Kváskový beránek

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje

I když beránek není zrovna fotogenický, neboť jsem do něj přidala čokoládové pecičky, které mi znesnadnily vyklápění z formy a beránek se mi trošku pochroumal, tak se s vámi musím podělit o recept. Bohužel již nestíhám přefotit, tak snad příští rok přidám lepší fotku :-).
Ale o co tedy jde.... Pekla jsem poprvé beránka z kvásku a i když babička pekla klasiku (vejce, cukr, máslo, mouka,...), tak tenhle je tomu babiččinému nejblíž... I když těžko říct, páč je to už 13 let, co mi jej babička upekla naposledy...
Tak i když se mi vzhledově moc nepovedl, tak jsem si jej nazdobila tak, jak jej zdobila babička... Cukr skryje nedokonalosti, tak mi to pro jednou odpusťte. Místo oček hřebíček a kolem krku červenou mašli (aby jsme beránka našli).

Přeji všem krásné Velikonoce a prosím, zkuste to letos bez zbytečného utrpení.... Není třeba oslavovat svátky a mít za sebou krvavou stopu... Ať už od mrtvých jehňat či kohoutků, kteří jsou odpadem vaječného průmyslu...

Tak a teď už k samotnému receptu.

Suroviny (1 beránek):
65 g žitného aktivovaného kvásku
345 g špaldové mouky
65 g vody
100 g oleje
100 g javorového nebo rýžového sirupu
120 g rostlinného mléka
1 lžíce vanilkové hrašky



Večer před pečením si vytáhněte z lednice kvásek a aktivujte jej lžící žitné mouky a vodou. Nechte do rána stát na lince.
Ráno dejte do velké mísy všechny ingredience a vypracujte těsto.
Těsto nechejte 2 hodiny kynout, poté znova promíchejte a přesuňte jej do beránkové formy, kterou jste důkladně vytřeli olejem a vysypaly strouhankou.
Takto připravenou formu nechte ještě alespoň 2 hodiny kynout.
Následně pečte v předehřáté troubě při 200°C (spodní / horní ohřev, bez větráku) zhruba 50 minut.
Beránka nechte vychladnout ve formě a poté opatrně vyklopte.

Ozdobte dle libosti. Nedoporučuji do těsta přidávat čokoládové pecičky. Ale polít beránka čokoládou je určitě skvělý nápad!

Tak ať vám chutná... U nás sklidil obrovský úspěch...

Komentáře

Oblíbené příspěvky