Jáhlové koláčky s kokosem
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Za odměnu jsem si koupila kuchařku "Cukroví a moučníky - tentokrát zdravě" a hned jsem se pustila do zkoušení nových receptů.
Ke kuchařce - pro lidi, kteří jsou extra zažraní do zdravého stravování, tak asi moc nenadchne, ale jako inspirace je dobrá. Oslovila mě především první část knihy, kde najdete recepty na cukroví ze sušeného ovoce a olejnatých semen a na moučníky z vařených obilovin a mouk bez kypřidel.
Z vařených obilovin je i můj první recept, který mi moc chutnal a chci jej předat i Vám.
Potřebujete:
uvařené jáhly (200g v syrovém stavu)
50g ovesných vloček
50g agáve sirupu
100g rozpuštěného rostlinného tuku
50g mletého kokosu
50g celozrnné mouky
sušené brusinky
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1/2 lžičky mletého badyánu
Uvařené a vychladlé jáhly smíchejte s vločkami, kokosem, moukou, brusinkami a promíchejte. Poté přidejte všechny tekuté suroviny a koření. Zpracujte těsto, případně přidejte trochu tuku či mouky.
Můžete přidat klidně i trochu hořké, vysokoprocentní čokolády.
Tvarujte hrudky a pečte zhruba 15 minut při 200°C.
Nechejte zcela vychladnout na plechu! Až studené sundejte a konzumujte, je to moc dobré. Myslím, že toto cukroví bude výborné i při vánočním pečení ;-)
Vegan
Intolerance laktózy
Za odměnu jsem si koupila kuchařku "Cukroví a moučníky - tentokrát zdravě" a hned jsem se pustila do zkoušení nových receptů.
Ke kuchařce - pro lidi, kteří jsou extra zažraní do zdravého stravování, tak asi moc nenadchne, ale jako inspirace je dobrá. Oslovila mě především první část knihy, kde najdete recepty na cukroví ze sušeného ovoce a olejnatých semen a na moučníky z vařených obilovin a mouk bez kypřidel.
Z vařených obilovin je i můj první recept, který mi moc chutnal a chci jej předat i Vám.
Potřebujete:
uvařené jáhly (200g v syrovém stavu)
50g ovesných vloček
50g agáve sirupu
100g rozpuštěného rostlinného tuku
50g mletého kokosu
50g celozrnné mouky
sušené brusinky
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1/2 lžičky mletého badyánu
Uvařené a vychladlé jáhly smíchejte s vločkami, kokosem, moukou, brusinkami a promíchejte. Poté přidejte všechny tekuté suroviny a koření. Zpracujte těsto, případně přidejte trochu tuku či mouky.
Můžete přidat klidně i trochu hořké, vysokoprocentní čokolády.
Tvarujte hrudky a pečte zhruba 15 minut při 200°C.
Nechejte zcela vychladnout na plechu! Až studené sundejte a konzumujte, je to moc dobré. Myslím, že toto cukroví bude výborné i při vánočním pečení ;-)
Lenka, ďakujem za tip :-))) Mňam
OdpovědětVymazatSkvělé děkuji za tip :)
OdpovědětVymazatholky, samotnou mě překvapila chuť... není to suché a když se tam dá ta čokoláda, tak je to luxus ;-)
OdpovědětVymazatMňamka, co? koukám samý dobrý věci, to nemohlo být jiný než výbornýý :-) !!!
OdpovědětVymazatAhoj Lenko, to je zajímavé, před nedávnem jsem o této knížce psala na blogu.
OdpovědětVymazatPipi
jojo, však jsi to byla právě ty, u koho jsem knihu zaregistrovala a pak ji sháněla po knihkupectví :-) je moc fajn, ale myslím si, že pro ty co zarytě jedou zdravou stravu, tak v ní není nic extra nového... a hlavně mi přijde že je v ní šíleně málo fotek...
VymazatTaké mám ráda kuchařky plné fotek, ale ona je výroba těch fotek dost drahá a u takhle neznámých autorek si toho určitě víc dovolit nemohli. Myslím, že bys za knihu nechtěla platit třeba o dvě stovky navíc. A i kdyby sis ty připlatila, ostatní by si ji takto drahou třeba nekoupili.
VymazatA nemyslím si, že by kniha byla určena pro skalní příznivce zdravé stravy. Ti koneckonců odmítají většinou i třtinový cukr, někdy i mléčné výrobky, bílou mouku atd.
Nevím, co jsi od knihy čekala, ale podle mne je název - ...moučníky tentokrát zdravě - přesně odpovídající obsahu. Klasické recepty (bábovky, linecké, listové těsto, kynuté koláče) ve zdravější verzi, která ale stále splňuje představu o daném moučníku. A ještě dají autorky na výběr z bezvaječné (někdy bezlepkové) a zdravější varianty. Pro mě osobně je to jedna z nejpraktičtějších knih o zdravém pečení, co jsem zatím měla možnost vidět.
Pipi
čekala jsem právě ty moučníky bez bílé mouky, třtinového cukru a tak :-) jako ano jsou tam taky, ale čekala jsem knihu plnou takovýchto receptů... :-) když jsem do knížky nahlížela tak jsem si prohlídla hlavně první kapitolu - z těch obilovin a tak... a to jsem očekávala v celé knížce. Ale jako knížka je to fajn, jen jsem čekala víc receptů bez bílé mouky a tak ;-)
OdpovědětVymazata jinak k těm obrázkům - kuchařky kupuji hlavně kvůli obrázkům, protože mě naláká ke zkoušení hlavně hezká fotka... tak jako tvoje krásné fotky, které jsi dala na blog s recepty z této knížky. Koupě nelituju, jen jsem čekala něco jiného, ale to neznamená, že knížku haním nebo kritizuju, ne? :-)
Tak to jsem ráda, že jsem si knihu nekoupila, když tu čtu, že recepty jsou z třtinového cukru a z bílé mouky, jinak tento receptík určitě vyzkouším, už se moc těším :-)
OdpovědětVymazat