úterý 31. května 2016

RAW pro zdraví a krásu - recenze

Pokud milujete RAW stravování, tak zbystřete. Tato kniha totiž na českém trhu chyběla. Nakladatelství Smart press přišlo nedávno s horkou (i když v případě RAW stravování zahřátou jen na 42°C) novinkou od Jitky Adamové RAW pro zdraví a krásu. Na úvod bych ráda podotkla, že dokud jsem nezačínala psát tuto recenzi, tak jsem Jitku Adamovou a její stránky neznala. Poté co jsem si knihu a její stránky pročetla a zamilovala, tak nechápu, jaktože mi tak perfektní blog roky unikal. Nyní již k samotné kuchařce.

pátek 27. května 2016

RAW pro začátečníky - recenze

Následující dvě recenze potěší milovníky RAW stravování a nejen je. Můžete se těšit kromě dnešní kuchařky "RAW pro začátečníky" také na knihu "RAW pro zdraví a krásu".
Jelikož začalo biologické léto, je ta nejvhodnější doba pro experimentování se syrovou stravou. Pokud jste tedy chtěli syrové stravování vyzkoušet, tak do toho pojďte přes léto, kdy je syrová strava nejpřirozenější - ať už z hlediska termického, kdy syrové ochlazuje či z hlediska ekonomického a ekologického, kdy je největší dostupnost čerstvého ovoce a zeleniny.
Pro začátečníky je publikace z nakladatelství Noxi od Chantal Sandjonové tou pravou. RAW pro začátečníky je tenčí brožurka ve které najdete na malém prostoru to nejdůležitější co jste potřebovali vědět.

úterý 24. května 2016

Cibulový koláč

Vhodný pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bez pšenice
Bez palmového oleje

Dneska jsem se dívala na jedno video od Camie, kterou zbožňuji a dostala jsem chuť na cibulový koláč. A tak jsem oprášila svůj recept, který jsem připravovala dříve na Tarte flambéé a upravila jej do veganské verze a výsledek byl lahůdka. Pokud máte rádi cibuli (Andrejko, to je něco pro Tebe <3), tak vyzkoušejte. Ideální jako sytá večeře se sklenkou bílého vína...

Suroviny:

pondělí 23. května 2016

Likér alá Baylis

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
RAW
Bez cukru
Bez palmového oleje
Bezlepkové

Recenzování kuchařek je báječná věc. Zvlášť když u zkoušení receptů narazíte na úplné skvosty. Abych vás trošku navnadila na další recenze, které budou zaměřené na RAW stravování, přináším vám ochutnávku. Dnešní recept je z nové kuchařky RAW pro zdraví a krásu z nakladatelství Smart press.
A pokud patříte (nebo jste patřili) mezi smetanové likéry, vyzkoušejte toto skvělé alko (i nealko) Baylis.

Suroviny:

neděle 22. května 2016

Vaříme a pečeme zdravě bez lepku pro děti - recenze

Dneska mám pro vás další recenzi dětské kuchařky od mého oblíbeného vydavatelství Vašut. V minulosti jste si mohli přečíst recenze na knihy Vaříme zdravě pro děti bez mléka, vajec, pšenice a sójiPečeme pro vegany a Vaříme pro vegany, které se mi moc líbily a proto jsem se moc těšila na další publikace.
Poslední dobou mi na email přichází čím dál více dotazů z nichž je velká část věnována právě bezlepkové stravě a tak si myslím, že následujícími recenzemi udělám radost mnoha čtenářům.

úterý 17. května 2016

Lahodně s Ellou každý den - recenze a soutěž

Když jsem na Elliných stránkách četla, že vychází její druhá kuchařka, moc jsem se na ní těšila. První kniha byla krásným balsámem na duši, ale měla pár much (především recepty byly hodně drahé). Byla jsem zvědavá, jak se k pokračování Ella postaví a zda dokáže dosáhnout podobného úspěchu, jaký se ji povedl u kuchařky první. Recenzi na první si můžete přečíst ZDE.
Knihu vydalo nakladatelství Omega a můžete si ji zakoupit ZDE.
Poté co mi pošťačka donesla balíček s novou kuchařkou, sice jsem ji rozbalila hned, ale dál než na titulní stranu jsem se nedostala. Moje S. měla zrovna mamaden a tak jsem si musela počkat na večer až malá usne. Neumíte si představit, jak jsem se těšila.

neděle 15. května 2016

Burger z červené čočky v bezlepkové bulce

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Bezlepkové
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje

V dubnu jsem se zapojila do výzvy na portálu Blogerky.cz o možnost otestovat nové řecké balzamikové krémy Kalamáta papadimitriou v příchuti barbecue a chilli. Byla jsem vybrána spolu s dalšími 19 blogery a tak se zapojuji i já do soutěže o krásný zelený gril značky Weber. 
Byla jsem vybrána na základě toho, že jsem tvrdila, že grilovačka v létě nemusí být jen ve znamení masa, ale že i vegani dokáží připravit výtečné pochoutky.
Dlouho jsem přemýšlela s čím se do soutěže přihlásím a nakonec jsem zvolila podle mého nejtypičtější letní BBQ jídlo (alespoň u nás) a tím je burger. A jelikož zrovna jedu na bezlepkové vlně, připravila jsem i bezlepkovou bulku. 

Balsamikové krémy - jak BBQ, tak chilli jsou krásně husté a kromě grilování jsem je vyzkoušela do salátů a na krémové polévky. Krásně podtrhnou chuť syrové i vařené zeleniny. Chilli krém krásně koresponduje s indickou kuchyní.
Suroviny:

sobota 14. května 2016

Notes květinové kuchařky - recenze

Před rokem vydalo nakladatelství Smart press Květinovou kuchařku o které jste si mohli přečíst v této recenzi. Nyní byl vydán Notes květinové kuchařky, který je takovým doplňkem pro milovníky jedlého kvítí. 
Osobně bych knížečku přirovnala k diáři, který kopíruje období od časného jara do babího léta a seznamuje kytkožřouty s dny, které jsou ideální pro sběr konkrétních druhů jedlého býlí. 
Líbí se mi prostor, který je určen pro vlastní poznámky. Já osobně jsem si do notesu začala psát data, kdy jsem konkrétní květiny sbírala v letošním roce a rovněž i co jsem s konkrétní rostlinou provedla. Například jsem v minulém týdnu byla na smrkových výhoncích a naložila jsem si je spolu s třtinovým cukrem a citronem a nyní budu netrpělivě čekat 2 - 3 týdny na smrkový sirup, který bude ideálním pomocníkem na podzim a v zimě při nachlazení. 

čtvrtek 12. května 2016

Polévka z červené čočky se za´atarem

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje
Bez pšenice

Taky je u vás dneska tak deštivo a chladno? U nás od rána prší a já dostala šílenou chuť na pořádnou polévku, která zahřeje. Chutě se orientovaly na Indii, tak jsem vyzkoušela tuto kombinaci a podle názoru mého i mého muže jde o jednu z nejchutnější polévek.

Suroviny:

úterý 3. května 2016

Datlové čtverečky

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové
Bez cukru
Bez palmového oleje

Krásný, i když deštivý, den,
po delší odmlce přicházím s dalším receptem. Tento recept poslední dobou koluje Instagramem a Facebookem a tak jsem se rozhodla jej vyzkoušet i já a musím říct, že jsem se zamilovala na první kousnutí. Řadím tuto pochoutku mezi TOP zdravé sladkosti.

Jinak proč teď tak málo přispívám? Věnuji se práci na jiných projektech, třeba nově přispívám do kuchařky Brány k dětem, která je plná zdravých a chutných pokrmů pro děti i dospělé. Nahlédnout můžete ZDE.
Dále vypomáhám s recepty pro jednu firmu prodávající těstoviny, pomáhám s tvorbou eshopu a mimo to připravuji recenze na další kuchařky.
V kuchyni již více jak týden zase jedu bezlepku, protože jsem měla nějaké zdravotní problémy a jako jediný viník mi vyšel (po postupném vysazování potravin) lepek, tak si teď užívám zkoušení nových, bezlepkových pochoutek a musím říct, že se cítím mnohem lépe a zdravotní problémy se upravují, takže se v nejbližší době můžete těšit na převážně bezlepková jídla, což zajisté ocení nejen bezlepkáři :-).
A abych vás trošku navnadila, tak mám k dispozici 3 bezlepkové zdravé kuchařky z nakladatelství Vašut, které vypadají více než lákavě a samozřejmě i na FB slibovaná recenze horké novinky Lahodně s Ellou každý den. A ještě poslední věc... Moc děkuji za překonání 1000 fanoušků na FB a 1 milionu shlédnutí blogu! Jako poděkování očekávejte tento týden soutěž a o co? O zmiňovanou kuchařku od božské Elly Mills :-).

A nyní už ke slibovanému receptu.

Suroviny:

neděle 1. května 2016

Hostina ledu a ohně - recenze

Dnešní recenze bude netradiční :-). Propojí mou nejoblíbenější fantasy ságu Hru o trůny spolu s mou nejoblíbenější činností vařením. V momentě, kdy jsem uviděla, že pod taktovkou G. R. R. Martina se autorky Ch. Monroe - Cassel a S. Lehrer pustili do tvorby kuchařské knihy podle jídel nacházejících se ve Hře o trůny, věděla jsem, že tato knížka nesmí v mé knihovně chybět (stejně jako celá sága :-) ).
A i když tato oficiální kuchařka Game of Thrones nepatří ani k tomu nejzdravějším a natož pak k rostlinnému stravování, kvůli své vášni jsem se rozhodla vám ji alespoň krátce představit.
Pokud HoT neznáte, nejspíš nebudete následující řádky tušit, o čem mluvím, ale rozhodně ságu doporučuji k přečtení. Osobně nemám ráda fantasy a násilí v literatuře a zde najdete obojího přehršle a i přesto jsem se do knih zamilovala a s napětím očekávám pokračování. Podle mého názoru se jedná o jedny z nejpůsobivějších knih jaké jsem kdy četla (obdobný silný dojem ve mně zanechala snad jen Sophiina volba a Svět podle Prota).

No ale nyní už k samotné kuchařce, kterou v březnu vydal Dobrovský s.r.o. v edici knihy Omega (k zakoupení ZDE).