Fuck(t) drsná veganská kuchařka - recenze

Novinka z nakladatelství JOTA. Děkuji za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Prošlo mi rukama hoooodně kuchařek, recenzí knih jsem napsala už alespoň stovku, ale tohle jsem ještě neviděla. Miluju Jamieho Olivera (jakože fakt bych si ho z fleku nastěhovala dom a můj muž by měl asi radost :-D) a tak musím přidat JO komentář k Thug Kitchen (autoři FDVK)....
"Milí čtenáři, já Thug Kitchen miluju. Ti sráči si neberou servítky, až je to k popukání. A vážně se mi moc líbí, jak jsou zapálení, jak jdou roovnou k věci a jak umí ze základních surovin uvařit dobré a zdravé jídlo. jejich vzkaz čtenářům je prostý: Přestaňte spoléhat na mikrovlnku, přestaňte spoléhat na průmyslově zpracované sračky. Ať jste kdokoli a žijete kdekoli, vypravte se na trh či do lokálních obchodů a s takovým rozpočtem, jaký máte k dispozici, nakupte pár čerstvých ingrediencí a pusťte se do vaření. Takže, Thug Kitchen, přeju vám hodně štěstí a dělejte dál to, co děláte." 


A tady by mohla i moje recenze skončit. Jamie shrnul v pár větách jedinečnost této kuchařky. Mě naprosto odrovnal styl, jakým Thug Kitchen píší a vaří. První co mě při listování napadlo, bylo to, že tohle je přesně ta kuchařka pro potetované veganské extrémisty! Jo a nejen pro ně. Pokud máte rádi zábavu, a vaření by měla být zábava, tak nebudete litovat.

Stalo se vám už někdy, že jste dostali kuchařku, která byla tak vtipná a sprostá (nemám ráda vulgarismus a už vůbec ne zbytečný, ale tady to prostě sedí),že jste se nemohli přestat smát? Že každá další stránka byla doprovázena novým a novým výbuchem smíchu? 


Kuchařka je rozdělena do sedmi kapitol - Úvod, Carpe fucking diem - Snídaně, Vymazlený rychlovky - saláty, sendviče a pidijídla, Plná prdel takový ty domácí pohody - Polívky a gábly z jednoho hrnce, Mlsy - salsy, drinky a snacky, Hlavní číslo - burrita, obědový saláty a jiný bombastický jídla, Sladký řeči - Pečivo a zatraceně krutý dezerty.
Jako vždy mě nejvíce oslovily Snídaně, které miluju. Mimo to mě zaujala kapitola o salsách, drincích a snackách, což je asi dost ovlivněno teplým počasím a zvýšenou potřebou všechno grilovat a jíst pěkně venku :-).


Kromě receptů, které jsou uváděny vtipnou průpovídkou, je kniha plná informací o potravinách, základních znalostech a vychytávek. Dozvíte se například jak si doma upéct papriky, proč si dávat pozor na cukr a kde všude jej najdete či jak správně pracovat s noži.

Moje hodnocení: 10* z 10. Jednoznačně. Bez debat!

Komentáře

  1. Jj taky už jsem unavená ze všedních klasických omáček a zkouším vymýšlet něco jiného. Poslední dobou se snažím vařit z hodně zeleniny protože je zdravá, není drahá a ve výsledku je z ní minimum odpadu. Nejsem mistrně v kuchařském umění, to rozhodně, zatím objevuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak po tomhle se tedy mrknu!! Ctu vsechny recenze a sem tam me neco zaujme, ale tohle vypada na slusnou pecku a neco, co si clovek i dost uzije :D me treba i hodne bavila kucharka Skoda nevarit - autor k jidlum uvadel i hudbu kterou si pustit k priprave a dost se mi trefoval do vkusu takze mam kucharku v oblibe i kdyz z ni prakticky nic nevarim xD Krasne teple dny u grilu :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky