Léčivá síla ovoce a zeleniny - recenze

Krásný letní den, tuto knihu od Anthonyho Williama mám doma již asi dva měsíce, ale jelikož se nejedná o kuchařku (i když receptů v nich najdete spousty), ale spíše o vzdělávací knihu, musela jsem si ji celou pročíst, než vám na ni napíšu recenzi.
Kniha je z nakladatelství Metafora, kterému tímto děkuji za poskytnutí recenzního výtisku. Pokud vás kniha zaujme, můžete si ji koupit třeba ZDE.

Kniha Léčivá síla ovoce a zeleniny, jak už název vypovídá, představuje jednotlivé druhy ovoce, zeleniny, bylinky a koření a potraviny z volné přírody a seznamuje čtenáře s jejich složením a zdravotním prospěchem při jejich konzumaci.


Kniha je započata krásně čtivým úvodem o tom, co nám škodí a jak se můžeme uzdravit pomocí potravin pro zdraví (nejen) naší duše. Naopak zakončena je úvahami nad celkovou budoucností lidstva, která souvisí se snižující se plodností, špatným životním stylem a konzumací škodlivých potravin.

Objevila jsem zde několik tvrzení, které mě překvapili, například ta, že autor označil řepkový olej a kukuřici za potraviny, které škodí zdraví (spolu s pšenicí, vejci, mléčnými výrobky a přírodními příchutěmi). Problematika kukuřice je ovlivněna tím, že autor pracuje především s daty platnými ve Spojených státech amerických, kde je běžné používání geneticky modifikované kukuřice. Tato situace je u nás v Evropské unii jiná. GM potraviny nejsou v prodeji. Ale souhlasím s tím, že kukuřice se nadužívá. Pokud kupujete běžně sladkosti, polotovary apod., tak kukuřice, stejně jako pšenice je téměř ve všem (např. glukózo-fruktózový sirup apod.). Pokud budete kukuřici využívat jako plodinu v celku (ať už jako zeleninu či v podobě kukuřičné mouky, polenty apod.), nemusíte se ji bát. To platí i u celých pšeničných zrn.

O řepkovém oleji jsem doteď četla jen samá pozitiva a přiznám se, že doma nepoužívám kromě olivového oleje, žádný jiný olej na vaření, pečení a smažení. Rozhodně se pokusím toto téma prozkoumat a zjistit více. Autor v souvislosti se škodlivostí mluví pouze o canolovém oleji.

K nejpodstatnější části - léčivým vlastnostem ovoce a zeleniny - mohu napsat tolik, že obsahuje široké spektrum zástupců z každé kategorie, nikoliv však všechny. Chyběly mi zde například broskve, švestky, višně, dýně, cukety, mrkev, petržel a další. Tedy suroviny, které používám nyní asi nejčastěji.

O ostatních uvedených potravinách jsem se dozvěděla nepřeberné množství informací. Každý druh doprovází informace o zdravotní prospěšnosti, při jakých nemocích konzumace pomáhá, různé tipy a rovněž vždy jeden jednoduchý recept.
Například o jablku se dozvíte, že se jedná o superpotravinu. Konzumace jablek působí protizánětlivě, odstraňuje z těla těžké kovy, radiaci, glutaman sodný, čistí orgány, hojí kůži, reguluje hladinu krevního cukru.
Jedinou nevýhodu v popisku jednotlivých druhů spatřuji v tom, že téměř u každého je psáno, že by se mělo zařadit denně do jídelníčku. Bylo by sice skvělé, jíst tolik ovoce a zeleniny, ale už při listování od začátku knihy je patrné, že je to nereálné... Každý den sníst 3 jablka, 1 meruňku, 2 avokáda, několik hrstí bobulovitého ovoce,.... to by asi byl problém. Sice by tělo mělo dostatek vitamínů a minerálů, ale s nadbytkem vlákniny ve stravě a sacharidů by asi nebylo slouhodobě spokojené.

Rozhodně se mi na knize líbí množství nových informací a styl v jakém je kniha psána. Není jen o fyzických přínosech, ale i o duchovních.

Tak snad se bude líbit i vám. Krásný den

Komentáře

  1. Jeee tak to jsme netusila ze je kniha prelozena do cestiny. Anthonyho sleduju uz nejaky ten patek a na jeho knihy si delam zalusk...chtela jsem je objednat ze zahranici. Anicka

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky