Luštěniny - recenze
Což takhle si před vánoci zasoutěžit o novou kuchařku z nakladatelství Metafora "Luštěniny" od G. Fuggeleové?
V dnešní recenzi vám chci tuto knihu představit. Bohužel se nejedná o čistě veganskou kuchařku, byla to moje chyba, že jsem si to neověřila u nakladatele a vybrala si ji k recenzi, ale osobně se mi kniha líbí jako zdroj inspirací a dokáži plně recepty zveganizovat. Přiznám se, že receptů na dobrá luštěninová jídla není nikdy málo :-).
Nakladatelství Metafora děkuji za poskytnutí soutěžního výtisku.
Proč jíst luštěniny?
Protože jsou levné, přirozeně bezlepkové, ideální pro udržení váhy, skvělým zdrojem bílkovin, sacharidů a vláknny a jsou bohaté na antioxidanty, minerály a kyselinu listovou.
Knížka "Luštěniny" je rozdělená do šesti kapitol, netradičně podle barvy luštěnin. Najdete tu kapitolu Bílé, Černé, Zelené, Žluté, Červené, Hnědé. Každá kapitola je poté rozčleněna do předkrmů, polévek, hlavních jídel a dezertů.
Třeba mezi žlutými luštěninami najdete recepty na sóju, žlutý půlený hrách a cizrnu nebo u červených červenou čočku, adzuki a fazoli červenou ledvinu.
Z receptů mě zaujaly například krokety z batátů a červené čočky nebo zimní vitaminová bomba a to salát z červeného zelí, křupavé kapusty a fazolek adzuki. Samostatnou kapitolou jsou dezerty, které osobně miluji a můj nejoblíbenější recept je zřejmě fazolové brownies (recept ZDE), tak jsem zvědavá, jak se povede měkký čokoládový dortík z černých fazolí se slaným karamelem, co?
Knížka je zajímavá jak designově, tak obsahově. Líbí se mi přesto, že, jak jsem již psala, není veganská. Ale nevím, zda to tak máte také, ale když v receptu čtu například smetana tak mi automaticky naskakuje předpona mandlová či sojová, místo vejce hraška, místo masa tofu/seitan/sója apod. :-)
Knihu hodnotím 7* z 10. :-)
A teď k samotné soutěži.
Krásné vánoce.
V dnešní recenzi vám chci tuto knihu představit. Bohužel se nejedná o čistě veganskou kuchařku, byla to moje chyba, že jsem si to neověřila u nakladatele a vybrala si ji k recenzi, ale osobně se mi kniha líbí jako zdroj inspirací a dokáži plně recepty zveganizovat. Přiznám se, že receptů na dobrá luštěninová jídla není nikdy málo :-).
Nakladatelství Metafora děkuji za poskytnutí soutěžního výtisku.
Proč jíst luštěniny?
Protože jsou levné, přirozeně bezlepkové, ideální pro udržení váhy, skvělým zdrojem bílkovin, sacharidů a vláknny a jsou bohaté na antioxidanty, minerály a kyselinu listovou.
Knížka "Luštěniny" je rozdělená do šesti kapitol, netradičně podle barvy luštěnin. Najdete tu kapitolu Bílé, Černé, Zelené, Žluté, Červené, Hnědé. Každá kapitola je poté rozčleněna do předkrmů, polévek, hlavních jídel a dezertů.
Třeba mezi žlutými luštěninami najdete recepty na sóju, žlutý půlený hrách a cizrnu nebo u červených červenou čočku, adzuki a fazoli červenou ledvinu.
Z receptů mě zaujaly například krokety z batátů a červené čočky nebo zimní vitaminová bomba a to salát z červeného zelí, křupavé kapusty a fazolek adzuki. Samostatnou kapitolou jsou dezerty, které osobně miluji a můj nejoblíbenější recept je zřejmě fazolové brownies (recept ZDE), tak jsem zvědavá, jak se povede měkký čokoládový dortík z černých fazolí se slaným karamelem, co?
Knížka je zajímavá jak designově, tak obsahově. Líbí se mi přesto, že, jak jsem již psala, není veganská. Ale nevím, zda to tak máte také, ale když v receptu čtu například smetana tak mi automaticky naskakuje předpona mandlová či sojová, místo vejce hraška, místo masa tofu/seitan/sója apod. :-)
Knihu hodnotím 7* z 10. :-)
A teď k samotné soutěži.
Do komentáře zde, na Instagramu či na FB napište, jaké je vaše nejoblíbenější luštěninové jídlo plus svůj email.
23. prosince vylosuji vítěze. Za sdílení soutěže děkuji, ale není podmínkou.
Vítězným emailem se stává tupa.zuzana@email.cz
Gratuluji!
Krásné vánoce.
Luštěniny miluji ve všech podobách, ale asi by u mě zvítězil hummus!
OdpovědětVymazatpaola23@seznam.cz
Nejvíc ujíždím na polévce z červené čočky a mrkví a dýní :).
OdpovědětVymazatTomiskova.monika@gmail.com
To je těžká otázka, protože milujeme červenou čočku, fazole adzuki a ostatní luštěniny a nevím, které jídlo vybrat jako to nej. Vzhledem k adventu teď ujíždíme třeba, jinak netradičně, na sušenkách z mouky z červené čočky s čokoládou :-) vyper(at)seznam.cz
OdpovědětVymazatza me vsechno z cizrny a bez ceho si nedokazu predstavit zivot je humus! Nebo takova sekana z cocky, ta taky neni k zahozeni :D
OdpovědětVymazatluc.kub@centrum.cz
Odpoved je extremne jednoducha: HUMMUS !!!! Jeste jednou: HUMMUS! A radsi pro jistotu: HUMMUS :D
OdpovědětVymazatemail: pali007@seznam.cz
Nejvíc červená čočka na všechny způsoby :) Rychlá příprava a pikantní chuť. Aaanetka@seznam.cz
OdpovědětVymazatU mě je to indický dhal, arabský hummus, americké pečené fazole a maminčina česká hrachovka :)
OdpovědětVymazatbertik003@seznam.cz
Luštěniny máme rádi na různé způsoby,např. cizrnový guláš,mungo polévka,falešný prejt z adzuki fazolek nebo také salát z čočky beluga s červenou řepou a balkánským sýrem.Tato knížka je zajímavá,byla by mně inspirací :-) svica@email.cz Markéta Modrovská
OdpovědětVymazatTěstoviny s "Boloňskou" omáčkou ze zelené puy nebo červené nepůlené čočky.
OdpovědětVymazatAlžběta (alzbetastranikova at gmail.com)
Oblíbených mám určitě více, ale první mě napadl luštěninový dhal, pomazánka z červené čočky a hummus.
OdpovědětVymazatKnížku už jsem okukovala v knihkupectví, tak snad se mě usměje štěstí.
j.palovcakova@hotmail.com
Luštěniny máme rádi v různých podobách,např. cizrnový guláš,mungo polévka,falešný prejt z adzuki fazolek a nebo salát z čočky beluga s čevenou řepou a balkánským sýrem.Tato kuchařka by mně byla pěknou inspirací :-) Modrovská Markéta svica@email.cz
OdpovědětVymazatU me naprosto vyhrava hrachovka s cerstvym chlebem a zelim. Je to pro me uzasna vzpominka na detstvi <3
OdpovědětVymazatMiluju cockovou a fazolovou polevku
OdpovědětVymazattomanova.katerina@centrum.cz
Nejoblíbenější luštěninové jídlo? Snad fazole s kysaným zelím:
OdpovědětVymazatNa 1 lžíci olivového oleje a 1 lžíci vody osmažím nadrobno nakrájenou velkou cibuli, přidám 4 lžíce rajčatového protlaku a ½ kg kysaného zelí. Podusím 10 minut a vmíchám 2 šálky uvařených hnědých nebo bílých fazolí. Podávám s CZ domácím chlebem. Protože je rychlé, levné a báječné.
tupa.zuzana@email.cz
Moje nejoblibenější jídlo v poslední době vůbec je Channa masala. Indie je vůbec na luštěniny bohatá :) ale jinak mi chutná i makrobiotika. Vcera jsem si třeba dělala polévku se zelím, amarantem, quinoou a červenou čočkou, dala tam hodně cibule a bylo to taky skvělé. A to jsem jen vše naházela do hrnce a vůbec to nehlídala, nedochucovala... Má to také své výhody :) No a taky miluju hummus, ale kdo ne, že? Ještě jsem viděla zajímavé recepty v africké kuchařce, co jsem kdysi koupila v levných knihách. Ještě je nemám vyzkoušené, ale jsou tam napříklaf placky z fazolí, místo pečiva. Kuchařka by mě potěšila, protože luštěniny miluju a snažím se hledat nové a nové recepty :) kristynahorkova@centrum.cz
OdpovědětVymazatNejoblíbenější luštěninové jídlo? To je veganovo dilema :-D Ale u mě vítězí cizrna na paprice. Krásné svátky přeji. petra.kavka@email.cz
OdpovědětVymazatKnihu bych rád vyhrál pro svou manželku. Osobně mám v tomto období rád husté luštěninové polévky.
OdpovědětVymazatpe3kpal@hotmail.com