Kimchi

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Bezlepkové
Intolerance laktózy
Bez sóji
Bez palmového oleje

Nechápu, jak jsme mohli žít bez kimchi. Tato korejská specialita je totiž (podle amerického časopisu Health) jednou z pěti nejzdravějších potravin na světě. Pokud patříte mezi milovníky pikantní a kyselé chuti, tak čtěte dál... Vitamín C se dá přes zimu doplňovat i příjemnějším způsobem než je kysané zelí...
Kimchi obsahuje velké množství vlákniny, vitamínu C, vitaminu K2, selenu, karotenů (prekurzory vitamínu A), vitamínů B1 a B2, železa, vápníku, kyseliny mléčné a probiotických bakterií. Stručně řečeno po konzumaci kimchi vám poděkují vaše střeva a imunita. A dokonce pravidelná konzumace kimchi vede ke snižování cholesterolu v krvi.
Receptů na to pravé kimchi je asi tolik, jako receptů na tu pravou svíčkovou omáčku. Každá korejská rodina má ten "svůj"jediný pravý. Proto jsme si kimchi připravili podle našich chutí...
Doporučuji připravovat kimchi alespoň ze 3 hlávek pekingského zelí, ale poprvé vyzkoušejte jen jednu hlávku. Přeci jen nevíte, zda vás kimchi nadchne, tak jako nás.

Suroviny:
1 pekingské zelí
1 svazek jarní cibulky
1 svazek ředkviček
1 mrkev
8 stroužků česneku
strouhaný zázvor (asi 4 cm kousek)
2 lžíce miso pasty
1 lžíce cukru
2 lžíce chilli floků
3 lžíce soli
1 kapie


Pekingské zelí omyjte a nakrájejte na osminy (podélně na poloviny a ty poté na čtvrtiny), přidejte nakrájenou cibulku, nastrouhanou mrkev, na kolečka nakrouhané ředkvičky. Osolte a nechte 2 hodiny křehnout.
Mezitím si připravte pikantní pastu. Do hmoždíře dejte nasekané chilli, na kousky nakrájený zázvor, česnek a cukr (doporučuji třtinový) a tloučkem tlučte, dokud nebudete mít krémovou, jednolitou pastu. Poté do pasty vmíchejte nadrobno nakrájenou kapii a miso pastu (dávám shiro miso).

Po dvou hodinách zelí propláchněte a nechte pořádně okapat. Poté promíchejte s pikantní pastou a upěchujte do skleněné sklenice. Zelí utlačte tak, aby celé bylo zanořeno šťávou, jen tak vám zelí nezplesniví! Dbejte na hygienu a ať vám nezůstanou kousky na stěnách sklenice.

Nechte 2 dny kvasit na kuchyňské lince, následně budete mít zeleninu zkřehlou, lehce kyselou a hlavně moooc pikantní.

Můžete nechat kvasit i déle, záleží na preferenci chutí. Nám chutná nejvíc po 3 dnech kvašení (roli hraje i teplota doma). Poté přesuňte kimči do vzduchotěsné krabičky a skladujte v lednici.

Trvanlivost by měla být dlouhá, korejcům prý vydrží i celou zimu, ale u nás vždy vydrží maximálně týden :-D.... Výborná chuťovka k chlebu s pomazánkou, k rizotu,... no skoro ke všemu ;-) Dokonce jsme měli kimči i s lívancem ;-) (slaným).. tak snad si kimči taky zamilujete...

A proč Korejci kimči tak milují?
Milují je natolik, že je mají jako přílohu ke každému obědu nebo večeři.
Ze zdravotního hlediska je kimchi výborným jídlem pro podporu trávení (právě díky probiotikům a vláknině),  díky allicinu a selenu v česneku snižuje hladinu cholesterolu v krvi a ochraňuje stěny tepen, díky antioxidantům chrání tělo před škodlivými účinky volných kyslíkových radikálů, pomáhá snižovat zánět v těle, pomáhá v boji proti infekcím a při snížené imunitě, dokonce je prý i cennou potravinou při snižování rizika onemocnění rakovinou a cukrovkou. No a těch přínosných věcí je spousta... Je to takový elixír zdraví ;-).

Zdroj:
www.rehabilitace.info
http://healthyeating.sfgate.com/

Komentáře

  1. O Kimchi uz delsi dobu uvazuji, ale nemam moc rada pikantni a proto mu jeste odolavam - odrazujeme me to mnozstvi chilli. Myslis, ze kdybych ho stahla na polovinu, bylo by to porad jeste onco?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak množství chilli je asi na každém... my teď poslední tři kimchi měli každé jinak pikantní. Já osobně mám ráda, když to pálí hodně :-)

      Vymazat
  2. Lenko, dekuju za recept. Kimchi je delikateska a s muzem jsme se shodli, ze bez nej se uz neobejdeme:) takova mala zavislost:)))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky