čtvrtek 28. ledna 2016

Makovec s tofu tvarohem a jahodovým přelivem

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje
Bez cukru
Bez pšenice

Pokud patříte mezi milovníky máku, zbystřete! Tento recept vám nesmí uniknout. Konečně se mi podařilo najít recept, který je veganský, bez palmového tuku, cukru a přitom je lahodný a moooc dobrý. Vyzkoušejte a napište, jak vám chutnalo :-). 

Suroviny:

úterý 26. ledna 2016

Vitamínový salát

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez pšenice
Bezlepkové
Bez palmového oleje

Venku mrzne, až to praští, sluníčko se objevuje poskrovnu a depresivní nálada spolu s nachlazením a různými nemocemi se hlásí o slovo. Ale nenechte se tak snadno zlomit a pojďte preventivně posílit zdraví. A co je pro Čechy typické (i když možná dost opomíjené), sezónní a plné vitamínu C? Ne, opravdu to není Celaskon, jak se nám snaží vnutit televizní reklama, ale prachobyčejné kysané zelí. Pro nás je to zimní zázrak a ve dny, kdy se zásoba podzimní zeleniny blíží k nule, kysané zelí je často jedním z mála, čeho ještě máme zásoby. Denně se snažíme doma jíst alespoň 2 lžíce kysaného zelí, nejčastěji je jíme samotné, ale v této podobě jej u nás najdete rovněž často.

neděle 24. ledna 2016

Octové brambory podle Jamieho Olivera

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bezlepkové
Bez palmového oleje

Recept na tyto netradiční brambory jsem chtěla vyzkoušet už několik let. Jsou to minimálně čtyři roky, kdy jsem viděla Jamieho pořad Jamie vaří doma, kde v díle věnovaném cibuli pekl maso a k ní tyto na první pohled bláznivé brambory. Bože, to přeci musí být děsně kyselé, když je v tom skoro celá láhev octa! To je naprosto šílené. Jak to asi chutná? Tak přesně toto jsem si myslela a neustále mě provázela myšlenka, ať už do toho konečně jdu a brambory vyzkouším. No, ta slavná chvíle nastala až před pár dny, kdy jsem sebrala odvahu a s myšlenkou, že to kdyžtak vyhodím, jsem se vrhla do příprav. No a jak to dopadlo? Překvapivě skvěle... Přiznám se, že jsem byla dost zaskočena tím, že brambory nebyly vůbec kyselé, naopak krásně nasládlé a chuť je tak specifická, že si tyto brambory prostě musíte upéct a ochutnat. U nás doma měly úspěch a budeme zkoušet takto připravovat i pečenou zeleninu. Mňam, už se těším.

Suroviny:

pátek 22. ledna 2016

Vaření pro vegany - recenze

Na sklonku loňského roku vydalo nakladatelství IKAR (Euromedia Group, k. s. - IKAR) další z řad veganských kuchařek „Vaření pro vegany – vegansky s chutí“ od německé vášnivé kuchařky Nicole Just, autorky veganského blogu Vegan – sein a spolumajitelky veganského supper clubu Mund/Art/Berlin.


Kuchařka má nádhernou, čistou obálku, která zaujme originálními malbami ovoce, zeleniny a dalších rostlinných pochutin. O fotografie se postaral René Riisem, který má na svědomí již více než 20 knih o vaření a o víně a na fotografiích je jeho zkušenost znát. Vyzdvihuji jednoduchý a čistý foodstyling,který těmto rostlinným jídlům sluší.

úterý 19. ledna 2016

Veganská veka

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bez pšenice
Bez palmového oleje

Na Silvestra jsme měli doma poloprázdnou lednici a poloprázdnou spížku a manžel se mě ptal, zda má zajet pro veku a nějaké potraviny, abychom si mohli na večer připravit chlebíčky. Řekla jsem mu, ať nikam nejezdí a nechá se překvapit. Veku jsem upekla domácí (a kupovanou už nechci, protože tato je božská!) a z toho co jsem v lednici našla jsem udělala dva druhy pomazánek (vajíčkovou z tofu a rajčatovou ze sušených rajčat a slunečnicových semínek) a ještě jsem upekla foccaciu. No byly jsme oba překvapení, jaké dobroty se dají vykouzlit, když má člověk pocit, že doma nic není :-). Zkuste to i vy někdy, budete překvapení :-). No a teď už k samotné vece, s jejíž výrobou nemusíte čekat až na Silvestra, ale zajisté ji oceníte i při oslavách :-).

neděle 17. ledna 2016

Výborné veganské vafle

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje
Bez pšenice

Dalším vánočním dárkem od švagra (kromě razítkovače na sušenky) byl i výborný vaflovač, který přes svátky skoro nestačil ani vychladnout, tak moc jsme jej testovali :-). Naprosto jsme si zamilovali tento výborný a jednoduchý recept na vafle. Věřím, že všechny suroviny budete mít běžně doma, tak si je zajisté můžete ihned připravit :-). Výborné jsou jen tak posypané skořicí a pokapané javorovým sirupem.

Suroviny na 6 vaflí (3 x 2 vafle):

pátek 15. ledna 2016

Razítkové sušenky

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez pšenice

Jeden z vánočních dárků, který mě opravdu potěšil, byla razítka na sušenky, které jsem si již dlouho přála. Proto jsem je musela co nejdříve vyzkoušet. Co se receptu týče, tak jsem sáhla o osvědčené vanilkové klasice, taky proto, že mi tu zbyl ještě kousek Bio Alsanu od Vánoc a volal o spotřebování.
 Na 30 sušenek si připravte:

středa 13. ledna 2016

Hojnost - recenze

Kuchařský skvost Hojnost (v anglickém originále „Plently“) od mistra zeleninové kuchyně Yotoma Ottolenghiho vydalo na konci roku 2015 nakladatelství Slovart. Tímto děkuji za recenzní výtisk. Kuchařku zakoupíte ZDE
Knihu ocení zejména vegetariáni a milovníci zeleninových jídel. Velké množství je ryze veganských, ostatní recepty jsou vegetariánské a většina se dá do veganské verze snadno upravit (živočišné produkty typu mléko, smetana, sýr lze nahradit rostlinnými verzemi). Pokrmy jsou převážně zdravé, ale objevíte zde i kalorické bomby, snadno tak zjistíte, že zeleninová jídla nemusí být jen zdravá a už vůbec ne nevýrazná.
Zjišťuji, že každý kuchař má své oblíbené potraviny, bylinky a koření. I u Yotama je tomu tak a mezi jeho nejoblíbenější patří (kromě zeleniny samozřejmě) kardamon, koriandr, kozí sýr a bílé víno.

pondělí 11. ledna 2016

Letní bublanina

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bez pšenice
Bez palmového oleje

Přátelé, stále jsem bez internetu, proto je blog trošku zanedbáván. Věřím, že se nám podaří do domečku během ledna připojit internet a opět vás budu zásobovat recepty, články, recenzemi. Ale věřte, že ten život bez internetu má své kouzlo... :-)

Když je venku mrazivo a pošmurno, přijde čas na pořádnou dávku letního ovoce z mrazáku, které máte jistě v zásobě :-). Pokud rádi zkoušíte nové chutě, vyzkoušejte čirokovou a kamutovou mouku. Výsledkem vám bude bublanina oříškové chuti :-).

Suroviny (plech 20 x 40 cm):

pondělí 4. ledna 2016