Kváskový chléb

Vegetarian
Vegan
Vhodné pro lidi s intolerancí laktózy!

Chléb vždy byl a troufám si tvrdit, že i vždy bude jedna z hlavních potravin v našem jídelníčku. Kváskový chleba je předchůdcem dnešního typičtějšího kvasnicového, kynutého chleba.
Narodila jsem se do doby, kdy se chléb doma už nepekl a kupoval se jen klasický bílý, pšeničný, kynutý chléb. Mám ho ráda, což o to. Nejraději ještě teplý s máslem. Ale... problém je v tom, že poslední dobou je čím dal těžší najít kvalitní, poctivý chleba. Nerada kupuji chléb, který místo aby ztvrdnul, tak po třech dnech plesniví.

S přechodem na zdravější stravování jsem si oblíbila chleby celozrnné. Ani ve snu mě nenapadlo, že se dá dobrý celozrnný chléb upéci i doma. Nejraději mám chléb žitný. V knize "Biokuchařka" od Hanky Zemánkové je zaručený postup na výrobu kváskového chleba. Bohužel mě se ani první, ani druhý pokus nezdařil. Zpětně vím, že chyba byla v tom, že jsem chlebovému kvásku nedala ten správný čas, který je nejdůležitější!

Po těchto nezdarech jsem již neměla chuť a ani sílu kvásek znovu zkoušet. Až asi před měsícem mi kamarádka dala ochutnat výborný domácí kváskový chléb a taktéž mě obdarovala asi 100g kvásku, který mi posloužil jako startér.

Jak tedy na kváskový chléb?

V první řadě potřebujete kvásek - recept na něj TADY.

Poté si do mísy dejte:
650g žitné chlebové mouky, 
přidejte 16 polévkových lžic kvásku, 
3 lžičky soli (já dávám jen 2), 
3 lžíce kvalitního oleje, 
kmín
a 400 ml vody.

Toť vše. Já přidávám ještě podle nálady např. ovesné vločky, vlákninu, lněné semínko....
Teď všechny suroviny dobře promíchejte. Případně přidejte trochu vody nebo mouky. Těsto by mělo držet tvar, ale nemělo by být moc husté.
Takto zpracované těsto dejte do olejem vymazané chlebové formy a nechte kynout. Nejlépe uděláte, když si těsto připravíte ráno a chléb dáte péci po příchodu z práce! Před pečením potřete vodou!

Doba pečení je oříškem. Já v elektrické troubě peču na 240°C 1 hodinu. Po 10 minutách chléb vytahuji a potírám vodou. 
Sami si vyzkoušejte ideální dobu. Je možné, že se Vám chléb poprvé nepovede přesně podle představ a střídka bude trošku mazlavá, tak prostě jen příště necháte chléb déle v troubě. Ale po té hodině by chléb měl být hotový.

A když se Vám povede, tak bude mít křupavou kůrku a měkký, nadýchaný vnitřek - jako např. u toustového chleba.

Důležité je chléb nechat vychladnout a až poté krájet!

A hlavně nezapomínejte na dokrmování kvásku!!! Na 2 chleby týdně kvásek dokrmujte 100g žitné mouky a 100 ml vody denně!

Cena chleba:
cca 30 Kč (v závislosti na ceně žitné mouky. Já kupuji BIO žitnou chlebovou za 26Kč/kg)

Já osobně doporučuji, abyste kvásek vždy dali do ledničky a vždy večer před pečením chleba kvásek vytáhněte, nechte hodinu v teple, pak jej dokrmte a nechte přes noc pracovat. Kvásek Vám tak vydrží déle.
Pokud máte kvásek při pokojové teplotě, tak vydrží tak 1 měsíc, pak si již připravuju nový. :-)

Komentáře

  1. Zapomněla jsi tam přidat ten odkaz na kvásek. Ale jinak mě lákáš teda:) I když se k tomu asi hned tak nedostanu, tak jsi mě teda navnadila...

    OdpovědětVymazat
  2. díky za upozornění ;-) odkaz by už měl fungovat ;-) proč nedostaneš? Není to náročný... sice to třeba zní náročně, ale není ;-) denně kvásku věnuješ 1 minutu a každé 4 - 5 dny můžeš péct ... já mám teď zaděláno na makový kváskový závin... tak jesli se povede, tak pak přidám receptík ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Bydlím na koleji, kde není trouba, a domů jezdím max na víkend. Takže tak.

    OdpovědětVymazat
  4. chlebík jsem včera upekla a teď si na něm pochutnávám :) je skutečně výborný

    OdpovědětVymazat
  5. Dal by se ten kváskový chlebik upéct i v domácí pekárně? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. upřímně - nevím. Domácí pekárnu nepoužívám, přijde mi to ve výsledku zdlouhavější, než uhníst těsto, přelít do formy a po vykynutí dát péct ;)

      Vymazat
  6. Ahoj, díky moc za recept. Vymazáváš formu nějakým tukem, aby se chleba nepřilepil? Nebo jak jinak zaručíš, aby se nechytl na stěnu formy? Díky za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. stačí olej anebo pečící papír, ale ten je také lepší lehce potřít olejem ;-)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky