Kofio pro milovníky kvalitní výběrové kávy - recenze

Dlouho jsem přemýšlela, zda na blog zařadit i recenzi firmy, která nabízí kávu, ale protože si myslím, že kvalitní a dobrá káva není v rozporu se zdravým životním stylem, pokud se tedy konzumuje umírněně (max 2 kávy denně) a proto jsem pro vás nachystala ve spolupráci s Kofio tuto recenzi.

Já kávu miluju, během těhotenství a během prvních 22 měsíců kojení jsem kávu nepila vůbec, ale nyní, když se dcerka kojí už jen večer a občas přes den si výjimečně kávu dám (tak 2 x týdně). Mluvím teď ale o kvalitní kávě, nikoli o těch přepálených nekávách, které se prodávají levně v supermarketech. U kávy více než kde jinde záleží na kvalitě. Lepší si připlatit a dát si jednu poctivou kávu denně, než pít sedm káv denně pochybné kvality (ano, i lidi, kteří pijí 7 x denně Nesco znám).

Dříve jsem pracovala jako baristka v jedné krásné kavárničkce, kde jsem se díky nadšené majitelce naučila nejen připravovat kvalitní kávu, trošku jsem pronikla do tajů latté art, ale rovněž jsem se naučila poznat rozdíl v chuti. Do té doby jsem kávu nepila ráda, protože mi připadala děsně kyselá a nedobrá, jediný způsob, jak jsem ji vypila bylo s mlékem (tehdy ještě kravským) a cukrem. Ale vězte, že kvalitní káva nepotřebuje přebíjet chuť ničím.

A tak jsem během studia na vysoké škole holdovala ristrettu, když jsem neměla na kávu čas a naopak, když jsem chtěla relaxovat, dala jsem si lungo a výjimečně latté s javorovým nebo makadamiovým sirupem. Mňam.

Následovala práce v prodejně s luxusními potravinami, kde součástí prodeje byla i káva, kterou jsme rovněž zákazníkům připravovali. Opět jsem se tak mohla seznámit s kvalitními značkami a absolvovala jsem nejedno školení, jak o přípravě, tak o vlastnostech kávy.

Nyní již sice s kávou nepracuji, ale co není, může být.

Doma si připravuji kávu na aeropressu, který miluju pro jeho praktičnost a malé rozměry. Vejde se do každé cestovní tašky a vy tak můžete mít kvalitní kávu vždy a všude po ruce.


Přiznám se, že nemám oblíbenou značku a za posledních 5 let jsem nekoupila žádnou kávu dvakrát, protože existuje tisíce variant, tisíce chutí a tak proč se omezovat, když můžu vyzkoušet tolik nových značek a druhů kávy. Upřednostňuji spíše hořké kávy se sladkým dozvukem čokolády či ořechů.
Naopak mi nechutnají kávy s výraznou kyselostí a chutí tropického ovoce. Sice takovou kávu vypiji, ale nepochutnám si.

Když mě oslovili kluci z Kofio, zda bych jim dala zpětnou vazbu na jejich stránky, které nedávno spustily, musím říct, že jsem byla překvapená, jak se k problematice postavili.
Stránky mě zaujaly vizuálně a moc se mi líbí orientace v nich. I já souhlasím s mottem Kofio, že "Život je příliš krátký na špatnou kávu" a proto vám chci jejich koncept představit.

Základní myšlenkou Kofio je mít na jednom místě co nejširší nabídku výběrových káv z tuzemských i zahraničních pražíren, kde si vybere každý.

Výhodou je čerstvost, káva k vám putuje nikoli ze skladu Kofio, ale přímo z pražíren a tak vždy dostanete kávu maximálně 7 dní po pražení. Cena poštovného se liší dle pražíren, ceník je samozřejmě na stránkách uveden.

Aktuálně můžete ochutnat kávu například z pražíren Fiftybeans (Brno), Nordbeans (Liberec), Greeen Plantation (Komárno), Laura Coffee (Ostrava) a další. Pražírny se obměňují, přibývají nové a tak se nemusíte bát, že byste neměli z čeho vybírat.

Velice se mi líbí, že Kofio vytvořilo pomocníka při výběru kávy a vy tak, pokud nemáte svého oblíbence, si můžete s jeho pomocí vybrat kávu přímo na tělo. Zadáte zda máte rádi sladký / ovocný / ořechový či čokoládový chuťový profil a následně si zvolíte i stupeň pražení světlá / střední / tmavá. Vyjede vám nabídka přímo podle vašich preferencí.

Najdete zde i bezkofeinové kávy.

Kromě káv jsou na stránkách vypsané akce spojené s kávou a vy tak můžete vyrazit z domova za kávovou kulturou.

Líbí se mi i hodnocení zákazníků, kteří hodnotí konkrétní kávy a vy se tak můžete dopředu dozvědět, zda je daná káva oblíbená či nikoli. :-) Můžete si rovněz nastavit preference a vybírat kávu právě podle nejvyššího hodnocení ostatních.

Kofio přišlo nyní i s novinkou a to s kávovým předplatným. Měla jsem tu možnost tuto službu vyzkoušet a říkám, že je to něco pro mě.

Vy si zvolíte typ předplatného a to buď Supreme nebo Exclusive a rovněž četnost předplatného (1 x týdně, 1 x 14 dní, 1 x 21 dní, 1 x měsíčně). Předplatné začíná na 390 Kč.

Deluxe předplatné je založené na tom, že vám jednou za týden (dva, tři, měsíc) přijde balíček kávy podle vašich preferencí, vybírat můžete z velikostí 250, 500, 1000 a 2000 g.

Exclusive předplatné naopak obsahuje větší rozpětí, kdy vám opět jednou za týden (dva, tři, měsíc) přijdou 3 balíčky po 85 g výběrové kávy. Můžete tak ochutnávat každý týden tři nové druhy kávy.

Předplatné chodí nejen z českých, ale rovněž i zahraničních pražíren (Španělsko, Německo, Nizozemí, Anglie, Belgie, Švédsko, Rusko aj.) a tak se k vám mohou dostat opravdové skvosty. Záleží jen na vašem výběru.

Výhodou předpladného je i to, že neplatíte poštovné a v každém balíčku na vás bude čekat malý dárek.

Osobně jsem měla možnost ochutnat pět káv, kdy výběr jsem nechala na autorech projektu. Součástí balíčku byl i dárek v podobě deníčku, kam si vždy nalepím samolepku s druhem kávy a následně si dopisuji svoje chuťové a pocitové poznatky z dané kávy. Tak si člověk udělá přehled a v případě opakované objednávky již nesáhne vedle, objedná jen to, co mu chutnalo ;-).
Nejvíce nadšená jsem byla z kávy Moanti z Papaua New Guinea z pražírny Penerini coffee, kde mě fascinovala chuťová kombinace lesního ovoce, marmelády a kakaa. Skvost, kterého bych vypila klidně litr. Mňam. Taková káva a dezert v jednom.
Překvapila mě i směs od Basic Barista, kteří zkombinovali Kolumbii Lucero s Brazilia Diamond a výsledkem je taková poctivá chuťová klasika. Na každodenní espresso ideální.

Moc klukům fandím a věřím, že se jejich projekt uchytí. Ráda podporuji české malé podnikatele, kteří do práce dávají srdce a jiné přidané hodnoty.

Pokud chcete Kofio vyzkoušet, na stránce potvrzení objednávky zadejte kód XZDRAVEJIST17 a získejte slevu 5 %.

Svět bez kávy je jen chaos!

Přeji krásný den :-)

Komentáře

  1. Bez kávy si neviem predstaviť ráno a ak je kvalitná tým lepšie. Ďakujem veľmi pekne za tip, určite vyskúšam :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji moc za velice přínosný článek a recenzi :-) Já jsem se o Kofiu nedávno dozvěděla z jednich takových zpráv někde na tomto webu. Nevím tedy, zda to byla nějaká placená propagace, ale takto si ke mne Kofio našlo cestu a od té doby mne doprovází prakticky každé ráno :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky