Domácí prací prášek

Dneska z trochu jiného soudku... Nebudeme vařit, ale vyrábět. A to domácí prací prášek...

První ze série domácí drogerie. Tento prášek je inspirovaný vícero recepty a upravený tak, aby účinně vypral barevné i bílé prádlo. Velké dík patří především moji milované Klárince, která mě naučila používat perkarbonát a TAED a vyřešila tak můj problém s flekatým prádlem :-). Děkuji, beru.

V případě silně znečištěného prádla doporučuji přidat více perkarbonátu. Pokud budete prát silně znečištěné prádlo na více než 60°C (například pleny), stačí pouze perkarbonát, u nižších teplot je potřeba přidat TAED v poměru k perkarbonátu zhruba 1:20 (5 %). Na běžné skvrny a znečištění stačí níže uvedený recept. Na konci máte i zobrazení, na kolik vyjde jedna prací dávka.

Všechny suroviny na výrobu domácího pracího prášku jsem koupila na eshopu Ekokoza, mýdlo kupuji od firmy Madal z jejich ekologické řady.

Na prací prášek si připravte:

1 kg sody na praní
250 g perkarbonátu sodného
200 g nastrouhaného marseillského mýdla
12, 5 g TAEDu

Suroviny vysoké kvality a za dobrou cenu můžete najít ZDE.

Cena celkem: 106 Kč = 38 - 50 pracích dávek --> 2 - 2,50 Kč / dávka

Dávkování:
Vezměte si nějaký kelímek a odměřte si 30 a 50 g prášku, udělejte si lihovou fixou rysky. Poté když máte slabě znečištěné prádlo, dejte 30 g prášku, v případě znečištěnějšího dejte 50 g prášku.
Pokud chcete prát silně znečištěné prádlo, doporučuji si umíchat silnější směs, kdy si na 1 kg sody dáte zhruba 350 g perkarbonátu, 400 g mýdla a 25 g TAEDu ;-).
Jo a kdyby vás zajímalo, čím ovonět prádlo, tak stačí dát do odměrky na aviváž 2 lžičky octa, dolít vodou a přidat pár kapek esenciálního oleje. Můj nejoblíbenější je malinový, ale víceméně můžete použít jakýkoliv oblíbený :-).

Komentáře

  1. vše už mám doma, moc děkuji za tento recept. Mohu se zeptat jak dávkujete?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. krásný den, už jsem doplnila do popisku. Normálně si první dávku odvažte do nějakého kelímku.... tak 30 g na slabě znečištěné prádlo, 50 a více na silněji znečištěné.... Zkuste si s těmi gramážemi pohrát a vyzkoušet ;-)

      Vymazat
    2. Děkuji přeji krásný večer :-)

      Vymazat
  2. Zdravím Vás, chtěla jsem se zeptat, jak tedy prášek vyrobit? Stačí vše smíchat s mýdlem, které je nastrouháno nahrubo? Děkuji moc, Renča

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den.Prášek jsem si podle vás vyrobila a již i vyzkoušela,ale bohužel na 40°C se mi nerozpustil.Máte pro mě nějakou radu,co by pomohlo.Prát na 60°C moc nechci.Děkuji Andrea.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andreo, zjistila jsem, že záleží na značce sody. Když jsem používala od Yellow and blue, tak se mi nikdy nestalo, že by se nerozpustila. Ale třeba od ekokozy mi občas zůstala nerozpuštěná, tak jsem ji začala rozmíchávat v trošce vody a vlívám přímo do bubnu a od té doby v pohodě. ;-) Peru hlavně na 30°C.

      Vymazat
    2. Ano,mám sodu od Ekokozy :).Děkuji za radu,vyzkouším a dám vědět.

      Vymazat
  4. Ahojky,
    moc dekuji za recept, jen se zeptam, zda se muze tato smes pouzivat i na tmave pradlo. Mam prave strach ze ten prekarbonat vysisuje barvy jak u barevneho, tak i tmaveho pradla.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky