čtvrtek 28. dubna 2016

Nepečený dort z vanilkové hrašky

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Bezlepkové 
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje
Bez cukru

Dneska mám pro vás po delší době recept. Po asi roce, co jsem chtěla vyzkoušet krém z vanilkové hrašky jsem se odhodlala. Upekla jsem výborný cheesecake, ale bohužel mi nebylo souzeno jej ochutnat. Nechala jsem jej chladnout na kuchyňské lince a když jsem šla na chvilku z kuchyně, tak mě po návratu čekalo nemilé překvapení. Můj drahý pes seděl na lince, hlavu zabořenou v dortu a bezhlavě se ládoval. Nenechal mi ani na ochutnání. 
Tak mi to v pondělí nedalo a rozhodla jsem se dort vyzkoušet znovu. Akorát jsem už neměla sušenky, tak jsem zkusila RAW korpus a výsledek byl výborný. Vanilkovou hrašku doporučuji. 
Suroviny (dortík o průměru 16 cm):

úterý 19. dubna 2016

Hravě o živé stravě - recenze

Když mi Evička poskytla výtisk její kuchařky Hravě o živé stravě k recenzi, byla jsem hodně napjatá. O této knize jsem totiž četla jen samé chvály a to i od lidí, kteří se nestravují vitariánsky.
Já osobně nejsem zastáncem 100% RAW jídelníčku, neboť v zimních měsících mi syrové ovoce a zelenina způsobují chlad a zimovřivost a raději sáhnu po tepelně upraveném jídle. Naopak v léte můj jídelníček značně zesyrovatí a jsem schopná existovat měsíc klidně jen na ovoci.
Nevýhodou v RAW stravování je podle mého názoru to, že přes zimu se v Česku nedá jíst moc pestře. Za předpokladu, že myslím ekologicky a nekupuji denně kila banánů, pomerančů, avokád, mang a dalšího exotického ovoce či zeleniny. V tomhle jsem dost lokální a snažím se kvůli planetě šetřit s těmito potravinami. Například banán jsem nekupovala už několik let a snědla jsem za poslední 3 roky snad 1 banán za rok a to vždy, když jsem jej dostala jako občerstvení po závodě. S mandarinkami, pomerančem, ananasem,... to mám podobně. Neříkám, že nesním ani kousek, ale prostě vyhldeávám spíše to, co vyrostlo ve střední Evropě a blízkém okolí a pomeranč si nechávám jako zpestření o pár kouscích o vánočních svátcích.

čtvrtek 14. dubna 2016

Domácí čínská kuchyně - recenze

V dnešní recenzi se podíváme na zoubek čínské kuchyni. Kuchařskou knihu Domácí čínská kuchyně má na svědomí Gok Wan, britský kuchař, ale především stylista. Více o Wanově tvorbě si můžete přečíst na jeho webových stránkách ZDE. V originále kniha (Gok Cooks Chinese) vyšla již v roce 2012, pro české čtenáře je k dispozici od konce roku 2015 a vydalo ji nakladatelství IKAR. Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Abych se přiznala, tak jak se celkem orientuji v japonské, thajské, laoské, vietnamské či indické kuchyni, tak v čínské mám hrubé nedostatky. A jako správný gurmán jsem se chtěla dozvědět více.

neděle 10. dubna 2016

Veg inspirace - večeře

Celozrnné pečivo s cuketovou rychlovkou a opečeným uzeným tofu, salátek.
Láska mého dětství "lečo s párkem" ve veganské verzi - na oleji opečená cibulka, párek, paprika a rajče, poté přidané nadrobené tofu natural, kurkuma a kala namak (černá sůl) a troška pepře. K tomu veg celozrnný rohlík. Mňaaam

pátek 8. dubna 2016

Optimum 9400 - recenze

Zájemci o mixér můžou uplatnit slevu ve výši 540 Kč. Stačí v objednávce zadat heslo: 
LS-Optimum-Mixer
Sleva se vztahuje na mixéry řady 9400, 9200, 600 a 700.

Dnešní článek bude tak trošku jiným typem recenze. Celý loňský rok jsem si šetřila peníze a rozhodla jsem se, že si letos udělám k narozeninám radost a koupím si pořádný mixér. Bohužel, i když je internet skvělá věc, tak jedna věc mi chyběla – velké množství uživatelských recenzí různých typů mixérů. Našla jsem jich několik, to ano, ale chybělo mi větší rozpětí. Nakonec jsem se po dlouhém hledání rozhodovala mezi G21 a Optimum 9400, kdy jsem se nakonec rozhodla pro Optimum 9400, který mě přesvědčil prodlouženou zárukou (2 plus 2 roky automaticky ke každému mixéru), vysokým výkonem a i tím, že je doporučován pro domácí i komerční využití. Komerční mixér přeci musí vydržet více než mixér určený jen do domácích podmínek, ne?
Hojně doporučovaný Vitamix jsem vyřadila z výběru hned v úvodu, neboť 17 tisíc je pro mě příliš moc.
Hlavním požadavkem pro mě bylo to, aby mixér zvládl ořechová másla, která miluji a ráda bych si je připravovala doma.

Vzhledově se mi Optimum 9400 velice líbí. Tělo mixéru je opravdu robustní. Barevné provedení jsem zvolila stříbrné, na trhu jsou ještě varianty bílá, červená a černá. Jelikož mám do stříbrna laděnou myčku i digestoř, přišlo mi, že se mi bude ke kuchyni hodit právě stříbrný mixér.

Ořechová másla a veganské paštiky od Biodenu

Bioden přišel před pár týdny s úžasnými novinkami. Začali vyrábět svoje másla a paštiky. Vše samozřejmě z těch nejlepších surovin, bez použití palmového oleje a čistě rostlinné. A já jsem nemohla zůstat pozadu a tyto novinky nevyzkoušet. Pokud jste na ně ještě nenarazili, určitě zpozorněte a čtěte dál. 

Paštiky
Žampionová s bazalkou - nejlepší ze všech čtyř příchutí. Ne, že by ostatní nebyly dobré, jsou a moc, ale tato je jiná. Takovouto chuť jsem ještě na trhu nezaznamenala, oproti těm ostatním, které v jiných obměnách nabízí vícero firem.

sobota 2. dubna 2016

Zeleninový quiche

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Bez palmového oleje
Intolerance laktózy
Bezlepkové (použijte bezlepkovou mouku)

Tento recept jsem na blog přidávala již v roce 2012, ale bohužel ve vegetariánské verzi. Nedávno jsem promazávala neveganské recepty, aby blog byl již čistě veganský a narazila jsem na tento koláč, který jsem zbožňovala. Recept jsem upravila do veganské verze a od té doby jej peču skoro pořád. A protože je opravdu rychlý, chutný, levný, podělím se s vámi o aktualizovanou cruelty free verzi :-). Věřím, že se stane vaším oblíbencem pro celou nadcházející sezonu a vyzkoušíte jej s mnoha druhy zeleniny. :-) Dobrou chuť :-)

Připravte si:

pátek 1. dubna 2016

Čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny - recenze

Další recenze je zaměřena na čerstvé šťávy. Pokud si tedy nedokážete už svůj den představit bez odšťavňovače, mixéru a hory ovoce a zeleniny, zbystřete, toto by se vám mohlo líbit.
Knihu od autorky Sarah Cadji "Čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny" vydalo začátkem roku nakladatelství Metafora a případně si ji můžete zakoupit ZDE. Nakladatelství tímto děkuji za poskytnutí recenzního výtisku.

Kniha je vytištěna na matném papíře, což mám nejraději. Vzbuzuje to dojem luxusu ;-). Fotky i design je jednoduchý, čistý. Přiblížila bych jej ke knihám Lahodně s Ellou či starším knihám J. Olivera.