Měkoučké žitné perníčky
Hledáte recept na nejměkčí perníčky? Už nehledejte, tady je...
Vhodné pro:
Vegetarian
Pozn. pro vegany: upravený recept pro vegany najdete ZDE :-)
Vánoční perníčky provoněné skořicí a badyánem
Zřejmě poslední letošní příspěvek, který se týká vánočního, zdravého
cukroví. Tento recept jsem objevila zcela náhodou - ochutnala jsem
perníčky u jedné známé - a byla jsem ohromena! Výborné, chuťově dokonalé
a měkounké perníčky, které by mě ani nenapadly, že jsou zdravější. A
recept? Recept je ze zadní strany žitné mouky (zn. BIO Harmonie)!
Perníčky jsem si otestovala již i doma a jsou bezchybné! Podle mého názoru se jedná o nejlepší perníčky, jaké jsem kdy jedla a to věřte, že jsem jich zkoušela už několik desítek druhů ;)
Teď už k samotnému receptu
Suroviny
800 g žitné mouky (osvědčila se mi TATO)4 vejce
240 g rostlinného tuku
8 lžic medu
300 g třtinového cukru
1 perníkové koření (já dala zhruba 1 lžíci)
citronová kůra z 1 citronu
1 lžíce jedlé sody
100 g mletých ořechů
Postup
Ze
všech surovin zpracujte těsto a nechte je 1 - 2 dny odpočívat v chladu.
Poté již pokračujte jako s každými perníčky - vyválet, vykrájet, potřít
vejcem, upéct, nazdobit. Pečte při 180 °C dozlatova.
Poznámka: Pečte jen tak dlouho, než začnou zlátnout, poté hned ven... Pokud je přepečete, tak vám ztvrdnou! Spíše méně než více :-) Schválně nepíši čas, pekla jsem je ve třech troubách a časy se hodně lišily!
Poznámka: Pečte jen tak dlouho, než začnou zlátnout, poté hned ven... Pokud je přepečete, tak vám ztvrdnou! Spíše méně než více :-) Schválně nepíši čas, pekla jsem je ve třech troubách a časy se hodně lišily!
Od 7 minut do 15 minut! Chce to opravdu hlídat :-)
Jsou ihned měkké, neztvrdnou a jsou výborné! Doporučuji!
Jsou ihned měkké, neztvrdnou a jsou výborné! Doporučuji!
Dobrou chuť!
Vaše Lenča
Hmm, tak to zní lákavě, já totiž na perníčky žádný osvědčený rodinný recept nemám!
OdpovědětVymazatPíšu si recept... díky
Nemáš zač, jsou opravdu výborné ;)... tvrdí 5 z 5ti ochutnávačů (včetně psa) :-)
Vymazatteeda musim pochvalit. fakt jedny z nejlepších, co jsem kdy vůbec ochutnala :-) !
OdpovědětVymazatjééé děkuji Klári ;)
Vymazatzlato jsou to ty, co jsi mela i na svatbe nebo jsi je pak nejak jeste upravovala?
Vymazatjo Klári, to jsou ony... nijak jsem je neupravovala ... dá se tam dát i máslo ;)
Vymazatsuper, tak ty musím vyzkoušet, protože byly jedním slovem senzační ;-)
VymazatLenka, medovníčky sú výborné!!! Piekla som ich ale zo špaldovej múky celozrnnej, pretože žitnú som nemala. Aj tak boli fantastickééé :-)
OdpovědětVymazatAhoj Lenko,
OdpovědětVymazatchtěla jsem tě pozvat na vánoční brunch a vařící slavnost FÓR KARDAMÓN 12. prosince v Praze, ale nenašla jsem na tebe kontakt. Kdyby jsi měla zájem o podrobnosti, tak se mi, prosím, ozvi na petra(zavinac)pracovna.cz Díky a těším se na další recepty
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
OdpovědětVymazatNaprosto výborné! :)
OdpovědětVymazatPrávě tyto perníčky peču a přesně tento recept je napsán na obalu žitné mouky zn.Bio harmonie ;-)
OdpovědětVymazatMůžu se zeptat, kolik plechů perníčků se z této dávky upeče???
OdpovědětVymazatjé tak to přesně nepovím, protože mám 3 různě velké plechy (a 2 z nich jsou dost malé)... :-/ ale perníčků je opravdu spousta... ty na obrázku jsou z necelé půl dávky...
Vymazat5-6 plechů... pekla jsem včera ;)
VymazatRastlinny tuk je rama, veto, perla? Cize rastl.maslo?
OdpovědětVymazatramu ani perlu určitě ne... nevím jak to máte na slovensku, ale u nás máme třeba alsan, heru, stellu, (prodává se po 250g a je to baleno jako máslo)... ale dá se dát i čistě obyčejné máslo...
VymazatAha jasne, heru mame...
VymazatKoukala jsem na plno receptů a asi letos zkusím tento. Jen prosím, jaké ořechy tam mám dát, je to jedno? :)
OdpovědětVymazatideálně asi vlašáky, ale i s lískáčema je to super ;) ale myslím si, že záleží na chuti, já to beru podle toho, že vlašáky mi do perníčku sedí tak nějak nejvíc ;)
Vymazathledala jsem receptík a našla ten Váš ... s dovolením sdílím a hned zítra vyzkouším
OdpovědětVymazatpotom prosím napište, jak vám chutnají... všem, kteří recept zkoušeli, tak moc chutnaly, doufám, že budou i vám :-)))
VymazatMě chutnají. Dnes ráno upečeno z poloviční dávky a vyšlo mi to na 5 plechů klasických velkých.
VymazatAhoj, dnes jsem zadělala na tvé super těsto, právě leží v lednici a zítra jde do akce ! Už se moc těším, na to jaké budou. Doufám, že bude chutnat i ostatním ''nezdravým' jedlíkům u nás doma :-)
OdpovědětVymazatAhoj, super recept. Dneska jsem zrovna hledal recepty na zdravé cukroví a našel tendle. Akorát se mi nechtělo pobíhat po městě a hledat žitnou mouku někde. Našel jsem ale
OdpovědětVymazatŽítná mouka za 13 Kč tady Mají tam nějakou akci.
Dobrý den,
OdpovědětVymazatco se stane, když nedám ořechy?
Děkuju za informaci,
Zuzka
Taky bych chtěla zkusit variantu bez ořechů, nezkoušel to tu někdo? Lenko, pečete perníčky z celozrnné žitné mouky? Děkuji Olga
Vymazatořechy obsahují tuk, takže bych zřejmě přidala na tuku a bude chybět v surovinách, tak přidat mouku. Pokud nemůžete ořechy kvůli alergii, co zkusit semínka? Například slunečnicová?
VymazatOlgo, peču přímo z Bio celozrnné žitné mouky značky Bioharmonie od Probia ;-) Tento recept je upravený ten ze zadní strany této mouky ;-)
VymazatDěkuji Leni za velmi rychlou odpověď a za rady :o) Určitě vyzkouším. Olga
VymazatDobrý den k pozn. pro vegany - 2 lžíce jsou místo jednoho vejce, je to tak?
OdpovědětVymazatkrásný den, tento recept upravený do vegan podoby najdete ZDE : http://zdravejist.blogspot.cz/2015/03/velikonocni-vegan-pernicky.html ... Jdu to změnit i v článku ;-) Je dobré použít místo vajec i psyllium s vodou ;-) má to podobný efekt jako lněné semínko ;-)
VymazatAhoj, nezkoušel jste někdo nahradit cukr například datlovym sirupem? Děkuji
OdpovědětVymazatletos mám v plánu použít rýžový sirup tak uvidíme... ;-) určitě je nutné přidat více sypkých surovin nebo méně sirupu, páč je to tekutá složka ;-)
VymazatProsím, už jste se sirupem pekli? Jak to dopadlo? Mám doma pšeničný, chtěla bych to zkusit.
VymazatAhoj, perníčky peču již druhý rok, chuťově jsou výborné, ale pokaždé je mám popraskané a je tam znát cukr, který se mi nerozpustí (jsou tam zrníčka cukru) - znamená to, že mám těsto málo propracované? peču s máslem, děkuji
OdpovědětVymazatjá cukr vždy umixuji na prášek a nestává se mi to ;-) zkuste to taky ;-) zvládne to každý procesor ;-)
VymazatAhoj, chci letos zkusit tento recept, část cukru nahradím stevií, akorát mi prozraď, ty potíráš perníky vejcem ještě před pečením? Pokud vím, potírají se dycky po upečení, tak teď nevím, jestli tam nemáš chybičku?
OdpovědětVymazatAhoj. Dříve, když jsem nebyla vegan, tak jsem to dělala před. Ale plno lidí potírá po upečení... Je to asi jedno... ;-)
VymazatCo jste přesně použila jako rostlinný tuk? Můžu použít i heru? :) Děkuji
OdpovědětVymazatJá používám Bio Alsan, ale dá se použít Hera, Stella, klidně i máslo,...
VymazatAhoj, prosím jak dlouho vydrží?
OdpovědětVymazatměsíc určitě
VymazatAhoj, muzu misto sody pouzit kyprici prasek bez fosfatu? Mate s tim nekdo zkusenost? Dekuji
OdpovědětVymazatklidně přidejte i prášek bez fosfátů, ale sodu bych tam nechala... myslím si, že je to jeden z důvodů, proč jsou perníčky měkké ;-)
VymazatPoužíváte zitnou celozrnnou mouku?
OdpovědětVymazatpoužívám konkrétně tuto mouku http://biopotraviny.bioweb.cz/cz/e-shop/412184/c16523-mouky-celozrnne/celozrnna-mouka-zitna-jemne-mleta-bioharmonie-1kg.html :-) je to dokonce recept z obalu této mouky ;-)
VymazatDobry den, odzkousel uz prosim nekdo bez toho cukru a se sirupem?alena
OdpovědětVymazatjde to, jen se musí upravit množství mouky. Stačí přidat trochu mouky a šlo mi to normálně ;-) Pokud jste perníky už někdy pekla, tak jistě víte, jak má těsto vypadat.... Zachovat suroviny, cukr nahradit sirupem a v případě potřeby přidat mouky, aby se dosáhlo správné konzistence ;-)
VymazatZdravím, to vypadá na dobrotu, taky vyzkouším a můžu se zeptat jak dlouho dopředu před Vánoci péct? Díky .) J.
OdpovědětVymazatKrásný den, já peču perníčky kolem Mikuláše. Když jsem pekla dřív, tak jsme je do Vánoc snědli :-) Jen prosím nepřepéct!!! Musí být v troubě tak akorát, jakmile začnou zlátnout, ven s nimi.... Jsou krásně měkkoučké ;-)
VymazatOk, díky za radu .) píšu si do kalendáře :)
VymazatAhoj, vcera jsem pekla chutove dobre.byly mekkounke ale dnes jsou tvrde :( zmeknou?
OdpovědětVymazaturčitě. dejte k nim do krabice jablko. Důležité je je nepřepéct, ale určitě ještě změknou. ;-) Měla jsem je tvrdší jednou, když jsem je pekla moc dlouho, do Vánoc změkly. Příště vytáhněte o chvíli dřív a bude to ok... ;-)
VymazatAhoj, vcera jsem pekla. Mela jsem se krasne mekke ale dnes mi ztvrdli. Pekla jsem dle receptu. Zmeknou? Dekuju. V.
OdpovědětVymazatAhoj, máte prosím recept i na zdravou polevu na tyto perníčky? DEKUJI
OdpovědětVymazatDnes jsem pekla se synem (2 roky) a vykrajování i pečení šlo jako po másle, které jsem přidala namísto rostlinného tuku, jak uvádí recept, ale na chuti ani měkkosti perníčků se to nijak negativně neprojevilo, takže velká spokojenost :-) Díky za recept!
OdpovědětVymazatMůj manžel řekl, děkuji. Ale jak vaření, jak je na obrázku, jsem neuspěl.
OdpovědětVymazatProsím o tip na polevu na zdobení perníčků. Děkuji :)
OdpovědětVymazatProsím o tip na polevu na perníčky. Děkuji :)
OdpovědětVymazatDobrý den,
OdpovědětVymazattyto perníčky peču každý rok a moc mi chutnají.
Letos mám otevřenou Ječnou mouku a napadlo mě, že bych ji použila. Nemáte s tím zkušenost? Nevím, jestli bude mít stejně vlastnosti jako žitná mouka...
Děkuji za případnou radu a přeji fajn den.
Mirka
Spoon and willpower
Dobrý den,
OdpovědětVymazatzkoušeli jste prosím jako rostlinný tuk slunečnicový olej? Jaký byl výsledek.
Děkuji předem
Můžu použít cukr krystal ?
OdpovědětVymazatProsím mohu použít cukr krystal?
OdpovědětVymazatLetos skvele jako kazdy rok! Nejlepsi recept, dekuji!
OdpovědětVymazatPS: cukr krystal se samozrejme pouzit muze misto trtinoveho ��
Dobrý den, ty perníčky jsou opravdu fantastické! Včera jsem pekla, byly měkké jak po upečení, tak dnes, chuťově velmi dobré.
OdpovědětVymazatDěkuji moc za recept, který ukládám a budu ráda péct "na jistotu". Cukr jsem nechala asi hodinu rozpouštět v tuku a vejcích, takže nekřupe :-). Ještě jednou díky, jsem ráda, že jsem vás našla :-).
Jsou naprosto úžasné, milujeme je a jiné už kolik let neděláme ❤️
OdpovědětVymazatA každý kdo je od nás ochutná, se hned ptá po receptu 🙂
Jsou vyborne, letos je budeme pect po treti ;-)
OdpovědětVymazatUž se pomalu chystám zase je péct. Letos už potřetí :-) všichni si tyto perníčky chválí a já sama lepší neznám :-)
OdpovědětVymazat