pátek 19. srpna 2016

Zrno je grunt - recenze

Pokud patříte mezi milovníky zrní, jako já, tak zbystřete. Tato kniha by neměla uniknout vašemu zájmu. Jedná se o novinku nakladatelství IKAR od Laury Agar Wilson (její web stránky ZDE, instagram)"Zrno je grunt". Knihu můžete zakoupit ZDE.

Opět na začátku upozorňuji, že kniha není čistě veganská, ale informační přínos předčí i to, že ne všechny recepty jsou čistě rostlinné.

čtvrtek 18. srpna 2016

Selská polévka

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez pšenice
Bez palmového oleje

Koukala jsem do historie blogu a byla jsem v šoku, že jsem sem ještě nepřidala recept na asi mou nejoblíbenější polévku. Vždy, když je sezona hub, tak ji musím několikrát uvařit. Je rychlá, chutná a jiná než ostatní polévky, které vařím. Vyzkoušejte, třeba zachutná i vám...

Suroviny:

neděle 14. srpna 2016

Koláč z červené řepy

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje
Bez pšenice

Jak jste si zajisté všimly, tak zeleninové moučníky miluju. Jsou krásně vláčné, šťavnaté a chuťově výrazné. Mezi největší favority patří cuketa, mrkev a červená řepa. Mám v plánu letos otestovat i dýni. Máte nějaké osvědčené recepty? Pokud ano, podělte se o ně do komentářů a pokud ne, vyzkoušejte třeba tento koláč z červené řepy nebo cuketovou buchtu bez lepku.

Suroviny:
2 střední syrové červené řepy

sobota 13. srpna 2016

Letní kuchyně - recenze

Letní novinkou nakladatelství Slovart je barevná kuchařka plná slunce a vůní od Tanjy Dusyové "Letní kuchyně". Knihu můžete zakoupit třeba ZDE. Tímto děkuji za recenzní výtisk.
Na úvod bych ráda poznamenala, že kniha není veganská ani vegetariánská, nýbrž obsahuje spousty úžasných inspirací pro letní vaření. Osobně bych si ale představovala pod letním vařením méně masa a více zeleniny a ovoce.

úterý 9. srpna 2016

Zelený shop - recenze

Opět další recenze. Takže Anonymové, kteří je nemají rádi, mohou tento článek přeskočit či ignorovat, další recept bude zítra či pozítří :-).
Ráda zkouším internetové eshopy, kterých je čím dál více a proto jsem neodmítla možnost vyzkoušet pro mě nový Zelený shop, který jste mohli zaznamenat i v různých vlozích od různých youtuberek.
Chtěla jsem jej vyzkoušet zejména proto, že mi přišlo, že nabízí jiný sortiment, než který znám z ostatních eshopů.
Objednala jsem si produkty, které jsem ještě neměla a přála jsem si je ochutnat. Do dnešního dne jsem ochutnala vše, kromě šlehačky, kterou si šetřím na Krtkův dort a proto můžu sepsat svoje dojmy. :-)
Nejvíce nadšená jsem byla z Rawkin´noly, marmelády z černého rybízu a chalvy slazené hroznovou šťávou. Velice mě potěšil dáreček v podobě plátěné tašky a krásné papírové tužky. Oceňuji rovněž rychlost odeslání balíku a pečlivost při zabalení.

středa 3. srpna 2016

Bezlepková cuketová buchta

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Bezlepkové
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje

Tato buchta vznikla náhodou. Měla jsem děsnou chuť na cuketový moučník, ale doma žádnou jinou mouku než kukuřičnou. Popravdě jsem nečekala, že by byl výsledek tak chutný. Chutí mi buchta připomíná nějakou buchtu, co pekla moje babička, když jsem u ní trávila prázdniny. Ale takovou tu obyčejnou, nic extra, ale pořád musíte ujídat, víte?
Příjemným překvapením pro mě bylo, když jí manžel snědl opravdu kus a říkal, že je to jedna z nej buchet. A to on na sladké moc není.

Suroviny:

úterý 2. srpna 2016

Optimum 600 - recenze

Zájemci o odšťavňovač můžou uplatnit slevu ve výši 540 Kč. Stačí v objednávce zadat heslo: 
LS-Optimum-Mixer
Sleva se vztahuje na mixéry řady 9400, 9200, G2.1, odšťavňovače 600 a 700, H3000 a Julavie .

Jelikož poslední recenze na můj mixér Optimum 9400 se stala jedním z nejpopulárnějších článků na blogu, pochopila jsem, že máte takovýto typ článků rádi. Velice mě těší váš zájem a doufám, že jsem těm, kteří mi psali na email ohledně dotazů na mixér, poradila dostatečně. Pokud jste si mixér objednali, zajímali by mě vaše zkušenosti. U mě zatím nadšení přetrvává a i po půl roce používání jede mixér denně a to mu dávám opravdu zabrat. Největší záhul dostává při přípravě ořechových másel či hummusu :-). Rozhodla jsem se, že sepíšu druhou recenzi o dalším spotřebiči, který mám doma a jsem s ním spokojená a to o odšťavňovači Optimum 600. Ještě mě napadlo, měli byste zájem i o článek opačný? Které přístroje mám doma a nejsem s nima spokojená? Co byla špatná koupě?

pondělí 1. srpna 2016

Arašídovo - čokoládová granola z ovesných vloček

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje
Bez cukru

Dříve (před 7 lety a více) jsem milovala zapékané mussli a granolu. Byl to pro mě vrchol zdravé snídaně (no v záplavě uzenin, sladkých mléčných dezertů, lepku apod. to možná fakt vrchol zdravého jídla u mě byl.... to je vlastně ještě děsivější :-D). Milovala jsem takové ty od Emco (jahodové, oříškové, čokoládové), které má většinu druhu veganských a bez palmového oleje :-).  No jenže, když si přečtete složení, tak je tam hodně tuků a cukrů a tak jsem je s přestupem na zdravou stravu vyřadila a používala jsem jen sypané mussli nejraději mám od Mixitu nebo domácí směsi  a hlavně jsem se naučila jíst obilné kaše. No, ale před asi rokem jsem si udělala granolu bez cukru a ze zdravých surovin, která je skvělou alternativou k těm nezdravým, cukrem nadupaným z obchodu. Mám 3 nejoblíbenější varianty a o ty jsem se s vámi rozhodla podělit. Dnes začnu klasikou z ovesných vloček, příště se můžete těšit i na RAW pohankovou variantu a na jáhlovou, bezlepkovou granolu.
Tak hurá na to. Pokud milujete čokoládu a arašídy, tak tohle musíte ochutnat :-).

Arašídovo - čokoládová granola z ovesných vloček