základních surovin, nepřekombinovanost receptů a pestrost. Recepty jsou založené na mnohých netradičních surovinách a tak se rodič seznámí i s variantami, které nezná a může s nimi obohatit jídelníček celé rodině.

Komentáře

Oblíbené příspěvky