Není to jen palmový olej...

Jak jsem avizovala již v červenci, ráda bych na blogu provedla několik změn. Můžete se těšit na více článků, recenze dostanou nový kabátek a už nebudou v tolika článcích, ale spíše jen v souhrnech, pořád se ale můžete těšit na recenze nových kuchařek. Dále přibudou rubriky "Malý vegan", "Veganství a sport" a především rubrika "Veganem chutně, levně a výživně" na které pracuji již několik měsíců...
Dnešní článek je první ze série novot a bude se zabývat problematikou (nejen) palmového oleje. Tak tedy hurá do toho.

Hned na úvod podotýkám, že články budou hlavně o mém subjektivním pohledu na danou problematiku. Nastudovat a vlastní názor si můžete udělat z uvedených zdrojů...
Zdroj: ZDE
Zaregistrovali jste nynější vlnu odporu proti palmovému oleji? Přijde mi, že bojkot slyším ze všech stran. Nebojte, nebudu obhajovat konzumaci palmového oleje, to vůbec. Spíš přináším svůj pohled a zamyšlení nad celou problematikou.


Pokud stále nevíte nic o tom, proč je palmový olej škodlivý, přikládám videa, které jsou dobrým úvodem do problematiky.
Zdroj: youtube.com

U nás doma se palmáči říká orangutaní sádlo, tudíž u nás patří do neveganských potravin, bez kompromisů. Není potřeba jej konzumovat, dá se bez něj žít a jeho škodlivost vůči přírodě, zvířatům a zdraví je natolik zřejmá, že nemá vůbec smysl jej obhajovat.

Problém ale nevidím ani tak ve využití v potravinářství (kam spadá spotřeba zhruba 10 % palmového oleje), nýbrž v průmyslu - konkrétně v drogerii, biopalivech a dalším.

No abych se dostala k důvodu mého příspěvku.... Jde mi o to, že v dnešní době lidi šílí po věcech bez palmového oleje a výrobci konečně byli přinuceni změnit receptury. A tak se palmový olej pomalu a jistě začíná vytrácet z výrobků. Ale... Opravdu je tomu tak?
Kamarádka pracuje v jednom obchodním řetězci, kde, jak sama říká, dorazil boom bojkotu palmového oleje. Lidi se vyptávají, vyhledávají potraviny bez palmáče, ale pak přijde akce a ta tam je nějaká solidarita s orangutany a sumaterskými tygry. Jakmile totiž přijde řeč na peníze a slevy, tak Češi ve velkém skupují věci, které kupovat kolikrát ani nechtějí. Není to trošku paradox? Kvůli pár korunám?
Zdroj: ZDE
Další problém spatřuji v tom, že jakmile se jeden výrobek stane nepopulární a dostane se na pranýř konzumentů, rázem se pozornost soustředí na jiný a rapidně se zvedne poptávka po něčem jiném. A k čemu to vede? Ano, začnou se méně kácet lesy kvůli palmám olejným a začnou se na jiných částech planety kácet lesy kvůli novým oblíbencům. Samotnou mě zajímá, zda za pár let nebude stát na pranýři dnes tak populární kokosový olej, kterým se nahrazuje "zlý" palmový olej...

To opravdu musíme pořád šílet po konkrétní a jediné surovině? To nemůžeme prostě a jednoduše konzumovat především lokální suroviny a ty exotické či dovezené přes půlku světa si ponechat jen na občasné zpestření jídelníčku?
Ať už je to palmový olej, kokosový olej, avokáda, banány!!! (opravdu mám z videí a blogů pocit, že se z většiny blogerů a youtuberů se stávají opice - podle počtu zkonzumovaných banánů.. Nic ve zlém.), ananasy, citrusy, jahody a rajčata v zimě, kokosy, a tak bych mohla pokračovat donekonečna, opravdu potřebujeme tolik tisíce kilometrů dovezených plodin? Problematiku ekologické zátěže palmového oleje si nyní díky kampaním uvědomuje už asi každý, ale co to ostatní?
Doporučuji například mrknout na stránky Za férové banány, kde se dočtete o problematice popularity banánů a ananasů a jejich dopad na přírodu a lidi, kteří stojí na začátku banánového průmyslu.
Zdroj: ZDE
To bylo jen tak pár slov k zamyšlení zda je opravdu nutné vyhledávat exotické plodiny, palmovým olejem počínaje. Budu ráda za podmětnou diskuzi.

A jaké je podle mě řešení tohoto problému?

Řešení:
1) Nadále se vyhýbat produktům a potravinám s palmovým olejem. Poděkuje vám nejen planeta, ale rovněž i vaše tělo.(více info ZDE a ZDE)
2) Myslet globálně a nesnažit se zachránit na jedné straně orangutany a na druhé straně zavírat oči před týráním a ubližováním jiným živočišným druhům.(Mám na mysli například nahrazení palmáče máslem, za kterým stojí velkochovy s týranými krávami, které jsou oběťmi zřejmě nejkrutějšího hospodářského byznysu)
3) Buď změnou, kterou chceš ve světě vidět. A nedej na řeči, že jeden člověk nic nezmění. Jeden možná ne, ale se mnou už jsme minimálně dva :-).
4) Neplýtvej jídlem. Ať už jsi vegan či masožrout, sněz vše a minimalizuj zbytky.
5) Jez lokálně a sezónně. Opravdu je nutné mít denně banány, které byly dovezeny přes půl světa a jejich produkce rovněž není růžová?

P.S.- Měli byste zájem o článek, kde bych vás seznámila s firmami, které se vyhýbají palmovému oleji a tudíž od nich můžete kupovat bez obav?

Komentáře

  1. Tak zrovna takovouhle reakci jsem měla nad článkem o avokádu z Mexika. Proč si radši nedáme tuzemské jablko, než avokádo.. jo chápu v časopisech, na internetu v televizi útočí stále nějaký podmět použít to či ono, ale když se zamyslíme... tak třeba se něco málo změní. Přiznám se, že banány kupuju... dcerkám. Zkusím to nahradit něčím jiným, ale zatím nevím čím. Občas přemýšlím jak to tak asi dělaly naše babičky a prababičky... Takže tak, Radana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radano, tak zrovna v létě není problém s nahrazením tropického ovoce... Je ho všude tolik... Moje S. momentálně ujíždí na švestkách a blumách ;-) a budeme sušit švestky, jablka a hrušky na zimu.. Mňaaam

      Vymazat
  2. zajímavý článek, a rozhodně k zamyšlení. ale poslední dobou mi vrtá hlavou jak krmit miminka, když veškeré UM v sobě mají palmáč. Mám 8měsíční dceru. Sice stále kojím, ale občas to nestačí a dostane UM, ve všech co jsem zatím zkoušela je palmáč a já přemýšlím, jak to máme dělat, nakrmit svoje děti (vím že některé mamky nemůžou kojit a UM musí mít) . Určitě je spoustu kterýcxh se nad tím nepozastaví ale určo se najdou i takové které to taky zajímá....
    děkuji za odpověď Anna :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásný den Anno, pokud kojíte, tak se na UM vykašlete úplně. Já 15. měsíční dceru stále kojím a UM jsme nedávali vůbec. Moje skvělá laktační poradkyně mi řekla, že nic jako nedostatek mléka neexistuje, že když chce dítě kojit častěji, tak mám prostě kojit podle něj. A taky jsme měli období, kdy jsem kojila po půl hodině a zvládli jsme to ;-). A navíc vaše dcerka už je ve věku, kdy můžete začít s příkrmy ke kojení a pak už není vůbec důvod k UM. UM se dá nahradit třeba kašemi ;-) Ale to není jen tak na rychlou odpověď v komentáři ;-) Krásný den

      Vymazat
    2. děkuji za odpověď, ale ještě bych se tedy zeptala, co má dělat moje sestřenka, která porodila chlapečka (akutní císař) a rozkojit se jí nepovedlo a pak ani prso nechtěl, prostě vůbec z prsa nejedl a odsříkavat se jí dařilo jen chvilku, mléko se jí pak přestalo dělat....

      Vymazat
    3. kontaktovat laktační poradkyni. rozkojit se dá i žena, která dítě pouze adoptuje, tudíž bych v první řadě řešila tuto možnost. Moje kamarádka LP rozkojila i maminku, která měla předčasně narozenou holčičku 2 měsíce v inkubátoru a dostávala UM, pak se rozkojila díky ní a nyní ji kojí už 16 měsíců ;-)

      Vymazat
  3. Je, mluvite mi z duse ;) banana, avokada, ananasy a pod nejime v rodine nikdo. Obcas ( min nez jednou mesicne) neco koupim, spis na ochutnani detem. Ale zaklad jsou veci co rostou okolo a zrovna ted. Jsem presvedcena, ze vozit jahody pres pul zemekoule nedela dobre nikomu - prirode, lidem co je pestuji tam a ve finale ani nam. Stejne tak vsechny zazracne potraviny z amazonske dzungle, chia a spol. Mame svoje zazracne potraviny, co rostou v nasi zahrade, na louce... jen vetsinou za nimi nestoji PR tym.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. právě o našich zázračných potravinách bude jeden z budoucích článků... :-) máme tolik superpotravin :D lněné semínko namísto populárního chia se skoro stejnými vlastnostmi, konopné semínko, moruše, borůvky,... :-)

      Vymazat
  4. Super článek!!
    Byla bych ráda kdybys určitě zmínila firmy, které se vyhýbají palmovému oleji.

    OdpovědětVymazat
  5. Leni, super článek. V obchodě strávím dost času pročítáním surovin, také se vyhýbám palmáči, ovšem prací prostředky, některá drogerie, tam zatím nemám vybráno :-(

    krásný den

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky