Veganské grilování II.
Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Bezlepkové
Intolerance laktózy
Bez palmovéh oleje
Sezona grilování právě začala a tak vám po delší odmlce přináším několik horkých tipů, co hodit na rošt. Přiznám se, že tyto 3 recepty patří k našim favoritům a slaví úspěchy na každé (nejen) veganské grilovačce. Tak doufám, že bude chutnat i vám.
Suroviny (4 porce):
1větší bal. hlívy
oblíbené grilovací kření
řepkový olej
Dále budete potřebovat: hliníkový grilovací tácek
Hlívu natrhejte na malá vlákna, pořádně okořeňte grilovacím kořením a zakápněte olejem. Pořádně promíchejte a nechejte alespoň 2 hodiny marinovat. Můžete podlít i černým pivem.
Poté hlívu přesuňte na grilovací tácek a grilujte do křupava.
Ideální jen tak s chlebem a hořčicí, ale rovněž jako náplň do baget a všude tam, kam se v konvenční stravě dává "trhané" maso - burgery, rizota apod.
Hot carrot dog
Suroviny (4 porce):
4 větší mrkve
marináda:
2 lžíce grilovacího koření
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce kečupe nebo BBQ omáčky
1/2 lžičky kmínu
2 lžíce řepkového oleje
3 lžíce piva
K servírování:
4 větší celozrnné rohlíky (bezlepkáři koupí bezlepkové)
hrubozrnná hořčice
sojová tatarka
rajče
salát
Mrkev si oloupejte a uvařte. Jen pozor, nerozvařit! Spíše jen do poloměkka ;-). Poté nechejte vychladnout, potřete marinádou a nechte alespoň hodinu marinovat. Poté ogrilujte.
Rohlíky rozkrojte, nakrojenou stranou krátce opečte na grilu, potřete jednu polovinu tatarkou, druhou hořčicí, nazdobte salátem, rajčetem a nakonec vložte ogrilovanou mrkev.
Plněné brambory / žampiony
Suroviny (4 porce):
8 větších brambor
Náplň:
1 větší cibule
1 uzené tofu
3 lžíce řepkového oleje
1/2 sklenice marinovaných sušených rajčat
100 g čerstvého špenátu
hrst čerstvé bazalky nebo 1 lžička sušené
kmín
sůl
1 sojová smetana
Brambory ve slupce si uvařte do poloměkka. Nepřežeňte to, půjdou ještě na gril.
Vychladlé brymbory podélně rozkrojte a vydlabte z nich lodičky. Vydlabanou směs využijte třeba na bramborovou omeletu.
Na náplň si orestujte cibuli na oleji, poté přidejte uzené tofu, sušená rajčata a restujte do křupava. Nakonec přidejte špenát, bazalku, koření a podlijte smetanou. Krátce povařte a můžete plnit do brambor. Brambory následně grilujte na rožni dokud nebudou krásně opečené.
U žampionů plňte stejnou směsí, do směsi můžete přidat i posekané nožičky žampionů zárovveň s tofu.
Vegan
Vegetarian
Bezlepkové
Intolerance laktózy
Bez palmovéh oleje
Sezona grilování právě začala a tak vám po delší odmlce přináším několik horkých tipů, co hodit na rošt. Přiznám se, že tyto 3 recepty patří k našim favoritům a slaví úspěchy na každé (nejen) veganské grilovačce. Tak doufám, že bude chutnat i vám.
Hlíva na grilu
Suroviny (4 porce):
1větší bal. hlívy
oblíbené grilovací kření
řepkový olej
Dále budete potřebovat: hliníkový grilovací tácek
Hlívu natrhejte na malá vlákna, pořádně okořeňte grilovacím kořením a zakápněte olejem. Pořádně promíchejte a nechejte alespoň 2 hodiny marinovat. Můžete podlít i černým pivem.
Poté hlívu přesuňte na grilovací tácek a grilujte do křupava.
Ideální jen tak s chlebem a hořčicí, ale rovněž jako náplň do baget a všude tam, kam se v konvenční stravě dává "trhané" maso - burgery, rizota apod.
Hot carrot dog
Suroviny (4 porce):
4 větší mrkve
marináda:
2 lžíce grilovacího koření
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce kečupe nebo BBQ omáčky
1/2 lžičky kmínu
2 lžíce řepkového oleje
3 lžíce piva
K servírování:
4 větší celozrnné rohlíky (bezlepkáři koupí bezlepkové)
hrubozrnná hořčice
sojová tatarka
rajče
salát
Mrkev si oloupejte a uvařte. Jen pozor, nerozvařit! Spíše jen do poloměkka ;-). Poté nechejte vychladnout, potřete marinádou a nechte alespoň hodinu marinovat. Poté ogrilujte.
Rohlíky rozkrojte, nakrojenou stranou krátce opečte na grilu, potřete jednu polovinu tatarkou, druhou hořčicí, nazdobte salátem, rajčetem a nakonec vložte ogrilovanou mrkev.
Plněné brambory / žampiony
Suroviny (4 porce):
8 větších brambor
Náplň:
1 větší cibule
1 uzené tofu
3 lžíce řepkového oleje
1/2 sklenice marinovaných sušených rajčat
100 g čerstvého špenátu
hrst čerstvé bazalky nebo 1 lžička sušené
kmín
sůl
1 sojová smetana
Brambory ve slupce si uvařte do poloměkka. Nepřežeňte to, půjdou ještě na gril.
Vychladlé brymbory podélně rozkrojte a vydlabte z nich lodičky. Vydlabanou směs využijte třeba na bramborovou omeletu.
Na náplň si orestujte cibuli na oleji, poté přidejte uzené tofu, sušená rajčata a restujte do křupava. Nakonec přidejte špenát, bazalku, koření a podlijte smetanou. Krátce povařte a můžete plnit do brambor. Brambory následně grilujte na rožni dokud nebudou krásně opečené.
U žampionů plňte stejnou směsí, do směsi můžete přidat i posekané nožičky žampionů zárovveň s tofu.
Super - díky za tipy, zrovna se mi tento víkend budou hodit. A jen se zeptám: ten chřest nějak dochucuješ?
OdpovědětVymazatjen přihazuju k naložené zelenině, dochutíse sám
OdpovědětVymazatDobrý den, recepty vypadají luxusně. Ale nemohu najít Veganské grilováníI. Děkuji Jitka
OdpovědětVymazatKrásný den, první část je zde http://zdravejist.blogspot.cz/2015/05/veganske-grilovani.html
OdpovědětVymazatMoc děkuji. Tušila jsem, že to bude mňamka. Jitka
VymazatTeď jsme se přes léto co nagrilovali, škoda že to vypadá, že už nám to pomalu končí. Grilování samozřejmě není úplně to nejlepší pro naše tělo, ale jakmile jsou to takové zdravé recepty, tak se dají ještě přimhouřit oči :)
OdpovědětVymazat