pátek 30. září 2016

Zapečené těstoviny se zeleninou

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje
Bezlepkové

V sobotu jsem byla na kurzu zdravého vaření, který pořádali manželé Škvařilovi, autoři Hrašky, kterou miluju a jelikož jsem dostala i kuchařku s pár recepty, rozhodla jsem se, že je musím vyzkoušet. A navíc jsme si jako účastníci kurzu mohli koupit hrašku v kilovém balení za 100 Kč! No nekupte to, když normálně toto balení stojí 130 - 160 Kč. Vzala jsem si vanilkovou a pikantní do zásoby :-).
Jako první jsem zkusila zapečené těstoviny, zajímal mě bešamel z hrašky a musím říct, že jde o opravdovou pochoutku. Už se nejspíš nehodlám vracet ke klasickému bešamelu a budu jej zkoušet i do lasagní. Mňam.

Suroviny:

středa 28. září 2016

RAW makový závin

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Bezlepkové
Intolerance laktózy
RAW
Bez cukru
Bez palmového oleje
Bez sóji

Minulý týden jsem přidávala recept na klasický kynutý makový závin a dnes mám pro vás něco nepečeného, ba dokonce RAW :-). V jedné brněnské kavárně jsem nedávno ochutnala RAW makový závin a protože mi tak moc chutnal, rozhodla jsem se, že si jej připravím doma. Suroviny jsem volila podle paměti a chuti. Netuším, co bylo v originálním kousku, ale v mém najdete pohanku, datle, mák a povidla. :-)

Těsto:
1 hrnek pohanky lámanky
2 lžíce lněného semínka
špetka soli
1/4 hrnku datlí
vody tolik, aby vzniklo nelepivé, tvárné a nedrolivé těsto (já dala zhruba 1/2 hrnku)

Náplň:
1 hrnek povidel
1 a 1/2 hrnku mletého máku
1/4 lžičky skořice

Pohanku a lněné semínko se solí nejprve rozmixujte na mouku v mixéru a nasypte do mísy, poté rozmixujte datle s troškou vody na kaši a vlijte k pohance. Postupně vypracovávejte těsto a případně přidávejte vodu. Hotové těsto rozválejte mezi dvěma pečícími papíry na obdélník zhruba 20 x 40 cm.
Na rozválené těsto navršte náplň smíchanou z máku, povidel a skořice. Rozetřete ji rovnoměrně na celý čtverec a zarolujte. Dělejte to opatrně, ale za pomocí pečících papírů to půjde.
Hotovou roládu potřete vodou a dejte přes noc do ledničky rozležet. Druhý den opatrně krájejte ostrým nožem a dobrou chuť!

Poznámka - pokud nemáte rádi pohanku, tak ji nahraďte třeba kešu oříšky. Bude to fungovat stejně. Pohanka je v roládě dost cítit, ale já ji miluju, takže mi to velmi chutná.

pondělí 26. září 2016

Vegan v práci aneb krabičkujeme 1

5 dní, 5 snídaní, svačin a obědů. Připravila jsem pro vás do rubriky Vegan food inspiration několik tipů, co si připravit na jídlo do školy/práce či na výlet :-). Podotýkám, že hlavně používáme to, co dozrává na zahradě. :-)

 Pondělí:
snídaně: ovesný jogurt, chia semínka, konopná semínka, sušené švestky
svačina: jáhelník zahuštěný vanilkovou hraškou, s makovo-povidlovou náplní a švestkami (recept přidám)
oběd: zapečené rýžové těstoviny s bešamelem z hrašky, zelím, paprikou, rajčaty (recept bude v týdnu na blogu)
svačina: jablko, případně když bude hlad tak žampionová pomazánka a pečivo (koupit čerstvé)

středa 21. září 2016

Veg inspirace - večeře 2

Po delší době mám pro vás opět trošku inspirace na veganské večeře. Tak snad se vám budou líbit. Krásný den.
Luštěninová polévka s celozrnnou rýží.

 Lilkový tataráček s pečivem.

úterý 20. září 2016

Nutrifree - recenze

Jak jste si mohli všimnout, tak poslední dobou upřednostňuji bezlepkovou stravu a tak mě potěšilo, když jsem objevila firmu Nutrifree, která se specializuje na dovoz italských bezlepkových potravin.
A když se řekne Itálie, tak se vám zajisté vybaví těstoviny, pizza, minestrone či sladké koláče.Vše uvedené najdete i mezi výrobky Nutrifree a to většinou ve veganské verzi (těstoviny, polévky, mouky a směsi na pečení jsou všechny veganské, sušenky a krekry jen některé).
Na výrobky Nutrifree mě upozornila kamarádka a zjistila jsem, že se jejich výrobky dají zakoupit v My food marketu (sušenky, tyčinky, cereálie) a v Makru (nějaké mouky, těstoviny, pečivo).

Zatím jsem vyzkoušela Bio středomořskou polévku, která mi velice chutnala. A z jednoho balení jsme měli 4 porce syté, husté a lahodné polévky. Složení je prosté, jen celozrnná rýže, předvařená fazole a hrách. Při přípravě polévky jsem přidala olivový olej a zeleninový vývar. Nejspíše ráda brzy vyzkouším i jiné příchutě. Polévka chutnala i Stellince :-).
I když mám své favority, co se týče bezlepkových těstovin, vyzkoušela jsem Multicereální Caserecce,

pondělí 19. září 2016

Kynutý makový závin

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez pšenice
Bez palmového oleje

Milovala jsem makové záviny. Jakože moc. Ale bohužel jsem ještě neobjevila veganskou verzi a tudíž jsem se musela vrhnout na domácí výrobu. Jako velké plus domácí přípravy spatřuji v tom, že jsem si závin mohla udělat extra makový a ne jen těsto s troškou máku, jak je u těch kupovaných běžné. Jo a kdybyste to nevěděli, tak v Albertu přidali novinky pro vegany a jedním skvělým objevem jsou Honzovy povidlové buchty s 50 % náplní ;-). Je to mňam. No ale teď už k tomu domácímu....
Na 1 závin budete potřebovat:

neděle 18. září 2016

Pečení pro vegany - recenze

V lednu jsem pro vás měla recenzi na publikaci Vaření pro vegany, která sklidila nečekaný úspěch a ani se nedivím. Nyní nakladatelství IKAR přichází s pokračováním, které nadchne zejména milovníky pečení. Knihu Pečení pro vegany má opět na svědomí Nicole Just, která je nejen skvělá kuchařka, ale jak zajisté zjistíte i pekařka a cukrářka. Pokud si mám od Němců převzít jednu jedinou věc, tak je to jejich nadšení pro veganství. Nadšení je patrné i z této knihy.

pátek 16. září 2016

Švestková sezona

Krásný den,
sezona švestek je v plném proudu a nevím, jak u vás, ale u nás jich je opravdu požehnaně. Po několika chudých letech se letos stromy prohýbají pod tíhou švestek. Já švestky miluju a proto jsem šťastná, že si letos mohu švestky nasyslit do zásoby. Nebudu tu dávat recepty na koláče, moučníky apod. Spíš vám ukážu, jak zpracovat 20 - 30 kg švestek tak, aby vás to nebolelo a nemuseli jste v kuchyni trávit moc času. A hlavně tímto způsobem můžete ušetřit spousty peněz, protože všechny mnou připravené dobroty jsou v obchodech pěkně drahé. Takže pokud máte možnost, tak otrhejte stromy a pojďte se mnou zpracovávat. My osobně švestky sice máme, ale jsou mladé a ještě moc neplodí, ale soused má celou alej švestek a sám je nijak nezpracovává, tak jsem se s ním domluvila, že si pár košů natrhám. A i volně v okolí roste plno švestek, tak zajisté i vy najdete nějaký zdroj zdarma. Pokud ještě neznáte, tak doporučuji stránku Na ovoce, kde si můžete najít volný strom ve svém okolí. :-)


Proč sbírat a jíst švestky?

sobota 10. září 2016

Švestková pomazánka alá Nutela

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Bezlepkové
Intolerance laktózy

10. září 2016 - recept jsem vylepšila :-) Novou verzi najdete pod původním receptem. Krásný den

Opět další recept ze sekce zavařování :-). Sezóna ještě neskončila, právě naopak... např. taková sezona švestek je nyní v plném proudu. Překvapte své blízké švestkovou pomazánkou... Chuť Vás zaručeně překvapí a navíc pokud tuto pochoutku smícháte s mákem, dostanete tu nejlepší náplň na koláče či na šulánky ;). Tak pojďme na to...

Suroviny:

úterý 6. září 2016

Veganem levně, chutně, výživně 1. část úvod

Celé léto byl můj blog trošku pustý, co se týče mojí tvorby. Ale nezahálela jsem. Připravovala jsem pro vás rozsáhlé články o veganské stravě. Nejprve to měl být jen jeden článek, ale nakonec mě to tak chytlo, že jsem si pro vás připravila článků několik. Budou postupně publikovány – každý týden nový článek.

Jeden z nejčastějších argumentů proti veganství je ten, že veganské vaření/stravování je o dost dražší. Ano, může se to na první pohled zdát. Když půjdete do zdravé výživy a podíváte se na veganské polotovary, sušenky, sladkosti, jogurty apod., tak jsou dražší, než neveganské, obyčejné potraviny. Můžete se takto stravovat a opravdu se nebudete stačit divit…. Ale stejně tak je drahé i běžné stravování, když si budete kupovat lepší potraviny, stravovat se z polotovarů apod.
Rozhodla jsem se, že pro vás připravím články, které se budou točit okolo levného veganského vaření. Takže pokud jste začínající vegan (nebo o veganství uvažujete ), zde můžete najít spoustu informací na jednom místě. Seznámím vás s jídelníčkem za pár korun, kterým do těla dostanete jak bílkoviny, tak vápník, železo,…. A to aniž by vás to zruinovalo. Následně vás chci také seznámit s oblíbenými veganskými potravinami, které patří v obchodě k těm dražším a já vás naučím si je připravit doma levněji a chutněji.

Tak jdeme do toho?
Nejprve bych vám chtěla dát pár tipů, jak levně nakupovat.

sobota 3. září 2016

Obědový bramborový salát

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové
Bez palmového oleje
Bezlepkové

Přiznám se, že miluju bramborový salát. Na Vánoce si ho děláme aspoň 3 kila a ve dvou lidech ho za 3 dny sníme. Během roku ho moc neděláme, ale nedávno jsem ochutnala salát, ve kterém byly i fazole a řekla jsem si, že bych mohla z bramborového salátu udělat plnohodnotné bezlepkové hlavní jídlo. No a tak jsem si upravila náš oblíbený bramborový salát do lehčího kabátku, přidala jsem uvařené bílé fazole (i když červené by mu asi slušely více) a tradááá luxusní oběd byl na světě....

Suroviny:

pátek 2. září 2016

Není to jen palmový olej...

Jak jsem avizovala již v červenci, ráda bych na blogu provedla několik změn. Můžete se těšit na více článků, recenze dostanou nový kabátek a už nebudou v tolika článcích, ale spíše jen v souhrnech, pořád se ale můžete těšit na recenze nových kuchařek. Dále přibudou rubriky "Malý vegan", "Veganství a sport" a především rubrika "Veganem chutně, levně a výživně" na které pracuji již několik měsíců...
Dnešní článek je první ze série novot a bude se zabývat problematikou (nejen) palmového oleje. Tak tedy hurá do toho.

Hned na úvod podotýkám, že články budou hlavně o mém subjektivním pohledu na danou problematiku. Nastudovat a vlastní názor si můžete udělat z uvedených zdrojů...
Zdroj: ZDE
Zaregistrovali jste nynější vlnu odporu proti palmovému oleji? Přijde mi, že bojkot slyším ze všech stran. Nebojte, nebudu obhajovat konzumaci palmového oleje, to vůbec. Spíš přináším svůj pohled a zamyšlení nad celou problematikou.

čtvrtek 1. září 2016

Snídaně s láskou - recenze

Pokud občas řešíte otázku, co snídat, mám pro vás skvělý tip. Novinka z nakladatelství Slovart od Davida Beze "Snídaně s láskou" nabízí okolo 150 návrhů na zdravé sladké i slané snídaně.

Kuchařka je v pevné vazbě, což je v poslední době spíše výjimka a většina knih, která mi prošla